TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

RİVA DERESİ HAKKINDA 2.

mochy mochy 19.04.2010 15:55:00
SAYIN MURAT BİLİKŞİK'in Riva deresindeki son gelişmeleri anlatan ve bizlerle paylaştığı yazısıdır..
Arkadaşlar   merhaba 
 Riva  Deresi  islah  Çalışması  ile  ilgili   Son  durum  ,
Bugün  ankaradaki  DSİ de görevli bir  arkadaşımla Küçük çamlıca DSİ  ye gittim.DSİ de görevli  Jeoloji Mühendisi SERKAN  DAĞLIOĞLU  ile görüştüm .DSİ nin  Riva Deresi   ile ilgili  Geniş çaplı bir islah çalışması  olacakmış Serkan beyler de bu Projeyi hazırlayan ekipten ler  ancak şimdi yapılan iş rutin  yapılan  derenin denize açıldığı bölümü ve gerisini temizlemekmiş.Bunun la ilgili işi yapan Bölüm başkanı Ali haydar Yılmaz ile tanıştım. DSİ nin tek amacının dere  nin zeminini  temizlemek olduğunu,onun dişinda bir şey yapmadıklarını  çevre ye duyarlı olmak zorunda olduklarını  Riva deresinin 2.5 netre olan derinliğinin şu an 1 metre lere düştüğünü Aşırı yağışlarda sel baskınlarının olduğunu ve denize akışın mümkün olamadığından  bataklıklar  oluştuğunu  çevreden  çok  şikayet  geldiği  için dere zemin temizlik işlerinin gerekli tüm izin ler alındıktan sonra başladığını anlattı.  Bu iş yapabilmek için dere kenarında iş makinasının çalışabileceği  Bir platform yapmak zorunda olduğunu  şu  an  yapılanın da bu işlem olduğunu  anlattı . Şu an ara vermelerinin sebebinin bu platforma  çok dolgu malzemesi gerektiğini bunu da  Kaymakamlık tan     (Bizzat kendisi Kaymakam beyden  )   Dere yatağına zarar vermeyecek ve batmayacak şekilde bir dolgu malzemesi talep etmişler bunu bekliyorlar. Mehmet  Bey  in , Çiğdem Hanımın ve Riva derneğinin   Şikayet dilekçelerinin den haberdarlar ve cevap yazmışlar ancak kurum onayını  bekliyormuş.
Bende Rivada oturduğumu  Dilekçe verenlerin arkadaşlarım  olduğunu   Doğasıyla , deresiyle Riva yı çok sevdiğimizi  ve bu bozulmamış doğal halinin korunmasını  istediğimizi söyledim. Yapacakları nın derenin zeminini temizlerken  kıyıda ki  sazlık alandaki   Doğal  filitremeyi  yok edeceğini , burada yaşayan çok özel canlıların yok olacağını daha da ileride Bu platformla yolun arasının  toprak doldurularak   birilerine pazarlanacağını   yönünde endişelerimi  paylaştım. ( bu  2 saat lik bir görüşme oldu )   Bizim  buna  engel  olmaya çalıştığımızı net bir dille anlattım.Yapılan işin dere zeminini temizlerken çevreye daha büyük zarar verdiğini  ,  bu işi  elbirliğiyle  daha az  zarar vererek yapabileceğimizi anlattım.SONUÇ :
Dere kenarına yapılacak  Platformun  içine  Büyük  künkler  yerleştirerek  dere nin suyunun Yol tarafındaki  sazlık alana  gelmesi  şeklin de proje değişikliği  yapmalarını  sağladım.
Dereden çıkan atığın bu sazlık alana konularak  doldurulmasıdan  vaz geçmelerini  sağladım.Böylece var olan sazlık  ki   eni   40 – 50  metre  boyu 1400 metre  alan ve  burada yaşayan  canlılar     korunmuş  oldu.
Dere  içinin temizlenme işi yapılırken geçici olarak buralar kirlenecek    (   çok sulu bir malzeme olduğu  için )  ve  kötü bir görüntü olacak .  Başka derelerdeki çalışma  resimleri ni gördüm tam bir mezbelelik.
Ancak DSİ  ile çıkartdığı tüm malzemeyi kaldırması konusunda anlaştık.  Sizlerden Ricam Bilgisi olan var ise Burada yaşayan canlıların  gelip giden  kuşlar  dönemsel  yaşayan kuşlar , Vesaire    Hangi dönemde daha yoğun  olduğunu  bilirsek   DSİ  nin çalışmasını o dönemde erteleme  konusunda anlaştık. Böylece daha az zarar ile  bu işi  bitirilmesine katkımız olur.  Bilgisi olanlar  paylaşırsa  memnun olacağım.

furtun furtun 19.04.2010 23:04:00

Riva Deresi Hakkında 2

dede dede 20.04.2010 11:07:00

Gösterdiğiniz çaba takdire şayan. Umarım verilen sözler tutulur. Kolay gelsin.

CemDGT CemDGT 21.04.2010 17:05:00

Tebrik ederim. Umarım olumlu sonuç alınır.

Maximusgama Maximusgama 21.04.2010 17:55:00

Yaşadığınız yer ile ilgili yaptığınız girişimleri takdir ile izliyoruz Moris Bey. Zira hem dere tarafından ham de karadeniz yönünden ilerleyen yapılanma kaygı verici düzeyde.Bir çok arkadaşımız Riva da yakalanan fotoğrafların aslında ne kadar küçük bir alanda çekildiklerini gördüklerinde çok şaşırıyorlardır eminim. Selamlarımla.

Hsavas Hsavas 22.04.2010 04:17:00

Oradaki çalışmayı ilk gördüğümde ben de çok üzülmüştüm. Şu anda hasar 100 metrelik bir alanla sınırlı kaldı. Dozer epey bir ağacı devirdi, 2 sene önce üzerinde balık kartalını çektiğim ağaç da yok artık. Hatta kütükleri bile kalmadı zira köylüler alıp götürdü. Tahribattan sonra orada yerde gördüğüm boş yabani arı kovanı yokedilen yerde arıların da ürediğini gösteriyor. İnsanların giremediği yerler yaban haytına ev sahipliği yapıyor.

Şu anda çalışma yapmak için en kötü zaman. Suların yüksek olduğu göç ve üreme dönemindeyiz. Riva nın kuş açısından en verimli ayları mart, nisan ve mayıs aylarıdır. Sonbahar aylarında kurak olduğundan bahar gibi çeşit olmuyor.

Böyle bir çalışma yapılacaksa üreme döneminin sona erdiği ve suların çekilmesiyle çeşitliliğin azaldığı temmuz ayından önce olmamalı. Gerçi en ideali hiç olmaması ama sanırım bu pek mümkün değil.

Bu arada Riva da doğaya duyarlı insanların da oturduğunu bilmek sevindirici. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Umarım doğa adına olumlu sonuçlar alınır. Kendi adıma orada son 4 yıldır çekilmiş her türlü kuş ve çevre fotoğrafıyla katkıda bulunabilirim.

Selamlarımla..

hakbal hakbal 22.04.2010 08:27:00

Sevgili Moris bende desteğe hazırım özellikle çektiğim fotoğraflarla.

Duyarlılığın için çok teşekkürler dostum.

çok selam.

rousettus rousettus 22.04.2010 10:33:00

sizlerin ki kadar çok olmasa da iki kısa gezim olmuştu Rivada.

onlarda çektiğim karelerle (Pufla dahil) ben de desteğe hazırım.

karınca kararınca hesabı.

bkoca bkoca 22.04.2010 22:19:00

Böyle bir konuda DSİ nin olumlu yaklaşması da sevindirici. Umarım gereken ders çıkarılır ve dere yataklarına inşa izinleri tekrar gözden geçirilir. Konuyla ilgili emeği geçenlere teşekkürler.

Saygılarımla.

ihsan ihsan 23.04.2010 13:20:00

Gelişmeler ve kişisel çabalar gelecek için umut vadediyor. Yine de verilen sözlerin, umutların boşa çıkarak hayal kırıklıklarla yaşamaya alıştığımız bir ülkedeyiz. Yapılan çalışmaların, verilen sözlerin belgeye dayandırılmasında fayda var, diye düşünüyorum. Korkum bir gece habersiz çalışmaların başlayıp oldu bittiye gelmesi.

Bu gelişmeleri Riva köyünde yaşayan, Riva deresinin ve çayırlarının "bana göre" asıl sahipleri haberdar mı acaba? Onlar da aynı kaygıyı yaşamadan Riva deresi acaba gerçekten korunabilir mi? Bu konularda bir fikrim yok ama cevaplar olumsuzsa orada kuşçuların, doğa severlerin olmadığı zaman kim sahip çıkacak?

canan canan 24.04.2010 08:09:00

Asıl istenen sanırım kavranamamış.Bahar Hanımnın yazısında yaptığı bir açıklama var.Bu tarz müdahalelerin olmaması gerektiği ve sebepleri ile ilgili.Doğal alan kalması ile ilgili.Benzer alanlar nasıl oluşmuş ve o oluşan alanlar nasıl kuşlar ve diğer hayvanlar için yaşam alanı olmuş.Gelen ve temizlenmek istenen malzemenin dolması ile oluşan bataklık alanın kuşlara ve bu tarz oluşumlarda yaşamayı seçen diğer hayvanlara oluşturduğu yaşam alanları ile Filyos,Çilingoz ve Riva doğa severler ve gözlem yapanlar için doğal alanlar olarak kabul görüyorlar.Kısacası DSİ yıllar önce kuruttuğu bataklık alanlarla meşhur ve hata yaptık diyenleri ile.Riva şehre yakınlığı ile cazip bir yerleşim alanı gelecekte burada doğa içinde(!)yaşamak isteyenler için.Yapılanlar gelecekte olacak olanların habercisi gibi görünüyor.Doğal hali ile kalmasının gerekleri orada yaşayan canlıların fotoğrafları ve alanın bu halinin korunmasının gerekliliği bir sunum olarak belkide anlatılmalı anlayabilmeleri için durumun vehametini.Uğraşlar buraya doğru yönlendirilirse daha yaptırıcı olur belkide.Mahkeme kararı bile bir çok uygulamayı durdurmaya yetmiyor nerde kaldı söz almak.Bunun için bir birliktelik oluşturulabilir .

ahsoncel ahsoncel 24.04.2010 09:36:00

Meşhur bir söz var hani Gölge Etme Başka İhsan İstemem sanırım tam yeri.

Bizler ne kadar doğa sever olsakta nafile. Arkadaşlar Riva nın 10-15 yıl öncesini orada yaşayanlara sorun bakalım ne diyecek , Yıllardır talan edilen bir ormanın o büyük firmanın (?) yaptığı lüks konutlar yüzünden Orman Bakanını hatta onlarca bürokratı nasıl görevden aldırdığını , Riva deresinin hemen 100-200 metre yukarısında bölgenin ismini alan Lüks villalarının fiyatının 1,5 - 2 milyon tl olduğunu biliyormusunuz.

Yol üzerine yapılan derme çatma barakalardaki kahvaltı -yemek salonlarının bütün pisliklerinin o dereye kadar ulaştığını biliyormusunuz.

Riva , Beykoz belkide Kısmen Polonezköy ve Hatta Bahadır köyünü bu günlerde görenler kendilerini şanslı saysınlar çünkü yıllar sonra bu gün gördüklerimizin ner kadar güzel olduğunu anlataklar.

Selamlarımla.

Vakit daha geç olmadan yapmak gerek bir şeyler. Ama karıncanın hikayesi gibi Bir şey yapamasakta o yolda çaba sarfetmiş oluruz. .......

drbozturk drbozturk 24.04.2010 14:18:00

DSI Türkiyedeki tüm sulak alanları islah etmeyi amaçlar, islah edilen sulak alanlarda yeni rant kapıları açılır..genel itibariyle durum böyledir. kurda kuzu emanet edilmez bir an önce alanın koruma durumu araştırması yapılıp iyileştirme çalışması yapılmalıdır...

mochy mochy 27.04.2010 11:23:00

RİVA DERESİ 3. Son heberler..

Öncelikle ,komşum olan Sayın MURAT BİLİŞİK in , bu yazıları okuyan, yorum yapan ve dikkate alan herkese teşekkürlerini ve selamlarını iletmemi istededi. Herkese selamlar saygılar ve teşekkürler..

Sayın Murat Bilişik son haberleri geçen pazar günü biz komşuları ile mail yolu ile paylaştı...Bende sizlerle paylaşıyorum..

MURAT BİLİŞİK in yazısı aşağıdaki gibidir..

MÜJDE 1

ARKADAŞLAR MERHABA

RİVA DERESİ VE ÇEVRESİNİ KORUMAK İÇİN

ÇALIŞMALARIMIZIN KARŞILIĞINI ALDIK .

İLK RAUND U KAZANDIK DSİ den SÖZLÜ ALDIĞIMIZ BİLGİYE GÖRE

DOLDURMA İŞİNİ EYLÜL AYINA ERTELEDİLER

BİZE YARDIM CI OLAN BİLGİ PAYLAŞAN HERKEZE TEŞŞEKÜR EDERİM.

( TAMAMEN PROJE İPTAL OLANA KADAR ÇALIŞMALIYIZ )))

SELAMLAR

MURAT BİLİŞİK

A 79

Geçicide olsa Eylüle kadar bir ertelem söz konusu.. Umarım daimi olur..

Selamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT