TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92807
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

etik mi acaba.?

tabiatdostu tabiatdostu 15.03.2010 16:03:00
fikrimi paylaşmak istedim.bu gün fotogaleride birkaç fotoğraf gördüm aklıma geldi henüz yavrularını besliyen kırlangıç karadeniz i aşıp gelmiş turnaları ve daha bisürü göçmen kuşlar,karaya ayak basar basmaz,dur bir kaç kare alıyım demek etik midir sizce.

onları belgeleme arzusu ile yanıp tutuşan bizler acaba doğru mu yapıyoruz.

ağaçlı sahilde yaşadığım bir olay aklıma geldi,gece karşı kıyıdan kalkmış bıldırcın sürüsü sabah a karşı karadeniz kıyılarına iniş yapıyor avcılarda bunu fırsat bilip sahil e doluyorlardı.

inanın bana çarpmadan geçen bir bıldırcın ın indikten sonraki halini hatırlıyorum,ne kadar yorulduklarını görmüştüm...

ben olsaydım yaparmıydım,herhalde yapardım,çünki türleri merak ediyoruz onları belgelemek,ölümsüzleştirmek istiyoruz...

bu olay ve buna benzer olaylar mutlaka diğer kuş fotoğrafçısının başına gelmiştir.literatüre göre bu ve bunun gibi olaylarda nasıl yaklaşılmalı neler yapılabilir..

tabiatdostu tabiatdostu 16.03.2010 17:47:00

çok ince mi düşünüyorum ne.aslında bu kadar ince düşünüp uygularsak elde etmemiz gereken belgelere sahip olamayız herhalde.

değerli bir kuş fotoğrafçısı doğa için elinden geleni ardına koymayan bir abim.fikret buraya gelip yuvadaki kuzgunları ürküten onlarca fotoğrafçı oldu demişti,forumda bir turnanın fotoğraf çekimi esnasında kalkışı bu düşüncelere beni sevk etti.kesinlikle kimseye yöneltilmiş bir konu değildir.belki böğle durumlarda şu veya böğle yapılırlar vardır diye konuyu açmıştım.

bu konu birçoğumuzun aşkla zevkle yaptığımız kuş fotoğraflamak belgelemek işini engellemek değildir amaç.

belkide konuyu hiç açmamalı idim fakat kafama takıldı.

yönetim uygunsuz görür ise lütfen silsin.saygılarımla

wolfkenan wolfkenan 26.04.2010 10:56:00

Kuşları belgelemek etik de fazlaca abartmak yanlış olmalı...Düşünsenize kuluçkada bir hayvan,eşi bas bas bağırıyor,panikliyorlar ama biz onlarca kare yetmez yüzlerce alacak olursak,kuş geri gelmez ve bu arada dişi kuş yalnız tehlikelere maruz kalır,üreme zamanı dikkat edilmeli,ayrıca beslenen kuşları fazla yaklaşma düşüncesi içinde olmamalıyız,biz belge peşindeyiz,fotoğraf yarışmasında değiliz,bunlar bence en önemli durumlar,uzun zamandır gözlemlerde bulunuyorum,faydamız varmı ,var...mesela avcılar yasak yerlerde karşımıza çıkıyor,bizden çekiniyorlar,telefon çok önemli,daha da çoğalmamız gerek bile,selam ve saygılar...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT