X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

Net Fotograf Ayar Ne olmalı

ZIRVANA ZIRVANA 21.11.2010 18:41:00
Şu an kullandığımız Canon 350 Ve Canon 40D var objektif 400mm Usm 5.6

netlikten bir türlü memnun kalamadım.. sizce makinemde fazladan bir ayar mı yapmam lazım... Kuş fotografçılığının makine ayarı varmıdır varsa ne olmalı been benim acemiler için ustaların söyleyecek bir şeyleri muhakak ki var diyorum..... görüpde güzel bir karesini çekememek beni üzüyor...

ZIRVANA ZIRVANA 26.11.2010 06:51:00

Benim için ve başka arkadaşlar için gerçekten çok faydalı bir forum konusu oldu düşünçesindeyim....

bende boş durmadım sizin önerilernizi bir yerde topladım İnşallah başka arkadşlara yeni başlayanlara faydalı kaynak olur...

İyi Bir fotograf için....

Güneşi arkanıza alın. tepenize veya önünüze değil. sonrada yakın olun objeye.

Lens ve kuş arasındaki mesafe çoğu zaman 10 m geçmemeli.

400 mm yakın mesafede etkili sonuç verir. RAW formatında çekin ayrıca.

Öncelikle Lensinizin önünde bir filtre kullanıyorsanız onu çıkarın

Çekim esnasında ; stabil olmak gerek, eğer üç ayak veya tek ayak yoksa o an için lesinizi bir yerlere mutlaka dayayıp çekim yapın

Elde çekimlerde de dirseklerinizi vucudunuza yapıştırın, derin bir nefes alın ve yarım nefesinizi tutun deklanjöre basarken...

Beyaz ve acik renkli fonlarda objelerde (+) pozlamak koyu ve siyahlarda ise (-) pozlamak gerekir..

Bu + ve - pozlamada gözden kaçırılmaması gereken bir nokta + verince makina enstantane hızını bir spot azaltıyor, - verince de bir spot arttırıyor. Buna da dikkat etmek gerekir.

En az 1/800 yada üzeri perdelerde daha iyi sonuçlar verir.

Işık değeri ölçümü için Toprak rengi cok farkli olacagindan cok acik renkliolmayan yesil bitkilerden olcum almanizi tavsiye ederim

Otofokus için metre ayarları :3,5 - 8 metre arası : 3,5 da

8-sonsuz : 8 de dursun

uçarların hepsinde 8 de

Lensi tuttuğunuz sol elinizi focus (netleme) halkası üzerine koymadığınızdan emin olun

GENEL MAKİNE AYARLARI :

Shooting Mode Aperture-Priority AE

Metering Mode Spot Metering

Exposure Compensation 0

ISO Speed 200

Image Quality RAW

Flash Off

White Balance Mode Auto

AF Mode AI Servo AF

Picture Style Landscape

Sharpness 4

Contrast 1

Saturation 1

Color tone 0

Drive Mode High-speed continuous shooting

Ayarlarla ilgili açıklama :

• spot ölçüm

[•] merkez agırlıklı cevresel ölçüm

[ ] çevresel ölçüm

Herkese sonsuz teşekkürlerimi belirtmek isterim. Bilgiyi paylaştığımızda değerlenir........

ZIRVANA ZIRVANA 24.11.2010 23:03:00

Alıntı ; Namık bey, 400mm objektif için hiç böyle söylenir mi? Ben 150 500 sigma kullanıyorum OS mevcut ama ben hep kapalı konumda tutuyorum. Ama mutlaka bir fasulye torbası veya trpot ile çekim yapıyorum. Daha önce de diğer arkadaşların yazdığı gibi ben de mutlaka bir fasulye torbası yada tripot öneriyorum.

Ama siz ille de 400 mm de IS yok bunu niye aldım ki? diyorsanız , benim 150 500 ile değişebiliriz.... :)

Savaş Bey forumun en başından Beri benim amacım net ve güzel fotograf sizin gibi DSLR makinelerde uzman olan (Güzel ve Net kareler çeken ) arkadaşlardan bazı ip uçları almak ve bu burada paylaşmak.... Is konusuna dönersek fotgraf netliği ve kaliteli çekimine katkısı nedir ne değildir Onu öğrenmek istedim.... Objektifimden memnuniyetsizlik yok... gelecekte başka bir objektif alırsam Is li olması fayda sağlar mı acaba ?

Fasülye torbamız var işin doğrusu pek kullanmıyoruz...

Kullanmıyoruz derken biz ailecek çıkarız araziye Hanım, Oğlum , Kızım ve Ben.. (Korsan , Bilge) ... Tabiii bazı zamanlarda Eskişehirden arkadaşlarla birlikte araziye çıktığımız oluyor...Özellikle de şu zamnlarda ya yalnız yada arkadaşlarla fotoya çıkıyoruz....

berece berece 24.11.2010 22:06:00

Ben lensin dönen halkasının tripod eklenen kısmını alta alır ordan tutarım.Böylece herhangi bir karmaşaya meydan vermemiş olurum.

vodo vodo 24.11.2010 18:52:00

bende uzun süre 40d ve 400 mm objekrif kullandım ve bu ikiliden çok memnun kaldım özellikle keskinlik problemi kesinlikle yaşamadım...çekim ayarlarıyla ilgili bir sıkıntı olmalı....

Ercan3 Ercan3 24.11.2010 11:14:00

Benim de eklemek istediğim bir nokta var. Lensi tuttuğunuz sol elinizi focus (netleme) halkası üzerine koymadığınızdan emin olun. Koyarsanız ve otomatik netleme sonrası sol elinizi hareket ettirerek halkayı çevirdiğinizde netleme manuele geçecek ve netleme noktası da değişecektir. Ben bunu yaşadım. 400mm için lensin parasoleyinden tutmak bana göre en iyi çözüm.

ZIRVANA ZIRVANA 23.11.2010 18:53:00

Biz burada yorumlara katılırken benim gibi olan bazı üye arkadaşlar sessiz sedasız sadece yorumu okumakla yetiniyorlar diye düşünüyorum....gönül isterdi ki işte arkadaş bende falan ayarı yaptım sonuç böyle oldu ne yapsam daha iyi olurdu diyebilmelerini beklerdim.... Fotografçılığın zor dallarından birisi doğa fotografçılığı buna rağmen keyif verici ...ben Eskişehir deki çevremdeki genç arkadaşlara bunu sevdirmeyi kendime görev edindim....Övünmek için söylemiyorum.... Eskişehir üyeliklerinin bazıları benim sayemde oldu....Trakus u tanımları.....

şimdilik arkadaşlarımızın ellerinde makineleri yok ama gelecekte sahibi olmak için bütçelerinden pay ayırmaktalar.... Birlikten güç doğar ....

İşte burada benim sorumluluğum artıyor ...Neden abi diycek çektiğimiz kare niye net değil ... veya kilometrelerce yyol gidilecek yüzlerce kare fotograf çekeceksin istediğin gibi olmayacak....

Kendi kendime diyorum ki iyiki bu yorumu açmışım.....

tekrar teşekkür ederim... Selamlarımla........

PYTHON PYTHON 23.11.2010 14:22:00

40d 400 lü biri olarak makinayı %1 bilgimle kullandığım zamanlarda çektiğim fotoğraflarla %6 bilgimle kullandığım zamanlar arasında bile dağlar kadar fark var; önemli olan ayrları birilerine ayarlatmak değil öğrenmek yeri geldiğinde pratik bir şekilde değiştirmek eskiden makinanın ayarlarının bulunduğu küçük panele bakıp dururdum şimdi ışık ölçümüde dahil olmak üzere bütün ayarları kuşu havada takip ederken bile yapabiliyorum; en güzel çözüm martılar ve kargalar üstünde denemek, alıştırma yapmaktan geçiyor; biri siyah olduğu için diğeride beyaz olduğu için iki ayrı uç nokta bunlarda netliği sağlamak çıkan fotoğrafta kaliteyi yakalayacak pratikliğe kavuşmak çok önemli bunu hallettikten sonra değmeyin keyfinize sonrasında makina zaten kendi bitiriyor olayı:)

araba kuşçusuysanız önünüze ne çıkacağını önceden kestirmeniz çok önemli sabit bir kuşmu çekice duran bir kuşmu one shot mı yoksa all servo mu ben seçimimi arabadayken hep one shottan yana kullanıyorum; sabit dururken 1-2 poz eğer eliniz hızlıysa netliği yaparken stabilseniz ilk kalkış anıda dahil 5 poz ve jilet gibi olması garanti; bence yine ellerinizin ayarı iyiyse havada kuşu anında netler anında basarım diyorsanız yine one shot çekim yapabilirsiniz önemli olan küçük noktayı kuşun kafasına oturtmanız:D 40d 400 o kadar seridir ki 500 le kuşu ararken yanınızdaki siz bitirmiş olursunuz:)

ZIRVANA ZIRVANA 23.11.2010 06:45:00

Fotogalariye konulan fotografların çekim bilgilerini bazı arkadaşlarımız yazmıyor...Benim fotograf hakkında bilgilere mutlaka bakarım hangi değerle çekmiş diye...Fakat burda bazen üye arkadaşlarımız yazmaktan ya çekiniyorlar yada değerleri vermek istemiyorlar yada yazmaya üşeniyorlar... bu haneye `nokta nokta koymak veya değişik bazı kelimeler yazmak oluyor.... Bizim gibi acemiler için bence çok öenmli değerler ve hatta ASA sını bile yazmaya çalışılmalı diye düşünüyorum....

berece berece 22.11.2010 23:09:00

Son fotoğrafımdan konuyla ilgili bir sunum(yorumlara tek tek yanıt vermeden önce burada anlatayımki daha çok kişi okuyabilir olsun.)

Burada benim çoğunu bildiğim bazı arkadaşlarımızın ise yeni karşılaşmış olabileceği bilgiler ustalardan çok güzel ifadelerle anlatılmış.

Kar fonlu fotoğraf çekerken +pozlama yapın dediğimde eskilerden iki arkadaşım şaşırmışlardı.sONUÇTA KOYU FONDA -AÇIK FONDA+ POZLAMA

Yalıçapkınının devamlı daldığı yeri gözlemlemiştim.Balık o alanda anormal çoktu ,geliyor ve en fazla 5 sn reverans yapıp hemen dalıyordu.Havada fazlaca durup zaman harcamıyordu, mal boldu.

Reverans yüksekliği yaklaşık belliydi,fon gökyüzüne kalıyordu.İş gelip reverans yaptığı alna en yakında kamufle olmaktaydı.Yer ise o kadar berbattı ki güneşli günde onlarca balıkçı ve sevgili orada dolaşıyordu.

Sabır gerekiyordu,çok beklemeyi göze almalıydım.Pazar günü yanıma sıkılgan(utangaç değil sıkılan)kimseyi almamayı planladım ,9 da alanda olup 5 dk da kamuflaja girdim.1 saat balıkçılar yakında dolaşınca gelen olmadı.Balıkçıların uzaklaştığı bir anda tak diye objektifim karşısına durdu.Gaflete dalmıyım diye tripot almamıştım.Çünkü amaç uçardı.Sislenen birden bire açan havada ,güneş yönünde sisin en yoğun

olduğu dönemde gelivermişti.+pozda beklemek zorundaydım çünkü fon bulut ve sis olacaktı.Çapkın bir nazire yaptı ve 5 snlik reveransı alçakta fon düzeyinde yaptı.Bu sürede ne yaparsınız netlemek mi +- stop mu?Tabiki bende doğal olanı netlemeyi tercih ettim.enstantane +stop yüzünden 800 e düştü.1600 enstantane beklerken 800 oldu.Netliği oturtmama rağmen enstantaneye yakalandım.Kader böyle bir şeydi.

%1-2 olasılık olmuş ve alçakta süzülmüştü.Şimdi eleştiriler geliyor ne diyeyim 800 ile bu kadar oldu.

