Yedekleme sistemi
Ercan3 12.03.2010 13:09:00
Dün akşam eve gidip bilgisayarın başına oturduğumda bilgisayarıma bağlı 1.5 TB lık harici diskime ulaşamadığımı gördüm. İçinde 300-400GB a yakın fotoğraf bulunuyordu. İşin kötü tarafı yedeklemenin ne kadar önemli olduğunu bilen biri olarak son 6 ayın fotoğraflarının büyük kısmının sadece bu diskte bulunduğunu farkedince ve DVD lere son aldığım yedeklerin üzerinden çok zaman geçtiğini görünce çöktüm kaldım...
Diski servise gönderiyorum, umudum sorunun kartta olması ve verileri bir şekilde kurtarabilmek.
Sonra düşünmeye başladım nasıl bir yedekleme sistemi bizim gibi bolca fotoğraf çeken fotoğrafseverlere uygundur diye.
Picasa da yer alıp fotoğrafları oraya yüklemek bir çözüm olabilir gibi, ama yüzlerce GB alan seçeneği yok galiba.
- ucuz (50 USD/yıl)
- yavaş
- kapasite sorunu var.
- paylaşım olanağı var.
Benim halihazırda uygulamaya çalıştığım gibi büyük bir diske atmak ve beraberince DVD lere yazmak. DVD lere yazmayı atlayınca o da sorun oluyor bunu şimdi görüyorum.
- orta maliyet (200-500 USD)
- riski var
RAID sistemli bir küçük yedekleme sistemi kurmak. Bu da bildiğim kadarıyla iki şekilde olabiliyor. Ya bilgisayar RAID desteği olan özel bir kart takılıyor ya da bağımsız bir kutu olarak alınıyor. Bu sistemde amaç aynı boyutta mesela 2GB 2 disk koyarak 2GB yedeklemeyi aynı anda her iki diske de yapılmasını sağlamak. Böylece diskin biri gitse bile veri kurtulabilir.
- pahalı çözüm (800-1200 USD, disk boyutuna ve güvenlik düzeyine göre daha da çıkabilir)
- güvenli (disklerden biri bozulursa diğeri çalışır, yenisi eklenerek veri kaybetmeden devam edilebilir)
Aklıma gelen olasılıklar bunlar, tabii bunun yanı sıra portable media player tarzı ürünler de kullananımız var ama bu genelde kısa süreli arazilerde yanımızda taşımak için verimli, sonrasında bunları da bir yerlere yedeklemek gerekiyor.
Sizin bu konuda deneyim ve önerilerinizi de burada paylaşırsanız eminim çok faydalı olacaktır.
selamlarımla