X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92819
Gözlemler 9871
Videolar 1349

FORUM

Kelvin Hakkında ?

serkanist serkanist 13.03.2010 16:24:00
Merhaba üstedlarım. Kelvin olayını bana açıklayabilirmisiniz? Yüksek kelvin sıcaklığında çekilen fotoğraflar çok daha güzel çıkıyor görüyorum. Ama anlamadığım bir husus var.

Kelvin değerleri internette örneğin açık havada öğlen güneş ışığı 5000-6500K iken bulutlu havalarda 12000-15000 kelvin sıcaklığına ulaşıyor. Hatta en yüksek kelvin, açık havada dağ yamacındaki gölge 20.000K olarak geçiyor. Güneş ışığı doğrudan gelmedii halde neden karlı sıslı kapalı havalar daha yüksek kelvin değerine ulaşıyor?

hakbal hakbal 17.03.2010 17:43:00

merhaba arkadaşlar,

Kelvin konusunda bende fikrimi belirteyim.Güneşli havalarda öyle fotoğraflar çekiyorum ki bazen gökyüzünün maviliği turkuaza çalıyor.Bu durumda fotoğrafın renklerini çektiğim anı düşünerek kelvin değerini düşürüyorum ya da soğutuyorum gökyüzü tam o anki hale geliyor...Öyle fotolar çekiyorum ki kapalı havalarda fotoğraf olduğundan soluk vs bu durumda sıcaklığı arttırıyorum.

Canon 40 D ham hali 5600 Kelvin...Photoshop tam randımanla kullanamıyorum daha çok Canon un kendi programı olan DPP den yararlanıyorum.Oradaki WB ayarında Color Temperature seçeneği var.Birkaç RAW fotoğrafta deneyip yanılarak doğru renkleri bulabilirsiniz yani en azından çekim anında olan renklere uydurabilirsiniz...

mutan mutan 17.03.2010 17:11:00

Serkan Bey soruyu size soruyor gibi yazıyorum. Yanlış anlamayın lütfen. Aslında burada amacım; sizin çok önemli olan bir konuya değinmeniz sonrası benim bir tartışma ortamı ya da fikir paylaşımı ortamı yaratmak istememdi ama bu konuyla sizden ve benden başka ilgilenen yok sanırım:)

Benimde bu konuda kafama takılan şeyler yok değil...örneğin; çekimlerde makine üstünde celvin ayarı nasıl ve neye göre, ne zaman yapılmalı ya da buna artık gerek var mı gibi?

Benim sorumun cevabına gelince fotoğrafçı bunu anlatımını destekleyen bir sonuç olarak görüyorsa böyle bırakacak hatta bunu daha da pekiştirecek ps müdahalelerine gidecek. Yok fotoğrafının soğuk değil sıcak renklere ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsa bu durumu çekim sonrası sıcağa doğru değiştirmek yoluna gidecek. Bunlar benim fikirlerim yanlış da olabilir tabii...Kendi adıma halen daha çekim sonrası düzenleme konusunda beceriksizim. Biraz da aceleciyim. Bilenler biraz anlatsa bilmeyenler de ben bilmiyorum dese işler hızlı ilerleyecek ama. Öyle olmuyor işte...

Sevgilerimle...

mutan mutan 17.03.2010 14:09:00

Peki fotoğraflayacağımız kuş gölgede ise ve dolayısıyla fotoğrafında soğuk renkler (mavi) kaçınılmaz olarak mevcut ise ne olacak?

mutan mutan 16.03.2010 12:43:00

Serkan bey bu durumun karışmasının nedeni fotoğrafçılar ve fizik bilimciler için mevcut durumun farklı adlandırılmasından kaynaklanıyor. Biraz ters yani durumlar. Yüksek sıcaklıkta ortaya çıkan mavi renk fotoğrafçılar için soğuk renk diye adlandırılıyor. Ancak fizikçiler için bu çok sıcak bir renk. (Bir demiri çok ısıtırsanız 7000 K dan sonra mavi renk almaya başlar) Verdiğiniz örneklerde kelvinin arttığı doğru ancak fotoğrafçılar için renkler ısınmıyor soğuyor.

Siz bu konuya yaklaşırken ısınan bir demir parçasının renk değişimlerini düşünün. Yüksek Kelvinde demire ne oluyor? sarı renkten kırmızıya (güneşin ortaya çıktığı gün doğumu) sonra beyaza (gün ortası sıcaklık)daha sonra maviye (güneş battıktan 30 saat kadar sonrası) doğru renk değiştiriyor. İşte gölgede, bulutlu havalarda ısınmış gibi görünen bir nesnenin renklerini görüyoruz. (mavi) (gölgedeki bir kuş ısınmıyor)

ama biz o kuşun fotoğrafını çekince üzerinde sıcak renklerin hakim olduğu sarı turuncu ve kırmızıyı değil daha çok maviyi görüyoruz. (fizik bilimciler açısından yüksek kelvindeki bir nesnenin rengini)

umarım kafanızı daha da karıştırmamışımdır.

sevgilerimle...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT