TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

"Yol Bulma" yazisi hk.

Barbar Barbar 11.02.2010 21:04:00
Merhaba,

Anasayfada bulunan "Yol Bulma" yazisinin son paragrafının gayet subjektif yorumlar içerdiğini dusunuyorum. Bir düşüncenin bu tür afaki yorumlarla savunulması yerine oturmuyor. Açıkçası neyin apaçık olduğunu anlayamadım, herhalde ornitolog olmamama rağmen klasik bir bakış açısına sahip olduğumdan.

Slmlr

Protein sentezi genetik olarak kodlandığından ve sentez edilen protein ebeveynlerinkinden farklı olduğundan, bu değişiklikte çevre faktörlerinin tesiri ihmal edilebilir.

Ornitologların klâsik evrimci bakış açıları bu meseleyi açıklamakta oldukça zorlanmaktadır. Daha net bir ifadeyle, ihtiyaca binaen kuşların kendi genleri üzerinde plânlı ve kasdî bir değişiklik yapmalarının mümkün olmadığı apaçık ortadadır.

karaani karaani 13.02.2010 21:18:00

Ben meseieyi özetlemiştim zati.

tabiatdostu tabiatdostu 13.02.2010 19:41:00

ben gün içinde kafama takılan bir konuyu burada paylaşmak fikir sahibi olmak istemiştim.ama siz değerli ornitoloğ lar.fikir vermek yerine beni suçladınız.internetten kopyalayıp burada paylaşmıştım.

konu ya bir gün sonra bahsi geçen bölümü ekledim,(bilmeden)peki o bir gün de ornitoloğlar neredeydiler.burada yanlızca fotoğraf eklemek olmamalı konu,fotoğrafa konu olan malzemeyi öğrenmek asıl amaç.

en azından benim için öğle.

ben yaptığım hatadan dolayı imrendiğim gıpta ettiğim ornitolog lardan şahsen özür dilerim.saygılarımla.

serhattigrel serhattigrel 13.02.2010 02:28:00

Yazıyı ön sayfaya taşıyan benim, dikkatli okumadığım anlaşılıyor.

Her iki yazıyıda baştan okudum, Mustafa hocamızın açıklamalarını da okudum.

Arkadaşımıza haber verip yazısını düzeltmesini isteyeceğim.

spalaxtr spalaxtr 13.02.2010 00:16:00

Konu tartışılmaya devam ederse bazı ilave açıklamalar eklerim, şimdilik burada bitiriyorum.

spalaxtr spalaxtr 13.02.2010 00:14:00

Bu değişikliklere çevre faktörlerinin etkisi ihmal edilebilir derken çevre faktörlerinin neye etkisinin ihmal edlieceğini pek anlamdım. Ancak kastedilen çevre faktörleri proteinlerin hangi özelliklerde ortaya çıkacağının belirlenmesine etki etmez deniyorsa zaten evrim veya doğal seleksiyonda söylenen şudur: Eşeyli üremenin doğal bir sonucu olarak veya mutasyonlar ile farklı özelliklerde canlılar meydana gelir. kısaca kardeşler birbirine veya ana babasına tam olarak benzemez. Bu durumda çevre şartlarının etkisiyle bunlardan bir kısmı yaşama ve üreme şansı bulurken bir kısmı bulamaz. Bu durumda da sonraki nesillerin özelliklerini hayatta kalanlar belirleyecektir. Hayatta kalamayan ve üreme şansı bulamayan bireyler genlerini sonraki nesillere aktaramayacağı için de populayonun genetik yapısında nesiller boyunca yavaş yavaş biriken değişimler meydana gelecektir.

Kısaca yazılan yazı bence bazı açılardan bilimsel gerçeklerden uzaktır.

spalaxtr spalaxtr 13.02.2010 00:04:00

İkincisi "Protein sentezi genetik olarak kodlandığından ve sentez edilen protein ebeveynlerinkinden farklı olduğundan, bu değişiklikte çevre faktörlerinin tesiri ihmal edilebilir" gibi bir cümle Biyolojik olarak yanlıştır. Protein sentezi tabi ki genetik olarak kodlanır. Ancak bunlar yine canlının annesinden ve babasından aldığı genlere göre kodlanacaktır, yani anne ve babasından farklı olacak diye bir kural yoktur. Ancak anne ve babadan gelen allellerin baskın veya çekinik olmasına göre anne veya babadan allel özelliğini gösterebilir. Bazı durumlarda bir özelliğin ortaya çıkmasında birden çok gen olaya karışırsa çoklu genlerin etkileri etki eden genler ve bu genlerdeki allerin yine çekinik veya baskın olmasına göre özellik ortaya çıkar.

spalaxtr spalaxtr 13.02.2010 00:00:00

Barbarosun açtığı forumu görünce ana sayfadaki bu bilgileri ilk defa okudum. Yazının sonu alttaki gibi tamamlanmış. Bu bölümü aynen alıp sonra da kendi görüşlerimi yazacağım:

"Bu netice, kuşların çevre faktörlerine uyum sağlamalarında sevk-i ilâhî ile işletilen mekanizmaları uyguladıklarını ortaya koymaktadır.

Protein sentezi genetik olarak kodlandığından ve sentez edilen protein ebeveynlerinkinden farklı olduğundan, bu değişiklikte çevre faktörlerinin tesiri ihmal edilebilir.

Ornitologların klâsik evrimci bakış açıları bu meseleyi açıklamakta oldukça zorlanmaktadır. Daha net bir ifadeyle, ihtiyaca binaen kuşların kendi genleri üzerinde plânlı ve kasdî bir değişiklik yapmalarının mümkün olmadığı apaçık ortadadır"

Yazının sonundaki yorumların tamamen ben de subjektif ve hiç bilimsel dayanağı olmadığını düşünüyorum. Benim branşım Biyoloji ve tür, türleşme, mutasyon konularını ben de desrlerimde öğrencilerime anlatıyorum.

Birincisi zaten mutasyon hiç bir zaman ihtiyaca binaen olmaz. Böyle bir şey de hiç bir Biyoloji kitabında yazmaz. Ancak ne zaman birileri evrim teorisine çatacak olsa bu şekilde saptırmalara girmektedir. Mutasyonların bir hedefi veya amacı yoktur. Mutasyonlar genetik mekanizmaların bir doğası olarak çeşitli faktörlerin etkisiyle veya DNA tamir mekanizmalarının her zaman belli oranda hatayı düzeltmede yetersiz olması gibi nedenlerle sürekli olur ve canlının genomunda birikir. Daha sonra yaşanılan ortamda canlı üzerine etki eden faktörler altında bu mutasyonların canlıya sağladığı avantaj veya dezavantaja göre o canlı yaşama şansı bulur veya bulamaz. Mutasyona uğrayan canlı üreme şansı bulursa edindiği özelliği sonraki nesilere aktarır. Üreme şansı bulamazsa da edindiği özellikle birlikte gen havuzundan elenip gider.

izler izler 12.02.2010 00:16:00
hamisami hamisami 12.02.2010 00:06:00

Ana sayfadan düştüğü için Yol Bulma yazısını buraya kopyalayabilirsek, konuyu tartışmaya faydası olur diye düşünüyorum..

Barbar Barbar 11.02.2010 21:05:00

...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT