TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Ülkemizde doğa casusluğu

bkoca bkoca 5.03.2010 14:10:00
Simdi dunyayi tehdit eden yeni bir casusluk alani var: "Doga casuslugu". Ozellikle ulkemizi mekan tutan bu casuslar neyi amacliyor? Neden engellenemiyor? Prof. Dr. Barbaros Cetin ve Ziraat Uzmani Hilal Caber anlatiyor:

* Gectigimiz yillarda Nigde Valiligi Cevre Koruma Kurulu Bolkar Daglari ni ozel koruma alani ilan etmis ve bolgenin bitki ortusunu, Cografi yapisini ve gorunumunu bozacak her turlu etkinligi engellemek icin calismalar baslatmisti. Ancak buna karsin, bazi doga hirsizlari bu bolgedeki kurbagalari toplayip gizlice yurt disina kacirarak sayilarinin azalmasina yol acti.

* Semdinli’de yetisen ters lalesi (guldexun) ile artik anilacak bir duruma geldi. Yillarca doga hirsizlari, bu soganli bitkiyi bu cografyadan yasak bir sekilde sokup para kazandilar…

* 1996 da iki Fransiz turist tarafindan 4 ‘‘Baran Engeregi’’ yurtdisina kacirilmak istenirken, Gumruk te yakalandi. Turkiye tarihinde ilk kez bir yilan kacirma olayinin onune gecilmis oldu. Ama sonrasi gelmedi. Kacakcilik had safhada.

* Polonyali bir doga casusu 15 bin kaplumbagayi tira doldurup, Turkiye deki gumruk kapisindan rahatlikla gecirebilmis. Daha sonra bu TIR a Polonya sinirinda mudahale edilip, Cevre Bakanligi na haber verildi. Ancak bu sekilde kaplumbagalar geri getirilip dogal ortamlarina birakilabildi.

* Kackarlarda dolasan Israilli doga casuslarini Hacettepe den genc bir asistan grubu yakaladi. Bortu bocekleri toplarken, sucustu yakalanip jandarmaya teslim edildiler.

Bu ve benzeri haberler bir suredir gundemi mesgul ediyor. Bu ornekler medyaya yansiyanlar. Bir de yansimayan yuzu var. Doga casusulari ulkemizde adeta cirit atiyor.

Ziraat Muhendisi Hilal Caber bu casuslarin ulkelere ozgu ve belli bir bolgede yetisen bitkileri - bitkinin neslini tuketecek miktarda- calarak kendi ulkelerine goturduklerini ve burada bu bitkilerin genlerini kopyalayip, yetistirip kendi ulkelerine has bir bitki olarak lanse ettiklerini soyluyor.

"Bu ulkeler hem kendi ulkelerini bitki zengini olarak gosteriyor, hem de hirsizlik yaparak bitkinin neslini tukettikleri ulkelere bu tohumlari pazarlayarak, kendilerine bagimli hale getiriyorlar" diyerek casuslarin amaclarini anlatan Caber, "Yerel turlerin genleri calindikca, var olan gen turlerinin orjinal hali kaybolacak. Bu bolgelerin ekolojik dengesi bozulacak" uyarisini da yapiyor. Calinan bitkilerin tibbi calismalarda kullanilan ve gelir getiren bitkiler olduguna da dikkat ceken Caber, bu tespitiyle hirsizliklarin arka planini da isaret ediyor.

bkoca bkoca 5.03.2010 14:11:00

devamı...

Israil in dunyanin en buyuk gen laboratuvarlarina sahip oldugunu belirten Prof. Dr. Barbaros Cetin, Turkiye nin bitki ve hayvan nesilleri acsindan ozgun kritik bolgelerinde dolasan Israilli turistlerin bir cogunun doga ajani olduguna dikkat cekiyor. YaklasIk 20 yildir yaptiklari bu casusluklarla Turkiye gibi gelismekte olan ulkelerden caldiklari bitki ve hayvanlari gen laboratvarlarinda kopyaladiklarini soyleyen Cetin, dunyada 6,5 milyar kisi beslenme sorunuyla karsi karsiya. Artan ve cesitlenen ekolojik sorunlar var. Bu nedenle artik guc ekolojik zenginligi elinde tutanda. Tarim ilaclari, GDO larla bir suru tur bozulup yok edilirken, diger yandan da bir cok turun orjinal genetik yapisi calinarak saklaniyor. Mesela yilan turlerinin, bitkilerin ozellikle ureme yaptigi kisimlar caliniyor. Bu islerle mesgul olan ulkeler genetik kulturlerine kattiklari bu turleri ekolojisi bozulan ulkelere satiyorlar."

Prof. Cetin, "Cevre Bakanligi, izin almadan, Turkiye de fauna ve floraya ait ornekler toplanmasina musaade etmiyor. Fakat bir sekilde casuslar, faaliyette. Ozellikle otel ve turizm sIketleri turistler kacar korkusu ile bu casuslari sIkayet etmiyor, calismalarina destek veriyor" seklinde konusuyor.

-Alinti-

www.iyibilgi.com

rousettus rousettus 5.03.2010 17:57:00

Bu konuyla ilgili birkaç kez forumlarda veya fotoğraflarım altında yazmıştım. Bizzat Milli Parklar Genel Müdürlüğününün iki Genel Müdür Yardımcısı ile yüzyüze görüştüm.

Bakanlık bu konuda çalışıyor ama tek taraflı. Sadece biz Türk biliminsanlarına elli çeşit izin sıkıntısı çıkartarak:( Ben kendi ülkemde rahatça arazide çalışamazken, istediğim gibi örnek toplayamazken (tamamen bilimsel amaçlı olanlar), elin yabancısı rahatlıkla bunu yapabiliyor. Ben de rastladım kaç kez, Çek Cum.den, İsrailden botanikçilere ve diğerlerine. yol geçen hanı gibi mübarek ülke. Suriye, ürdün ve İran gibi ülkelerde araştırma amaçlı pek çok yer gördüm, gezdim ama hep o ülkelerden uzmanların eşliğinde. Öyle elini kulunu sallayarak gezemiyorsun. Gezmeye kalkanların bazısını da nezaretten veya hapisten zor çıkarıldığını biliyirim. çoğu zaman beğenmeyiz, küçümseriz hatta çadır devleti gibi saçma sapan benzetmeler yaparız. ben hiç öyle düşünmüyorum. Bizden çok daha iyi doğa koruyorlar. Heleki Ürdün. ormanlarının hepsi koruma altında, her birinde danışma merkezi ve ranger benzeri görevliler var. Bekçi deyip geçmiyoruz, yılın belli dönemlerinde, Tarih-Coğrafya, Ekoloji ve Biyolojinin diğer dallarında eğitimler alıyorlar.

Son olarak Ürdünün meşhur Petra Şehri yakınlarındaki bir arıtma tesisinin kapısındaki: İçilmez, ancak bulaşık ve çamaşır yıkamada kullanılır ifadesinden bahsedeyim. Gerçekten çok temiz su çıkıyordu tesisten. Bizimkilere bakalım. Belki istisnaları vardır; mesela Niğdede asfaltın renginden daha koyu, tesisten çıkan su:(

Bolkarı da unutmayayım. Maalesef orası da yol geçen hanı.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT