TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Alaca Baykuş annelerinin saldırma olasılığı ...

KANDIZLIK KANDIZLIK 11.08.2010 00:18:00
Aman Arslan Abi, dikkat !

Bu alaca baykuşun annesinin gözü karadır.

Gözlemci yavruya yaklaşırken hiç kanat sesi çıkarmadan başının arkasından süzülerek yaklaşır ve tam başının üzerinden geçerken patilerini gözüne sokar.

Bu şekilde kör olmuş veya gözünü kaybetmiş kuşçular var Finlandiya da, İsveç te…

Amman dikkat ...

Kerem

------------------------------------------------

04 . 08 . 2010 tarihinde Kerem arkadaşımız ( kerem ) , yelkovan posta grubuna aynen bu şekilde cevap yazmış ...

Fotogaleriye yerleştirdiğim alaca baykuştan 2 gün önce kavak ve söğüt ağaçlarının bol olduğu bir köyün mesire alanında, 3 gözlemci arkadaş Çobandan aldığımız duyum üzerine " gökçe oğlak " aramaya gitmiştik. Köylüler uzun yıllardır sesinin ötüş şeklinden dolayı bu isimle anıyorlar türü . Uzun aramalardan sonra onu dal ve yapraklar arasında gördük ve renginin koyu gri _ bacaklarının tüylerle kaplı olması sebebiyle hepimizde ani bir adrenalin deşarjı oldu, yoksa bomba tür mü diye heyecana kapıldık :) Fakat genç birey olduğunu izleyince, yine de tanımın kesinleşmesi için ben iki ayrı fotoğrafını yelkovan postasına ekleyerek arkadaşlara sundum .

Kerem in bu uyarısını ve hikayeyi, yelkovan grubuna üye olmayan arkadaşlarımızın da duymasını isteyerek yazıyı foruma koydum ...

Hepinize selamlar sunarım .

KANDIZLIK KANDIZLIK 11.08.2010 00:18:00

Alaca Baykuş annelerinin saldırma olasılığı ...

MuratC MuratC 11.08.2010 08:00:00

Evet Alacalarin bu konuda biraz sabikasi vardir. Ama diger baykuslarda bu davranisi cok rahat sergileyebilrler. Kanadada yavrulama doneminde Kar Baykuslarinin insanlari, buyuk yirtici memelilere saldirdiklari ve kovaladiklari gorulmus ve goruntulenmistir. Aslinda bu butun hayvanlardaki dogal bir icgudu, bir cok tur yavruya yaklasanin ebadina ve cinsine bakmadan saldirir.

Burada tehlikeli olan Baykuslarin ucusunun sessiz olmasindan dolayi saldiriyi duyamamak.

tzeybek tzeybek 11.08.2010 08:25:00

Böyle bir tehlike karşısında yüzü tamamen kapatan ve darbelere dayalıklı siperlik kullanılabilir.Bu tarz malzemeler işgüvenliği ekipmanı satan dükkanlarda bulunur.

KANDIZLIK KANDIZLIK 11.08.2010 09:52:00

Alacaların kuluçka ve yavru büyütme dönemi Nisan _ Mayıs _ Haziran diye aklımda kalmış, bu dönemde gece arazisinde belki yüz maskesi kullanılabilir . Fakat gündüz saatlerinde diğer türler için arazi yaptığımızda ve eğer farkında olmadan onların yuvaları yakınlarından geçeceğiz korkusuyla, zaten çoğumuzun üzerinde olan kamuflaj kıyafeti üzerine bir de maske ve diğer koruyucuyu da takarsak, çevreden görenlerin şaşkınlığı artacaktır, komando zannedeceklerdir :)

Arazideki türler hakkında duyumlarımız varsa, tedbirli olmakta fayda vardır tabii ki ...

Irıshsetter Irıshsetter 11.08.2010 17:23:00

Ben henüz alacayla karşılaşmadım ama Antalya da yuvasının etrafında olduğumu kafama doğru 2-3 metreye kadar pike yapan atmaca dan anlayıp fazlasıyla korku ve şaşkınlık yaşamıştım...

mutan mutan 12.08.2010 09:52:00

Geçen yıl bir leş kargası nın yavrusuna yaklaşan İngiliz misafirimizin kafasına karganın annesi 4 dikişlik bir yarık açıvermişti...

(yavru karga sanırım kanadındaki sorun nedeniyle yerden kalkamıyordu. Anne de etrafından hiç yarılmadı. Yaklaşana da bunu yaptı)

PYTHON PYTHON 14.08.2010 04:08:00

biraz abartıldığı kanısındayım...

3 yavrulu bir yuvayı 2 hafta kadar gözleme şansım olmuştu fotoğraflarıda fotogaleride bulabilirsiniz...Annesi bırakın saldırmayı 2-3 metre yanımda duran yavrularını besliyordu...Her bireyin aynı saldırganlık düzeyinde olduğunuda düşünmüyorum daha önce insanlarla sorun yaşayan bireyler bana göre bu davranışları sergiliyor olabilir...

tabi bu her alaca sakin demek değil siz yinede tedbirli olun ve yuvalara yaklaşmayın derim..:)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT