TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

saz horozları

hvdnsudan hvdnsudan 29.09.2010 20:31:00
bilindiği üzere Samsun, sazhorozlarının yaşadığı az sayıdaki yerden bir tanesi. Kuşçuluğa merak sardığımdan beri özelikle 19 Mayıs kuş cennetine! her fırsatta gitmeye çalışıyorum. Son aylarda samsunda gördüğüm tedaviden fırsat buldukça göllere gidiyorum ve saz horozlarının sayısının sürekli arttığını gözlemliyorum. Eğer trakuş içinden saz horozlarını gözlemlemek/fotoğraflamak için Samsuna gelenler olursa seve seve kendilerine yolu gösteririm. Mümkünse hafta içi tercih edilmeli. hafta sonu balıkçılar ve piknikçiler bulunabiliyor tabi herşey bozuluyor :(

*kamuflaj ağınızı mutlaka getirin derim hava aydınlanmadan hazırlığı yapmak lazım (çok ürkekler insan görünce saatlerce geri dönmüyorlar) Arabaylada olur ama güneş biraz dönmüş olur. 500 f/4 lerle harikalar yaratılacağını düşünüyorum. 1,4tcleri yanınızda bulundurmakta fayda var.

Alanın doğa koruma alanı olması hem jandarma hemde orman korucularının devriye gezmesi ve zamanında çok avcıyı yakalayıp mahkemeye verip cezalandırmaları sonucu olduğunu düşünmekteyim bu artışın.
Çünkü babam o göllerde 40 yıla yakın avlanmış. 79 yıllık ömründe hiç saz horozu görmemiş. Bense yarın yada öbür gün saz horozu göstermek için onu oraya götüreceğim :) :) :)

İrtibat: Süleyman DİRER
tel: 0532 634 4552 telefonumu yanlış yazmışım düzelttim. kusurum affola. :)

ömer ömer 1.10.2010 22:53:00

Bildiğim kadarı ile saz horozları Kızılırmak deltasına sonradan adapte olmuş , biryerlerde ortaya çıkıp yerleşen gezici bir tür.

rousettus rousettus 1.10.2010 23:01:00

nazik davetiniz için çok teşekkürler Süleyman Bey. sizin ve Ömer Beyin tespitlerine katılıyorum.ancak nasıl olursa olsun bir yerlerde bulunmları ve çoğalmaları çok sevindirici. önemli bir tür olduğundan yer yazmayacağım ama Samsun dışında birkaç vilayetimizde rastladım. Bununla birlikte öyle kolay bıkılacak bir tür değil; ilk fırsatta Samsuna damlarsam şaşırmayın:)

selamlar.

hvdnsudan hvdnsudan 7.10.2010 21:24:00

dün Babamla; bugün Ömer Beylerle (2 tane :) ) saz horozu görme şansımız oldu. Şanssızlığımız 2 gündür yağmur yağması. :)

Bugün öğrendiğim bir bilgi mart ayından sonra görmek çok zorlaşıyormuş. Çünkü göç ediyorlarmış.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT