TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Günün fotoğraflarına seçim

birgök birgök 9.01.2010 20:09:00

Herhalde TR DIŞI fotoğraflar,yorum ve izlenme sayıları fazla bile olsa , Günün Fotoğraflarına seçilemiyorlar. Kaç defadır dikkat ettim, herhalde öyledir :))

birgök birgök 16.01.2010 08:52:00

Ahmet Karataş Bey in yazdığı gibi Kıbrıslı Akademisyen Salih Gücel Bey i yaklaşık 1-2 ay kadar önce, Barış Bey le Haspolat a yaptığımız bir gözlem ve fotoğraf çekiminde, Kıbrıs Rum kesiminden bir başka gözlemci arkadaşla gözlemleri sırasında karşılaştık, sohbet ettik.

Bizler de bu sulak alanların dışında ayrıca K.K.T.C. nin her karış toprağında hemen hemen her gün gözlem ve fotoğrafa çıkıyoruz.

İnşallah sizlerin de yardımıyla daha iyi noktalara geleceğimize inanıyorum.

Selamlar.

rousettus rousettus 16.01.2010 01:29:00

Bildiğim kadarıyla sayımlar ve gözlemler kuzeyde Türk Cumhuriyetini de kapsıyor. iyi tanıdığım arkadaşlardan Salih Gücel (aynı zamanda Yakındoğu Üniv. Çevre Bil. Enst. müdürü), güneydekilerle sıkça sayım ve gözlemlere katılıyor ve kayıtlar tutuyor. Hatta Ekim 2007de bir gün, her iki kesimin gözlemci grubuyla karşılaşmış ve sohbetler etmiştik.

Kuzeyin alan olarak daha küçük, sulak alanların daha az oluşu nedeniyle sayımlar daha hızlı yapılıyor sanırım. Türk kesimindeki belli başlı sulak alanlar; her iki tarafın ortak arıtma tesisinin bulunduğu ve sanırım Kıbrıstan siteye en çok fotoğrafların eklendiği yer olan Lefkoşa daki Haspolat; birkaç küçük gölet (Kanlıköy ve Gönyeli göletleri gibi) ile Gazimağusa yakınındaki Ayluğa Sazlıklarıdır. Özellikle buraların kayıtları tutuluyor.

Birtan Hocanın tespitlerine tamamen katılıyorum. Oradaki arkadaşlarımızın sayısının giderek artması işin en güzel taraflarından.

birgök birgök 15.01.2010 23:22:00

Ali Bey,Güney kesiminde daha köklü ve eskiye dayanan bir kuş gözlemciliği var. Yabancılar ve rumların oluşturduğu gruplar, tanınmanın ve dış desteklerin de katkısıyla bu olayda bizden daha önde.

Kuzey Kıbrıs ta bizler yeniyiz ve sayımız az.Kendi özel çabalarımızla Yavaş yavaş çoğalmaya ve daha bilinçli çalışmalara başladık.

Selamlar.

birgök birgök 15.01.2010 21:32:00

Ben de , özellikle Kıbrıs tan geçen veya kısa bir süre de olsa konaklayan başka türlerin olduğuna inanıyorum. Kıbrıs ta kuş gözlemlerinde (Onur biliyor)nekadar az kişinin kısıtlı zamanlarda gözlem yaptığını.

Bence göremediğimiz, gözden kaçan türlerimiz vardır. 1 yıl sonra,gözlemlediğimiz bu türlerin daha fazlasını gözlemleme ve çekme şansını inşallah yakalayacağız. Biraz da görebilmek için,doğru zamanda ,doğru noktada olabilmek lazım.

Selamlar.

Barbar Barbar 15.01.2010 00:14:00

Kıbrıs ın Doğu Akdeniz göç rotasındaki tek ada olduğunu düşünürsek bu tür sayısının az bile olduğunu söyleyebiliriz...

birgök birgök 12.01.2010 22:16:00

Onur,bu forum konusunda sana ve destek veren diğer arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum.

Kıbrıs, küçük bir ada. Sadece Trodos dağlarının biraz daha fazla yüksek oluşu,kışın karı bir süre tutması ve daha sonra eriyen karlardan daha fazla derenin akar durumda bulunması doğaldır. Zaten bu suların büyük bir kısmı yeraltından ve yerüstünden gelen sularla K.K.T.C. nin su rezervlerini besliyor. Başka da bir farklılığı (ekosistem açısından yok )

Zaten kuşlar küçük bir adada sınır tanımadan uçabiliyor.

Türkiye gibi değişik iklimlerin yaşandığı büyük bir ülkede (Bir tarafta kar, diğer tarafta denize giren insanlar, bir tarafta kurak bölgeler, diğer tarafta yemyeşil bir Karedeniz.) tek bir kuş listesi hazırlanırken ,Kıbrıs ın kuşlarını bölmek bence doğru sayılmaz.

Rum avcılar ava gitti mi, keklikler Türk kesimine, Türk kesiminde ava gidildimi, tahtalılar rum kesimine uçarlar.

Selamlar.

sdag sdag 12.01.2010 00:22:00

Birtan Bey,

sonuç ne olursa olsun. Siz Kıbrıslı arkadaşlar benim için gönüllerin başköşesindesiniz. Azminiz, sabrınız ve bitip tükenmeyen çalışmalarınızla tabiiki sistemde de başköşeye oturmanız çok da güzel olur. Ancak hatırladığım kadarı ile sistemde köklü değişikliklere gerek vardı. Sevgi ve selamlarımla iyi çalışmalar diliyorum hepinize...

wolfkenan wolfkenan 12.01.2010 00:01:00

Bence Kıbrıslı arkadaşlarımızın ayrı tutulmaması lazım,maşallah bizden iyiler,çok çalışıyorlar ve her kürsü onlarında hakkı selamlar.(bence)

Lütfen karşı görüş belirtmek adına sakın forumu yanlış yerlere çekmeyelim.Hepimiz burda kardeşiz,saygılarımla,tüm dostlara iyi çalışmalar,iyi akşamlar.

PYTHON PYTHON 11.01.2010 23:30:00

(=Stigmatopelia senegalensis)

Küçük Kumru

Laughing Dove (varmış dediğim gibi)

birgök birgök 11.01.2010 20:17:00

Onur,hangi bölgede gördüğünü öğrenebilir miyim?

birgök birgök 10.01.2010 22:32:00

Ömer Bey,Ahmet Karataş Bey, katkı ve ilgilerinizden dolayı çok teşekkür ederim, selamlar.

furtun furtun 10.01.2010 12:24:00

Kıbrıs konusunda ayrı bir sistem oluşturmak için bizler de istekliyiz. Ancak bu mevcut sistemde delikler yaratarak değil kalıcı ve herkesce anlaşılır şekilde olmalı.

Hakılısınız, Kıbrıs kuşlarının sistemimizdeki yeri konusundaki forumun üzerinden 11 ay geçmiş ve henüz birşey yapamadık.

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl4@d&detay=940

Bu konuyu ilk yönetim toplantısına taşıyacağım. Bu arada KKTC tür listesini ve kuşlarını içeren bir TRAKUS dergi özel ekine ne dersiniz?

Çalışmalara başlamak açısından da itici bir güç olur.

Kıbrıs a selamlar..

birgök birgök 10.01.2010 09:43:00

Demek ki kulvara girip koşulabilmesi doğru ama derece alınırsa kürsüye çıkmak olmuyor! ? :))

PYTHON PYTHON 10.01.2010 02:47:00

öyle..:)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT