RİVA DERESİ HAKKINDA 2.
mochy 19.04.2010 15:55:00
SAYIN MURAT BİLİKŞİK'in Riva deresindeki son gelişmeleri anlatan ve bizlerle paylaştığı yazısıdır..
Arkadaşlar merhaba
Riva Deresi islah Çalışması ile ilgili Son durum ,
Bugün ankaradaki DSİ de görevli bir arkadaşımla Küçük çamlıca DSİ ye gittim.DSİ de görevli Jeoloji Mühendisi SERKAN DAĞLIOĞLU ile görüştüm .DSİ nin Riva Deresi ile ilgili Geniş çaplı bir islah çalışması olacakmış Serkan beyler de bu Projeyi hazırlayan ekipten ler ancak şimdi yapılan iş rutin yapılan derenin denize açıldığı bölümü ve gerisini temizlemekmiş.Bunun la ilgili işi yapan Bölüm başkanı Ali haydar Yılmaz ile tanıştım. DSİ nin tek amacının dere nin zeminini temizlemek olduğunu,onun dişinda bir şey yapmadıklarını çevre ye duyarlı olmak zorunda olduklarını Riva deresinin 2.5 netre olan derinliğinin şu an 1 metre lere düştüğünü Aşırı yağışlarda sel baskınlarının olduğunu ve denize akışın mümkün olamadığından bataklıklar oluştuğunu çevreden çok şikayet geldiği için dere zemin temizlik işlerinin gerekli tüm izin ler alındıktan sonra başladığını anlattı. Bu iş yapabilmek için dere kenarında iş makinasının çalışabileceği Bir platform yapmak zorunda olduğunu şu an yapılanın da bu işlem olduğunu anlattı . Şu an ara vermelerinin sebebinin bu platforma çok dolgu malzemesi gerektiğini bunu da Kaymakamlık tan (Bizzat kendisi Kaymakam beyden ) Dere yatağına zarar vermeyecek ve batmayacak şekilde bir dolgu malzemesi talep etmişler bunu bekliyorlar. Mehmet Bey in , Çiğdem Hanımın ve Riva derneğinin Şikayet dilekçelerinin den haberdarlar ve cevap yazmışlar ancak kurum onayını bekliyormuş.
Bende Rivada oturduğumu Dilekçe verenlerin arkadaşlarım olduğunu Doğasıyla , deresiyle Riva yı çok sevdiğimizi ve bu bozulmamış doğal halinin korunmasını istediğimizi söyledim. Yapacakları nın derenin zeminini temizlerken kıyıda ki sazlık alandaki Doğal filitremeyi yok edeceğini , burada yaşayan çok özel canlıların yok olacağını daha da ileride Bu platformla yolun arasının toprak doldurularak birilerine pazarlanacağını yönünde endişelerimi paylaştım. ( bu 2 saat lik bir görüşme oldu ) Bizim buna engel olmaya çalıştığımızı net bir dille anlattım.Yapılan işin dere zeminini temizlerken çevreye daha büyük zarar verdiğini , bu işi elbirliğiyle daha az zarar vererek yapabileceğimizi anlattım.SONUÇ :
Dere kenarına yapılacak Platformun içine Büyük künkler yerleştirerek dere nin suyunun Yol tarafındaki sazlık alana gelmesi şeklin de proje değişikliği yapmalarını sağladım.
Dereden çıkan atığın bu sazlık alana konularak doldurulmasıdan vaz geçmelerini sağladım.Böylece var olan sazlık ki eni 40 – 50 metre boyu 1400 metre alan ve burada yaşayan canlılar korunmuş oldu.
Dere içinin temizlenme işi yapılırken geçici olarak buralar kirlenecek ( çok sulu bir malzeme olduğu için ) ve kötü bir görüntü olacak . Başka derelerdeki çalışma resimleri ni gördüm tam bir mezbelelik.
Ancak DSİ ile çıkartdığı tüm malzemeyi kaldırması konusunda anlaştık. Sizlerden Ricam Bilgisi olan var ise Burada yaşayan canlıların gelip giden kuşlar dönemsel yaşayan kuşlar , Vesaire Hangi dönemde daha yoğun olduğunu bilirsek DSİ nin çalışmasını o dönemde erteleme konusunda anlaştık. Böylece daha az zarar ile bu işi bitirilmesine katkımız olur. Bilgisi olanlar paylaşırsa memnun olacağım.