bu foruma ucundan kıyısında ben de katılayım istedim. çünkü son 2 aydır monitörle yatıryor monitörle kalkıyordum. herhalde bu işden en çok sıkılan mesai arkadaşlarımla, zafer hocam (tekin)dır. çok okudum, çok araştırdım, ölçtüm biçtim. nihayetinde monitör alacaksam IPS ekran modülü olan bir monitör almam gerektiğine ikna oldum.
IPS (normal çoğumuzun kullandığı ekran TN ekranlar, bu ekranlar görüntüyü dikey tarıyor, IPS yatay tarıyor) iyi de bu IPS özelliği bulunan ekran çeşidi hem çok az hem de çok pahalı, hele birçoğu Türkiye de bulunmuyor. IPS lerin içinde de kendi alt çeşitleri var S-IPS, H-IPS, E-IPS gibi... en iyisi S-IPS bunu kullananlar da Eizo, NEC, Cinema Display Apple (mac) ler... en kötüsünün fiyatı 3 binden başlıyor. iyi de nasıl alacaksın bunu, profesyonel değilsin, sokağa atacak paran da yok...
o zaman IPS olsun ama bir alt versiyonu E-IPS olsun diye içimden geçirdim. Sonra bu modelleri araştırmaya başladım; üç seçeneğe kadar indirdim:
LG W2220P; HP LP2475W; Dell 2209WA bunların fiyatları yurdışında 230 ile 600 dolar arasında değişiyor. LG nin ki aralık ayında Türkiye ye giriş yapmış ama satan bitane dükkan bulamadım. HP nin ki Türkiye de 1700 dolara satılıyor (ki yurtdışında 600 dolar), geriye Dell inki kaldı, onunda fiyatı 453 dolar artı kdv... en makulu Dell gibi geldi, okuduğum özellikle yurtdışı forumlarda alanların memun kaldığı (ki yurtdışında fiyatı 236 dolar) ve ölü piksel soru yaşamadıklarına yönelikti, üstelik youtube (www.vtunnel.com adresinden youtube u kullanabilirsiniz) da çok sayıda Dell ile diğerlerini karşılaştıran video izledim.
Sonuç bence de monitör alacaksanız çok pahalısına gitmeyin derim, tercihiniz TN ekran tabanlı monitör olmasın (oyun, film izlemek için TN ler idealmiş); IPS tabanlı olsun (IPS ekranlar oyun için iyi değil, filmleri de şöyle böyle gösteriyorlarmış); monitör alıyorsanı ya ekran kalibrasyonunu yaptırın yada o cihazdan alın; TN ekranların (labtop ve tüplü ekranların da) kalibrayon tutma özlelikleri zayıfmış..
mış mışta mış mış...
selamlar...