Daha sonra balıkçılar ve aşıkların gitmesini bekledim.Aralarda 2 kez daha gelip beyaz gökyüzü fonlu pozlar verdi.Bu arada bizim kamuflaj süresi 7 saate çıktı.Beyaz fonlu onlarca poz bir şeye benzemedi tabiki.Elimizde kalan bu yüklenen oldu.

Neden anlattık,bilgiyi bilmenizde yetmiyor ,hayvanların hareketlerini de çok iyi gözlemlemek, bazende hissetmek gerekiyor.Onlarca gördüğüm reveransın aksine bu kez alçakta gezinmişti.

Herkese selamlar.

ZIRVANA ZIRVANA 22.11.2010 19:37:00

Alıntı ; yaban hayat fotoğrafı çekmenin en kolay yolu

makina AV modunda, spot ölçümle taşımak ani tüm sahnelere karşı hazırlıklı olmak demektir, diyaframı en açık halde tutmak şartı ile,

eğer siyah bir model çekeçekseniz eksi pozlama beyaz çekeceksenizde artı pozlamayı tavsiye ederim...

bunlarla beraber mutlak çok sabit olmanız şart... ister üç ayak ister tek ayak ama sağlam ve hareketsiz olun, elde çekimlerde de dirseklerinizi vucudunuza yapıştırın, derin bir nefes alın ve yarım nefesinizi tutun deklanjöre basarken...

Zafer Bey Spot olçüm ne demek diyeceğim iyice kızacaksınız belki makinemizde hangi sembol spot ölçümü gösteriyor.... Bana bu forumu açmakla iyi ettik gibi geliyor sizin gibi ustaların ( Forumda fikirlerini ve bilgilerini ve deneyimlerini paylaşan herkes için bu geçerli)bilgi ve tecrübelerinden yararlanma fırsatı bulmuş oluyoruz....

Bana bir uzman şöyle bir tavsiyede bulundu..

Kuş fotografı Çekmek için;

AI SERVO () UserDef 1 Standart Keskinliğide 7 yap demişti.

Bu foruma katılanlara bilgi paylaşımı yapan arkadaşlara Tekrar teşekkür ederim...

karaani karaani 22.11.2010 17:17:00

İyide kuşun konmasıyla uçması bir oluyor, bu sayılanları yapabilerek anca Hanıma Fotoğraf çekerim ben :)

levent35 levent35 22.11.2010 15:04:00

Şahsi kanaatim çekilen nesnenin kuş yada farklı herhangi konu olabilir renk koyu ise ve nesnenin detaylarını görmek istersem spot ölçümde artı pozlarım beyazda ise eksi ancak çevre faktörlerde önemli ise tam tersi aslında bu durum tam bir muamma konu açılmışken sıfırda bırakmakmı yada merkez agırlıklı ölçümmü sanırım bizler için bu durum biraz çabuk hakimiyet ve birazda şansa kalıyor

Dibi Dibi 22.11.2010 14:57:00

Ben de bu konuyla ilgili çok sıkıntılıydım .. Bütün sorularımın cevabını almış oldum .. Hataları düzeltip tekrar çektiğimde umarım istediğim sonucu alırım .. (İnşallah :) ) Herkese teşekkürler:)

MuratC MuratC 22.11.2010 07:43:00

Yapacaginiz tek sey var.

Once makinayi tripot uzerine koyup, tercihen kablolu deklansor ile ile cekim yapin. Cekeceginiz obje size yakin olsun (3-4mt) ve f/5.6da cekim yapin. Degisik isik kaynaklarinda deneyin ve 20-30 kare cekin. Her seferinde cekimden once lensin netleme ayarini elinizle netleme halkasini cevirerek bozun (bu cok onemli)

Sonra cekimlerinizi %100 buyultup inceleyin. Fotograflarin %20den fazlasi net olmuyorsa, makina ve lensin yetkili serviste kalibre edilmesi lazim (belki baska bir sikintida vardir onu burdan bilemeyiz) Yok ama bu sekide cekilen karelerin sadece 1-2 tanesi net degil digerleri net ise o zaman sorun sizin cekim tekniklerinizle alakali olacaktir.

Bir deneyin bakalim

ZIRVANA ZIRVANA 22.11.2010 06:36:00

Filitre kullanmıyorum...Osman gazi Üniversitesinden kuşlarla ilgili sergi vardı sergideki yetkili makinenin ayar yapılması gerektiğini söylemişti.....

ZIRVANA ZIRVANA 22.11.2010 06:31:00

Benim sorularımdan biris de makinemizde ön ayar yapıp yapmayacağım konusu Enstantene hızı konusunda ( 1.6X objektif )formülünü kullanıyorum... Genelde yani 1.6X400=640 1/640s bu benim için enstane hızının olması gereken en düşük değer kabul ederek ayarlama yapıyorum...Buna uyamadığım zamanlarda oluyor tabii ki.

huddu huddu 21.11.2010 22:50:00

Ustalar gerekli olanları pek güzel bahsetmişler birde objede fokus yapacağınız noktayı iyi seçmelisiniz. spot ve netliğin arandığı göz ,gaga gibi. Ayrıca kareleriniz oldukça güzel. Ama herşeye rağmen netlikte sıkıntı var ise, bir fokus kartı bastırıp AF nin istenilen yerde olup olmadığını sizde test edebilirsiniz. Eğer sorun var ise o zaman servis yolu sizi bekler:)

http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart

http://www.dphotojournal.com/download-free-focus-test-chart/

sevgilerimle.

levent35 levent35 21.11.2010 22:44:00

Çözüm önerilerine katılıyor ve eklemek istiyorum perde hızı çok önemli 400 mm 1/400 malesef katılamıyorum en az 1/800 yada üzeri perdelerde daha iyi sonuçlar verebileceğini düşünüyorum kolay gelsin

drbozturk drbozturk 21.11.2010 22:36:00

400 mmde IS(imaj stabilizör) yok bu nedenle mutlaka bir yere sabitleyerek çekim yapın çünkü en ufak titreşim direkt netliği etkiliyor, eğer elde çekim yapıyorsanız 40d nin elverdiği ölçüde seri çekim yaparsanız mutlaka bir veya iki poz sizi mutlu edecek netlikte olacaktır, 350 d bu konuda biraz geride kalıyor maalesef..

karapençe karapençe 21.11.2010 22:33:00

Halla halla niye kabul edilir bişe değilmiş :) Selim abide aynı sorunları yaşıyor bende . Hele ben bide kamuflaja giren tribot kullanan birisiyim.

hayvanada çok yaklaşıyorum. Sen 500 ü kullana kullana unutmuşsun 400 ü :)

Selamlar abi

karapençe karapençe 21.11.2010 22:18:00

Namık Bey Merhaba . Bende 40d+400 mm kullanıcısıyım. Bu kombinasyonda malesef netlikle ilgili bir kaç sorunla karşılaşıyorum. Birincisi bu kombinasyon da kuşa elinizden geldiğinizce yakınlaşmak zorundasınız. kürşat abi 10 m demiş ama ben minumum netlemeyi ilk başta kullanmaya çalışıyorum kadrajda sorun yaşayacağımı düşünüyorsam biraz daha uzaklaşıyorum ama bu 5 metreyi geçmez.

İkinci olarak ta kuşun gözünü netlediğinizi sanıyorsunuz ama gaga veya başın bir kısmı size doğru daha öndeyse o kısmı netliyor. o yüzden eğer kuş bana fırsat tanırsa manuel netlemeyi gerçekleştiriyorum. Bu sorunları bilerek hareket etiiğimde istediğim fotoları çekebiliyorum. Şu anda sitede fotoğrafım yok ama örnek olması amacıyla bir kaç foto gönderebilirim.

kursatt kursatt 21.11.2010 21:48:00

güneşi arkanıza alın. tepenize veya önünüze değil. sonrada yakın olun objeye. lens ve kuş arasındaki mesafe çoğu zaman 10 m geçmemeli. 400 mm yakın mesafede etkili sonuç verir. raw çekin ayrıca.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT