X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

tür tanımlama

kryktltrk kryktltrk 27.09.2010 02:43:00
yaklaşık 2 yıldır siteye üyeyim ve elimden geldiğinde yaşadığım bölgenin kuşlarını belgelemeye çalışmaktayım. türleri ise fazla tanımamaktayım. bir süre önce yüklediğim bir fotoğrafta tür guguk olarak tanımlandı.

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=41325

aynı fotoğrafı birgün sonra biraz daha fazla kroplayak tekrar yükledim:

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=41379

ve arı şahini olarak tanımlandı ancak ilk tanım değitirilmedi. yani benim fotoğraftaki kuş hem guguk hem de arı şahini şimdi.

bilgilerinize....

wolfkenan wolfkenan 1.10.2010 12:29:00

sevgili hocalarıma ...bilgilerinize...

iki tane link var biri kabul görmüş diğeri beklemede...ikiside aynı tür çalışmalar,kategori olarak halkalama çalışması,halkası takılmış,ağda yakalanmış diye ayrı ayrı kategori olmadığına göre hepsi bir değerlendirilmesi gerekmezmi saygılarımla...hayırlı cumalar,iyi çalışmalar...

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=41644

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=10042

wolfkenan wolfkenan 1.10.2010 12:19:00

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=41644

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=10042

İki karede halkalama çalışmalarında çekilmiş biri tanımsızlarda bekliyor bilginize sevgili hocalarım iyi çalışmalar, hayırlı cumalar,selamlar...

izler izler 30.09.2010 01:35:00

ben de bu vesile ile yanlış tanımlanan türleri değiştirebilme yetkisi istiyorum :)

PYTHON PYTHON 29.09.2010 11:21:00

hakkımızda hayırlısı ama bari yazdığım onca mesaja bir cevap verseydi büyüklerimiz...

onca mail attım her yerden isteğimi dile getirdim cvp verilmedi bile...

wolfkenan wolfkenan 29.09.2010 07:52:00

Serhat abi bu güzel forumda yer aldığım için ayrıca Ahmet hocamın bilgilendirmesi ve türlerime değer verip onca tanımsız kalan türlerim olduğu halde bıkıp usanmadan devam ederek hocalarıma daha güzel karelerle ilimizi ve ülkemizdeki güzel uçanları belgeleyebilme şansını bana verdiğiniz için çok teşekkürlerimi sunarım...selamlar...saygılar...

serhattigrel serhattigrel 29.09.2010 02:14:00

Tür tanım heyetimizin başkanı şu an Yurtdışında ve kötü yakalandık.

Formu okudum, tanımlanmadan beklemekte olan, bu forumda adı geçen, hazarmartısı ve albino sögüt bülbülüne bakım, ve tanım heyetine Allah yardım etsin dedim.

Guguk fotoğrafını hatırladım, arışahini ni görmemiştim.

Her iki tanımı yapan arkadaşlara mail attım, onlarla yazışıp düzelteceğiz.

Hata için üzgün olmakla birlikte, tanım yapabilecek kuşçu sayısındaki artıştan ve bu tür olumlu forumlaradan ne kadar keyif aldığımı söylemek isterim.

Tanım heyetinin bir kadrosu var , yaklaşık 20 kişi. Bu sayıyı çok fazla artırmak kontrolü kaybetmemize neden oluyor, burası gönüllülük easasına göre dönüp duruyor, daha geçenlerde bir arkadaşımız nöbet değiştirdi, yerine yeni arkadaşımız geldi.

Tanım heyetindeki kişilerin faliyetini yıllık raporlar ile ölçüyoruz, tanım yüzdeleri ve sayıları, yorulanları ortaya çıkarıyor. Bu konuda Heyet başkanı özellikle fotoforumda ki tanımları yakından takip ederek yeni adaylar belirliyor. Nöbet değişmlerinde bu arkadaşlarımıza teklif götürüyor.

Hızlı ve hatasız tanım benim de hayalim. Bu forumu çok konuşacağız.Umarım doğru kararlar alırız.

wolfkenan wolfkenan 29.09.2010 01:11:00

Ahmet hocam tür ekleye eğer kuşun başka çekimleride varsa kolaj yapma ile atabilme olanağımız varmı ...eğer varsa daha faydalı olacaktır,ekibimize hem daha kolay gelir hem onları yormayız,tek kareyle o kadar da kolay olmasa gerek,selam ve saygılar hocam...

bu konuyu aydınlatırsanız sevinirim...aynı gözlemdeki kolaj şansı gibi...

kryktltrk kryktltrk 29.09.2010 00:11:00

Gülersiniz tabii...

Belki ben de önceleri bu durumdan şikayetçiydim ,ama birkaç günden beri konuya biraz vakıf oldum...

İşin içinde olsanız korkarım oturup ağlarsınız... :-))

İnsanlar onca işin gücün arasında tanımsızlarda kalmasın ,kimse alınmasın diye azami çabayı gösteriyorlar...düşünün bir kere kuşu ve habitatını tam göremiyorsunuz ,çoğu kez hangi tarihte ve nerede çekildiği belli değil ,sesini duymuyorsunuz...ne uçuş şekli ve ne de diğer davranışlarından bihaber sadece fotoğrafa bakarak tanımlıyorsunuz...

Işık doğru olmayabiliyor ,renkler sapabiliyor...işin en zoru tam olgunlaşmamış kuşlar herşeye de benziyor hani...asla karışmayan ,ilk bakışta tanınan tür sayısı inanın 30-40 ı geçmez.

Bu durumda o yüksek toleransınızı istirham ediyorum tüm arkadaşlarım adına...

Işığınız bol olsun ,selamlar...sevgiler...

(Onların adına yazdığım için ,değerli tanımcı arkadaşlar umarım beni bağışlar...)

merhabalar...

yazdığınız herşeye katılmaktayım. ancak benim bu konuyu foruma aktarma nedenim halen tür tanımının düzeltilmemesi. ikinci defa tür ekleden yüklememde önceki fotoğrafın guguk olarak tanımlandığını yazmıştım. bu fotoğraflar türkiye de yaşayan kuşlar hakkında bir veri tabanı oluşturuyorsa bu tanımın düzeltilmesi gerekirdi diye düşünüyorum.

selam ve saygılarımı sunarım...

iyi çalışmalar...

PYTHON PYTHON 28.09.2010 20:43:00

Şahıslara bir sözüm yok yanlış anlaşılmasın çünkü çoğu ile trakus açılmadanda tanışıyor ve sohbet ediyordum.:)

Ben sistemin garipliğini eleştiriyorum...

Tür tanım ve onay yetkisi sahibi arkadaşlarımız abilerimiz iyi niyetlilerdir bunun bilincindeyim...ama mesela fotgaleriye yüklenen 45 eleştiri alan bir tür anında onay alırken tür ekleden gönderilen bir tür kmsenin dikkatini çekmediği için bir türlü onay alamıyor...demem şu ki gönüllülük esasına dayanarak yapılan bir görev var ise görevli dostlarımız ilk öncelikleri olarak tür onayı yapsınlar; günde 5 onay gibi bir sınırlandırma mı var anlamadım:D

Türleri iyi tanıyan bir görevlinin 100 tane bekleyen fotoğrafın en az 30 una 1 er onay vermesi taş çatlasa 5 dk sını alır diye düşünüyorum...

Şahsen aklımdakinide söyleyeyim bir tür onaycısının yetkisi elinde iken siteye girip 200 foto beklerken beğendiği fotoğraflara yorum yapması 1 saat sağa sola bakması sonra sanki hiç görevi yokmuş gibi çıkması biraz enteresan bir durum oluşturuyor...Tür onaycılarının yaklaşık 8 tanesi trakusa haftada bir kez bile girmiyor zamanı olmuyor vs bunların yetkileri kaldırılsın demiyorum ama hızlı bir işleyiş istiyorsak sitede daha çok zaman harcayan insanlara da bu yetkiyi vermeliyiz benim düşüncelerim bu yönde ama unutmayalım ki 1 sene öncede biz bunları konuşuyorduk, zaman herşeyin ilacı değildir insanlar tepki gösterdikçe bazı gelişmeler oluyor maalesef...herkese selamlar

KARASU KARASU 28.09.2010 17:46:00

Ahmet Bey, size ve şahsınızda görev yapan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Ayrıca; farklı örneklerde yaşıyoruz. Son fotoğrafımı saat 12.00 da yüklemişim, 11 dakika sonra yorum yapan Süleyman Beyin işaretiyle baktım tür onaylanmış.

Böylesine güzellikleri de ifade etmek borcumuz tabii...

Sevgiyle, hoşgörüyle kalın...

wolfkenan wolfkenan 27.09.2010 22:18:00

Hayırlı olsun Dr.Zafer hocam bende şimdiden özür

dileyeyim,küçücük,karıncalı,silik kareleri ile sizleri çok eziyet eden bir kardeşiniz olarak affedin,bazen iyi çeksemde kırkıyılda bir

300mmle becerdiğim kadar arada sizi kesin söylendiriyorumdur:)Bazen ilimizde ilkleri çektikçe daha çok mutlu oluyorum ne güzel kuşlarımız varmış diyorum,fotoforumda da en çok sizden bir şeyler öğrendim,ötücüler ve yırtıcılar baya zorlu,tüm kuşların tanımında size kolaylıklar dilerim abi,

selam ve saygılar iyi ki varsın sevgili abim hocam :)...

piyongo piyongo 27.09.2010 16:00:00

dalgınlıklarına gelmiştir:))

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT