Yeni Kurallar hepimize hayırlı olsun demeden önce kafama takılan bir kaç noktaya değinmek istedim.
- Fotoğraf ebatlarının büyümesi çok güzel oldu ama 1920 X 1080 sabit bir oran mı böyle ise,
-Dik kadrajları ne yapacağız,
- Standart fotoğraf oranı olan 1,5 HD ile 1,77 yani panoramik bir kadraj doğuruyor ben kendi adıma 1,5 oranını seviyorum dik uzunluğu 1080 ile 1,5 oranında 1620X1080 ebatı çıkıyor.ben bu orana sadık kalıp yüklemek istersen yükleyebilecekmiyim?
- Yada kare bir kadraj tercih ettiğimde 1080X1080 gibi yükleyebilecekmiyim?
- Şu anki teknoloji ile her kezde HD ekran olmadığını düşünürsek HD ekranı olmayanlara fatoğrafı tam olarak göremediklerinden bence HD hiçbir şey ifade etmeyecak yada istenen ekkiyi vermeyecektir. Bence çoğunlukta olan Laptoplarda dahil 15 İnç ekranın maksimum çözünürlüğünde gözüksün, isteyen bir sekme ile HD halini görsün
- Puanlama sistemine gelince bence hiç bir puanlama sistemi içinde insan faktörü olduğundan %100 adil olamaz burada Makine yapsın demek istemiyorum birincilik kavramının olduğu bir ortamda ister istemez var olan kuralları kendi lehine kullanmaya çalışan insanları da doğuracaktır.Puanlama sistemi (ne şekilde olursa olsun ) ne yazıkki Fotoğraf ların kalitesine göre sıralanmasını sağlamıyor, Tuğba hanımın yazdığı gibi ‘’farzımuhal; bugün ben arkabahçede yürürken; bir incegagalı kervan çulluğu(!) görsem ve cep telefonuyla 1-2 poz alsam, sonra da gelip fotogaleriye yüklesem muhtemelen çok sayıda yorum alır. Aynı hayvan benim arka bahçede bir ay kalırsa; benden sonra çekecek olanların fotoğrafları çok daha kaliteli olacak ama; muhtemelen ilk fotoğrafı kadar yorum almayacaktır. 10-20 fotoğraf sonra fotoğraf kalitesi yükselirken, yorum sayısı düşmeye başlayacağından; benim cep telefonuyla çektiğim fotoğraf, türün en iyi fotoğrafları arasında yer alacak demektir...’’ durum ne yazık ki bu, buda fatağraflara en iyiden kötüye doğru sıralayıp bakınca görülen bir gerçek.Puanlama sistemi kalkarsa bu tür adaletsizlikler biter diye düşünüyorum.Tür sayfası açıldığında iyi fotoğraflar görülmesi isteniyorsa o türün sorumlusuna (istenen kriterler belirtilerek )yetki verilmeli ilk sayfayı kendi inisiyatifince sıralaması sağlanmalıdır diye düşünüyorum
-Yorum sayısının azaltılması yorum yazanları daha dikkatli yorum yazmaya teşvik etmesi açısından olumlu oldu ama 42 şartmı diye düşünmek lazım bu mantık ta, kimse yeni başlayan amatörce çekilmiş fotoğraflara yorum yazmak istemez eğer ben kuş fotoğrafçılığına başladığımda Özkan Üner, Tamer Zeybek, Alptekin Kutludan Kazım Çapacı ve nice bu işin ustadlarından işe yaramaz fotoğraflarıma motive edici yorumlarla beni tabiri caizse gaza getirmeselerdi kendimi bu işe bu kadar verip geliştiremezdim yeni başlayanların yorum sayısını çok azaltarak bu hakkını elinden almamalısınız diye düşünüyorum .
- Yeni kuralların açıklamasında ‘’sistem her üyenin geriye dönük 7 gün içinde kaç yorum yaptığını izliyor. Limit geçilince blok koyuyor, limit 42 altına inince tekrar fotogaleri yorum hakkı otomatik olarak açılıyor.’’ Yazılmış böyle ise 8. gün benim 1 yorum hakkımı oluyor onu kullanınca 9 cü gün 1 hakkım doğuyor böyle ise her gün sadece bir yorum hakkım olmayacak mı .yada birkaç yorum yapmak istersem birkaç gün pasmı geçmeliyim.bence bunu haftalık değil günlük limitlerde yapmalı günlük afaki 10 yorum 15 yorum gibi.
Bir kaçgün şehir dışında olacağımdan foruma eşlik edemeyebilirim Tartışılarak en doğrunun bulunması dileği ile
Sevgiler.