TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Gökdelenler "kuşlar için" kararıyor

tkara tkara 7.09.2010 10:54:00
New York ta yabani kuşları ve yaşadıkları doğal ortamı koruma çalışmaları yapan bir grubun öncülüğünde başlatılan "ışıkları söndürün" projesi, göçmen kuşların sonbahar göçlerini tamamlamaları beklenen 1 Kasım a dek sürecek.

Proje çerçevesinde ışıklarını söndüren gökdelenler arasında Empire State Building ve Chrysler binaları da var.

New York ta her yıl, cam kaplama gökdelenlere çarpan 90 bin dolayında kuş can veriyor.

Beşincisi bu yıl düzenlenen "ışıkları söndürün" projesinin düzenleyicileri, parlak ışıkların göç eden kuşları şaşırttığını ve doğal uçuş rotalarını saptırdığını söylüyorlar.

Proje kapsamında, gökdelenlerin sahip ya da kiracılarından, kullanılmayan katlardaki veya bölümlerdeki ışıkların, gece yarısından gün doğuşuna dek söndürmeleri isteniyor.

Gece geç saatlerde çalışanların da, pencerelerindeki jaluzileri indirmeleri veya tavan ışıkları yerine, masa lambalarını kullanmaları öneriliyor.

Kanada nın Toronto kentinde düzenlenen bir proje, her yıl Kuzey Amerika da yüksek binalara çarparak ölen kuşların sayısının, Exxon Valdez petrol sızıntısı olayında ölen kuşlardan daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Söz konusu çevre kirlenmesi olayında 250 bin kuş can vermişti.

New York taki projenin düzenleyicileri, Chicago daki Doğal Yaşam ve Tarih müzesinde yapılan bir araştırmaya da işaret ederek, geceleri ışıkların söndürülmesi sayesinde binaya çarpan kuş sayısında yüzde 85 lik düşüş kaydedildiğini belirtiyorlar.

"İSTANBUL DA DA IŞIKLAR KAPANMALI"

Kuşların göç yolu üzerinde bulunan İstanbul’da da New York’taki gibi gökdelenlerin ışıklarının gece saatlerinde söndürülmesi isteniyor. ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu’nun kurucusu, İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyesi kuş bilimci Kerem Ali Boyla, “Bir araştırmaya göre, bir sonbahar mevsiminde tek bir gökdelene çarparak ölen ve yaralanan kuş sayısı iki bini buluyor. Gökdelenlere çarpıp ölen kuşların Türkiye’de de olduğunu iyi biliyoruz. İstanbul’daki yüksek binalarda da göç mevsimlerinde ışıklar söndürülürse çok iyi olur."dedi...

kaynak :

http://www.ntvmsnbc.com/id/25129384/

tkara tkara 7.09.2010 10:56:00

"Gökdelenler "kuşlar için" kararıyor"

---

ayrica projeye destek vermek icin ben de giris kattaki evimin isiklarini sondurmeye karar verdim karinca kararinca..

saygilarimla.

piyongo piyongo 7.09.2010 11:39:00

güzel bir konu;

bizim gökdelende ki evimin ışıklarıda ben kapatacağım 12 den sabaha kadar...:)

bu ışık sorunu kaplumbağalar için daha vahim maalesef...samandağ sahilinde adamlar kumsalın içine evler villalar yapıyolar...gerçekten endişe verici...

mochy mochy 7.09.2010 12:17:00

Zannedersem, geçtiğimiz pazar günü, bu konuyla ilgili Milliyet veya Haber Türk gazetesi bir haber yaptı.. İstanbul kuş göç yolu üzerindeki yüksek binaların,

akşam ışıklandırma sonucu kuş çarpmalarından sebebiyet verdiği ile ilgi detaylı bir haberdi..

Gazete tafafından gündeme gelmesi bile iyi bir şey...

atmacamana atmacamana 11.11.2010 15:09:00

Şirketimiz tarafından inşa edilen İş Bankası Genel Müdürlük Binasında inşaat sırasında bu tespiti yapmış, yetkilileri uyarmıştık.Daha sonraki işletme döneminde yerden yapılan bina aydınlatmalarında ve projektörlerde bu korumanın devam ettirildiğini ve gece yarısından sonra uzun ışıkların söndürüldüğünün bilgisini edinmiştik, son durumu bilmiyorum. Yeni bilgi edindiğim bir diğer nokta ise karadenizi Eylül de gece geçen bıldırcınların yüzlercesinin denizde ışık saçan ve limana girişi bekleyen gemilere ışık nedeni ile iniş yapmak isterken çarpıp telef olduklarının bilgisini aktardılar.Bu konunun da izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Tedbir alınması zor olmayacaktır. Bu vesile ile herkese sevgilerimle mutlu bayramlar dilerim.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT