TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Illustrasyon için ölmüş kuş kullanılabilir mi, mahzurlu mu, etik olur mu ?

KANDIZLIK KANDIZLIK 9.05.2010 22:58:00
Merhaba,

Bugün fotoforuma koyduğum kolajda da bahsettiğim gibi; Riva ya giderken birkaç km. kala, otoyolda yol kenarında sabit bir halde emniyet beyaz şeridinin tem kenarında duran kuş benzeri bir cisim gözüme çarptı. 5 dak. kadar yola devam ettikten sonra, merakımı yenemedim ve dönüş yaparak geri geldim, arabayı emniyetli halde yol kenarına çektim. Gördüğüm cisim sahiden kuş imiş, fakat hala hiç kıpırdamadan duruyor ve sabit bir şekilde benim arabayı kenarda park ettiğim yere bakıyordu. O zaman farkettim ki, karşı tarafta yol kenarında ölü bir kuş yatmaktaydı. Elimle yavaşça aldığımda ölü olduğunu farkettim, kanat ve bacaklarında kırık yoktu, muhtemelen gövdesi çarpmıştı. Sonra karşı tarafa geçtim, bekleyen kuşu elime almaya çalıştım önce ses çıkarmadı, sonra kımıldayınca açtım avucumu ve rahatça uçtu gitti, tür kiraz kuşuydu.

Düşündüm 10 dakikalık bu durumu ve tüylerim kaz derisi gibi oldu, duygulandım ...

Esas sormak istediğim şudur ;

Ölmüş olan kuşu güzelce bir poşete koydum ve eve gelince buzlğun bir alt katına yerleştirdim. Aramızda illustrasyon çalışmaları yapan arkadaşlarımız olduğunu duymuştum.

Ölü bir kuş bu çalışmalar için kullanılabilirmi, mahzurlu mudur ve etik midir ? Tam olarak fikrim yok .

Eğer uygun bir durum ise, bu yazımı site ile paylaşabilir ve illustrasyon çalışması yapan arkadaşlara duyurabilirsiniz .

Selamlarımla,

Arslan Kezer

e _ posta : arslank2005@yahoo.com

KANDIZLIK KANDIZLIK 18.05.2010 18:14:00

İhsan haklısın, geriye döndüğümde hala yol çizgisi kenarında kımıldamadan durmaktaydı ve elime aldım o da yaralı herhalde diyerek, hiç bana bakmadı bile ve silkindi şaşkınlıkla ve parmaklarımı açınca uçtu gitti, o an benim de tüylerim diken diken olmuştu ...

Hürmüz hanım teşekkür ederim yararlı bilgileriniz için. 3 gün kadar buzdolabında beklettim, ilgilenen arkadaş çıkmayınca dışarıya toprağa gömdüm .

Selamlarımla, görüşmek üzere ...

çitlenbik çitlenbik 14.05.2010 09:37:00

Arslan Bey ölmüş kuş ile ilgili çalışmada sıkıntı olabilir belki. Zira o duruşu, parlaklığı veremeyebilirsiniz. Çok bozulmuşsa zaten daha da zor.

Etik konusuna gelince, adı bilimsel çalışma ise olabilir derim.

ihsan ihsan 12.05.2010 10:57:00

Arslan Abi, senin asıl sormak istediğin şeye değil yaşadığın olayla ilgili birşeyler yazma ihtiyacı duydum. Okurken çok etkilendim. En az 15dk. o kuş kıpırdamadan şoke olmuş vaziyette bekliyor. Ve elinize alabiliyorsunuz. Doğa karşısında saygıyla eğiliyorum.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT