TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Yedekleme sistemi

Ercan3 Ercan3 12.03.2010 13:09:00
Dün akşam eve gidip bilgisayarın başına oturduğumda bilgisayarıma bağlı 1.5 TB lık harici diskime ulaşamadığımı gördüm. İçinde 300-400GB a yakın fotoğraf bulunuyordu. İşin kötü tarafı yedeklemenin ne kadar önemli olduğunu bilen biri olarak son 6 ayın fotoğraflarının büyük kısmının sadece bu diskte bulunduğunu farkedince ve DVD lere son aldığım yedeklerin üzerinden çok zaman geçtiğini görünce çöktüm kaldım...

Diski servise gönderiyorum, umudum sorunun kartta olması ve verileri bir şekilde kurtarabilmek.

Sonra düşünmeye başladım nasıl bir yedekleme sistemi bizim gibi bolca fotoğraf çeken fotoğrafseverlere uygundur diye.

Picasa da yer alıp fotoğrafları oraya yüklemek bir çözüm olabilir gibi, ama yüzlerce GB alan seçeneği yok galiba.

- ucuz (50 USD/yıl)

- yavaş

- kapasite sorunu var.

- paylaşım olanağı var.

Benim halihazırda uygulamaya çalıştığım gibi büyük bir diske atmak ve beraberince DVD lere yazmak. DVD lere yazmayı atlayınca o da sorun oluyor bunu şimdi görüyorum.

- orta maliyet (200-500 USD)

- riski var

RAID sistemli bir küçük yedekleme sistemi kurmak. Bu da bildiğim kadarıyla iki şekilde olabiliyor. Ya bilgisayar RAID desteği olan özel bir kart takılıyor ya da bağımsız bir kutu olarak alınıyor. Bu sistemde amaç aynı boyutta mesela 2GB 2 disk koyarak 2GB yedeklemeyi aynı anda her iki diske de yapılmasını sağlamak. Böylece diskin biri gitse bile veri kurtulabilir.

- pahalı çözüm (800-1200 USD, disk boyutuna ve güvenlik düzeyine göre daha da çıkabilir)

- güvenli (disklerden biri bozulursa diğeri çalışır, yenisi eklenerek veri kaybetmeden devam edilebilir)

Aklıma gelen olasılıklar bunlar, tabii bunun yanı sıra portable media player tarzı ürünler de kullananımız var ama bu genelde kısa süreli arazilerde yanımızda taşımak için verimli, sonrasında bunları da bir yerlere yedeklemek gerekiyor.

Sizin bu konuda deneyim ve önerilerinizi de burada paylaşırsanız eminim çok faydalı olacaktır.

selamlarımla

tabiatdostu tabiatdostu 24.03.2010 14:07:00

dün akşam yanlışlıkla pc den fotoğraflarımı sildim,forumda araştırdım ve yazıtlarınızı okudum en kısa zamanda bir taşınabilir yuespi depolama almayı düşünüyorum.yada tavsiye.daha önce cd lerde depoluyordum evde biryığın cd birikti ve aradığını istediğin zamanda bulamıyorsun.şirkette recovery ile arattım,biraz önce geri getirmem bitti ama bazılarının yok olduğunu gördüm.birsürü zaman emek çaba bir çırpıda kayboluveriyor çok üzücü bir durum.verdiğiniz bilgiler değerli ve faydalı bilgiler.teşekkürler.

Ercan3 Ercan3 13.03.2010 23:01:00

Hakan Bey (berece) sizin yöntem oldukça mantıklı görünüyor, uygulayabilirim. Yine de bunun yanısıra RAID sistemli bir depolama oluşturmayı düşünüyorum.

Sevgili Hakan (hakbal) servise gönderdim bakalım ne diyecekler, umarım kurtulur. RAID faydalı en azından RAID 1 veya RAID 5 olabilir.

hakbal hakbal 13.03.2010 01:19:00

Ercan abi umarım dataların kurtarılabilir ben nedense kasa içine takılan sabit disklerden yanayım data yedekleme işinde.Harici diskler hep başa bela oluyor gözlemlediğime göre.Ben bu sebepten 1 TB lik dahili Harddisk kullanıyorum.Raid sistemine benimde geçmem gerektiğine karar verdim.

selamlar.

berece berece 13.03.2010 00:49:00

1-2 terrabyte lık yada daha fazla büyüklükte bir arşiviniz varsa önerdikleriniz güzel ama hepsinin geçerliliği azalmaya maliyette yükselmeye başlıyor.

Sen ne yapıyorsun derseniz fotoğraflarımdan kaliteli olanları seçip kaliteli klasörleri yaratıyorum(RAW)sonra bu klasörleri 3-4 adet HD ve PC ye kopyalıyorum.Kalitelileri aramak için vakit harcamadığım gibi daha düşük boyutta ve çok yerde saklama olanağım oluyor.

Burada tek problem neyin kaliteli olduğuna zamanında karar verip ,zaman harcayıp daha o akşam ayıklamayı yapmak.

