Bir Nikonman olarak ben de bu konuda bir kaç kelam edeyim...
Macro için kesinlikle prime lens tercih edilmelidir... En iyisi extention tube ler ama.. Sadece macro amaçlı çekim yapma düşüncesi ile çıkıldığında tercih edilebilir.. Bir de lensi ters takarak macro çalışması da iyi sonuçlar verir. Ancak, böcek vs. çekmek için kesinlikle 100 mm ve daha üzeri bir büyütme çarpanı 1:1 olan bir makro prime lens tercihi iyi sonuç verecektir. Bir çok kişiye sorsanız Canon için kesinlikle Canon 100mm f/2.8 L Macro .diyecektir.. 30 cm yaklaşma şansı bulacağınız, bir lens. IS- USM olması, sessiz çalışması ile kelebek ve böcekleri ürkütmeyecektir de... Ancak ben Canon un bundan önceki 100 mm macro lensini tercih ederdim. Çünkü Canon un bu güne kadar yaptığı en iyi orta format lensi ve macrosudur. Nikon ile yarışacak kadar keskin ve köşe kararmaları olmayan, flaş ile çok uyumlu, lensidir.. Üstelik yeni seriden daha ucuzdur. bir tek IS.. olmaması eksiği diyebiliriz. Ama buna rağmen tercih bu lense... Üstelik doğadan detay ve uzak manzara çekimi için flare etkisinin en az olduğu lens olması bakımından şayan-ı tercih lenstir...
Gelelim doğa için geniş açıya.. Ne kadar geniş açı olursa, o kadar iyi doğa kareleri alma şansı olur. Bunun için de benim tercihim prime lensler..
Ama ilk tercihim, hem Canon hem de Nikon için de uyumlu, zeiss 18 mm 3.5 manual lens. (http://kenrockwell.com/zeiss/slr/18mm-f35.htm)
Paraya kıyarım diyorsanız (yine de benimki bu olur..) o zaman canon 16-35 mm 2.8 L II.. Ama illa da zoom diyorsanız, Canon 17-40mm f/4 L üstelik en az 700 dolar cebinizde kalır... Bir tek 2.8 avantajı için bu kadar fazla ödemeye gerek var mı diye soru ile başbaşa kalırsınız.
Yine de ben Nikon dan şaşmayın derim... 17-35 ve 200 f.4 macro...:)