Açıklama :
Küçük orman kartalına çok benzer;daha hantal,koyu renkli,geniş kanatlı ve kısa kuyrukludur.Erişkin köyü kahverengidir,kanat telekleri ve örtü tüyleri arasında kontrast yoktur.Gencinin Gövdesi siyaha yakındır,uçuşta simsiyah kanat altı örtüleri daha açık renkli telekleriyle kontrast yaratır.kanat üstünde açık renkli ve sıralı benekler vardır.uçuşta geniş kanatları ve kısa kuyruğuyla ak kuyruklu kartalı anımsatır.süzülürken ve dönerek yükselirken kanadını düz uzatır,kanat ucunu aşağı ve biraz ileriye doğru büker.
Tanımı :
Küçük orman kartalı ile karıştırılabilir. Küçük ormandan daha büyük, daha geniş kanatlıdır. Primerler (parmaklar) küçük ormana göre daha uzun ve daha birbirinden daha ayrık durur. Özellikle yetişkin kuşlarda 7.parmak, küçük ormandakine göre daha uzundur. Kanat altından bakınca tek beyaz virgül bulunur, küçük ormanda beyaz virgül iki tanedir.
Genç büyük ormanın kanat üstünde altlı üstlü sıralı olmak üzere çizgi halinde çok sayıda beyaz benek vardır. Büyük ormanın gagası ve pençeleri bariz şekilde daha büyüktür. Bacakları örten tüyler daha kabarık ve yoğundur. Küçük ormana göre daha koyu bir kuştur. Süzülürken kanatlarını düz tutar, büyük bir dikdörtgen gibi gözükür. Vücuduna oranla boynu daha kısa gibi gözükür.
Habiatı :
Açık ormanlık alanlarda,ova ormanlarında ve orman kenarlarında,çayırlarda,bataklıklarda ve nehir vadilerinde yaşarlar.Tipik olarak ovalarda ürerler ancak üreme mevsimi boyunca deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliğe kadar ormanlık dağlara\'da çıkabilirler.Diğer kartalların aksine,özellikle kış aylarında ıslak ortamları tercih ederler.üreme mevsimi dışında sulak alanlar,nehir deltaları,göller ve mangrovlar boyunca meydana geldikleri bilinmektedir.barajlar ve rezervuarlar gibi insan yapımı yapıların yakınında bulunabilirler.
Yayılışı :
Büyük Orman Kartalı\'nın üreme alanı Avrasya boyunca kuzeydoğu Avrupa\'dan Uzak Doğu\'ya kadar uzanır.Güneydoğu Avrupa,Kuzeydoğu Afrika,Ortadoğu,Güneydoğu Asya ve Hindistan\'da kışlayan oldukça göçmen bir türdür.
Beslenme :
Büyük orman kartalı uçarken,bir tünekten veya yerde avlarını takip ederek avlanırlar.ayrıca diğer yırtıcı kuşların avlarını çalan kleptoparazit oldukları da biliniyor.çoğunlukla küçük memeliler,amfibiler,sürüngenler,şu kuşları,balıklar,böcekler ve leşlerle beslenirler.
Biyolojisi :
Göçü :
Üreme bölgelerini Ekim - Kasım aylarında terk ederler. Kışlamalarını Orta Avrupa, Orta Doğu, Kuzey
Doğu Afrika ve Güney Asya\'da yaparlar. Üreme alanlarına baharda tekrar dönerler.
Türkiye, İran, Irak, İsrail\'den göç kayıtları vardır. Son dönemlerde güney Sahara\'da nadirden olağan türe kayan sıklıkta kayıtları vardır Ekim- Mart aralığında. Etiyopya ve Eritre\'nin yüksek kesimlerde görülürler. Sibirya bölgesi bireyleri Hindistan\'dan güney-doğu Asya bölgelerine olan hatta kışlarlar.
Popülasyonu:
Tüm yayılış alanı boyunca bu türün 4.000\'den az üreyen çift\'in olduğu tahmin edilmektedir ve bunlar,Uluslararası Doğayı Koruma Birliği(IUCN) tarafından hassas olarak sınıflandırılmaktadır.son yıllarda daha küçük yerel kuruluşlar,türün korunmasına yönelik eylem planları uygulamaya koydu ve koruma çabalarını artırdı.
Davranışları :
Kış aylarında,daha büyük kartallar biraz sosyaldir ve küçük sürüler oluştururlar.Üreme mevsimi boyunca bölgesel hale gelirler ve yalnız çiftler halinde yuva yaparlar.kara uçurtmalar ve bozkır kartalları gibi diğer yırtıcı kuşlarla ilişki kurdukları gözlemlendi.
Yerel Adlar :
bağırgan kartal http://www.kazimcapaci.com/kusadlari.htm
Ses-Ötüşü :
Genellikle sessiz kuşlardırlar,üreme mevsiminde daha çok ses çıkarırlar.Adı çığlık atan bir çağrıyı çağrıştırsada,bu kartal alçak perdeden,tekrarlayan bir\"evet evet\" sesi çıkarır.çağrı genellikle bir köpeğin sızlanmasına benzetilir.
Kaynaklar
www.hayvanpet.com www.ebird.org