Eski klasörleri ayıklayıp kaliteli klasörlerine atma işim tamamlanmış olsa 1 terrabyte lık arşivin çökmesine üzülmem ,hatta çoğu çöp olan fazlalıktan kurtulduğum için sevinirim bile.

İyi geceler.

tzeybek tzeybek 12.03.2010 20:29:00

Ben bu filmi çok gördüm ama yaşamadım hiç.Kuş fotoğrafçılığı eğitimimde önemli bir noktada zaman para ve emek harcayarak elde ettiğimiz bu değerli dataların nasıl korunacağı idi.Benim fiyat/performans açısından en uygun çözümüm 1 ad harici disk wd marka ve raid kartlı.Bir adet de usb baplantılı harici disk.Bu iki disk birbirinin kopyası olmalı ve her iki disk deprem,yangın,hırsızlık gibi olaylara karşı ayrı mekanlarda güvenli ortamlarda saklanmalı.Biraz daha imkan varsa 1. alternatif diski 2. disk yerinede kulanmak.Bundan ötesi NAS server tarzı çözümler ve tabiki buda birden fazla kopya ve ayrı mekanlarda olmalı.Dahada abartılırsa ayrı şehir yada ülkelerdede bir 3. yedek olabilir.Bu konuda profesyonel depolama hizmetleri veren sistemler ve firmalardan faydalanılabilir..

Ercan3 Ercan3 12.03.2010 15:19:00

RAID sistemleri içinde RAID 5 de kullanılabilir bir sistem bence. Bu sistemle aynı boyutta n sayıda disk bağlandığında n-1 sayıda kapasite kullanılabilir oluyor. Moris Beyin durumu için 3 adet aynı özellikle 500GB diski RAID5 ile bağladığımızda 1000GB kullanılabilir alan elde edilir ve disklerden biri arıza yaparsa hiçbir veri kaybı yaşamaz, yerine aynı özellikte yeni bir disk eklendiğinde sistem aynen çalışmaya devam edebilir. Murat Bey in belirttiği gibi bunu destekleyen ana kartlar var, PC niz bunu destekliyor ise sadece disklerle böyle bir güvenli sistem kurmak mümkün. Yoksa harici bir akıllı kutu (NAS Server) ile çözülebiliyor.

MuratC MuratC 12.03.2010 15:00:00

Harici TB kapasiteli diskler bugunlerde bayagi ucuz. Bunlardan 2 tane alip RAID 1 veya 10 olarak PCye baglamak en iyi cozum. eSATA baglantili olanlari hiz icin tercih etmek lazim. Bunlari eger uygunsa anakart uzerinden RAID lemek mumkun yoksa ekstra bir kart alinabilir. Bununla beraber baska bir harici disk gene 2. yedekleme icin bence sart. Bunun eSATA olmasina gerek yani daha ucuz USB baglantili bir HD olabilir. DVD ve BR kopyalamada bir cozum ama bence bu cok zahmetli ve cogu zaman yapilmasi unutulan bir yontem.

Bircok arkadasimiz monitorlerde oldugu gibi buradada HDlerden tasarruf ediyor. Arsiviniz bir kere giderse aglamaktan baska yapicak bir sey yok. Yuzlerce emek vererek cektiginiz turler ve ozel anlarin fotograflarinin degeri bence $300-500 cok cok daha fazla, cunku bir daha telafisi yok bunun. Senelerce ugrassaniz bir daha ayni kareleri cekmeniz mumkun degil.

Ercan3 Ercan3 12.03.2010 13:54:00

Moris Bey,

Fotoğraflarınızı bu 3 diske de kopyalıyor musunuz? Yani aynı anda bir fotoğraf en az iki diskte de mi bulunuyor? Diskin biri bozulursa diğerleri yeterli oluyorsa siz çözümünüzü bulmuşsunuz demektir...

mochy mochy 12.03.2010 13:34:00

Malesef günümüzde 010101 lerden oluşan dataları saklamak en büyük sorunlardan biri..Teknoloji geliştikçe data büyüklükleride artıyor..Onları kayıt altına almak , muhafaza etmek ve katagorize etmek bir sorun haline geldi..

Veri kaybı çok üzüntü verici bir olay..Umarım bilgilerinizi kurtamak mümkün olur..

Ben bu tip verileri bilgisayarımda içinde tutmuyorum. Çünkü internet e açık konumda her zaman virus riski karşımıza çıkıyor..

3 tane harici 500gb sea gate marka depom var..Biraz çok ama içinde emek olunca mecburen tedbirli gitmekte fayda var..

2 tanesini mümkün olduğunca elektromanyetik ,güneş ve toz dan arındırılmış ortamda tutmaya gayret ediyorum..

Tabi en önemlisi kendimi disipline edip sık sık verileri güncelleyip yedeklemek..

DVD de bir cözüm..Ama sık sık kayıt yapmak gerekir..

Daha da pahalı çözümler var.. Her şey sonunda bütçeye dayanıyor..

Şu an benim çözümlerim bunlar.

Selamlar

Ercan3 Ercan3 12.03.2010 13:10:00

Yedekleme sistemimiz nasıl olmalı?

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT