TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Nikon d300 s gren sorunu

onurbilen onurbilen 26.12.2010 22:56:00
Merhaba, ben kuş fotoğrafı çekerken Nikon d300 s ve 1.4 tc ile beraber sigma 100-300 hsm kullanıyorum. Diyafram genellikle 4 değerinde oluyor ki Tc ile beraber bu değer 5,6 ya ulaşıyor.Hızlı olması nedeniyle 16 bit yerine 12 bit değerini tercih ediyorum.ISO değeri ise ışık şartlarına göre değişmekle beraber 200-800 arasında değişiyor.Yanı sıra son olarak makinanın Active D-Lighting ayarınıda ortalama ayara aldım.Kuş fotoğrafı çekerken fasülye torbası, makro çekerken tripot ve yanında kablosuz uzaktan kumanda kullanıyorum.(Makro lens olarak nikon 105 mm VR kullanıyorum) Buna rağmen nikon d40 ile çektiğim fotoğraf kalitesini bu makinada yakalayamadım.ISO başarısı gökler çıkarılan makine bu mudur? sorusunu kendime soruyorum.Bu fark sadece CMOS sensör CCD sensör farkı mı? Yoksa ayarlarda mı problem var çözemedim.Bu makinayı kullanan ardaşlardan yorum ve yardımlarını bekliyorum.

sener sener 30.12.2010 10:29:00

Merhabalar,

Ben d300 kullanıyorum ve d300s ile aynı sensöre sahip olduğu için iso performansı ve diğer özellikleri hemen hemen aynı olduğunu zannediyorum. İnternet sitelerinde de aynı performansda oldukları söyleniyor. (bk. Kenrockwell.com)

Öncelikle d300 iso performansı yeni nikon kameraların gerisinde. Yeni derken d7000 sensörünü kasdediyorum (FX sensör kıyaslamasının konunun dışında olduğunu düşünüyorum). Güvenilir sitelerdeki testlerde d7000 sensörü ile d300s arasında 0.8-1 stop fark gösteriliyor. Yani d7000 ile aynı mesafeden bir objeyi fotoğrafladığınızda aynı kadraja krop ederseniz d7000 iso 400, d300s iso200 e eşit bir performans veriyor ki çok önemli bir farktır. Burada hem sensör teknolojisi hemde megapiksel farkı var tabii ki. Özetle d300s i iso 200 de kullanın iso400 çok problemli ancak fazla kropsuz kullanılabilir derim.

Gelelim yakında beklenen slr kameralara. Nikon geleneksel olarak 4 senede bir slr update eder. Arada da ara modeller çıkarır. 2011 Nikonun d400, d4, d800 gibi update beklenen bir sene. Dolayısıyla bu modellerde iso performansının d300s e göre çok daha iyi olacağı söylenebilir. Bana kalsa hiç megapikseli yükseltmeden 12 de bırakıp tamamen görüntü kalitesini yükseltseler (iso performansı) çok daha iyi. Ancak bu satış stratejisine aykırı. Çünkü Canon piyasaya birçok yüksek megapiksel kamera sürdü ve 12 megapiksel bir aps-c sensörün bugün satışı çok zor gözüküyor. Aslında 12/16 oranı kadraj uzunluğunda aynı oranı korumaz onun içinde ben 12 ile 16 MP arasında çok büyük bir fark görmem. Yani d400 12MP ve d300 e göre 1.5-2 stop daha iyi iso performansda olsa çok daha iyi olurdu benim için. Neyse, benim fikirlerim bunlar. Teşekkürler.

onurbilen onurbilen 27.12.2010 23:17:00

Oğuz Bey, İbrahim Bey ve Emre Bey; aydınlatıcı bilgi ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

diskuso diskuso 27.12.2010 22:48:00

Piyasada oyun bozucu canon dur, o kadar seri makina çıkarıyor ki başka firmaları bir anlamda hırslandıyor. Canon seri halde çok sayıda modellierinin önemli bölümü de hatalı çıkıyor, bu alışık olduğumuz bir durum, ancak nikon da buna alışık değildik. Nikonun özelliği bir lens veya body çıkarmadan önce çok dener, çıkanları analiz eder ve öyle bir makinayla piyasaya girerdi ki o makina kusursuza yakın olurdu. Yani arge den bahsediyorum. Nikon analog makinalardan dijitale geçişi D1, D2 ve daha küçük formatlı olanı D70 lerle yaptı. Bu dijital gövdelerde hemen hemen hatasızdı, d70 bence küçük formatlı (croplu) makinalar içinde nikonun hala en iyi gövdelerinden biri. Bir nikoncu olarak itiraf etmeliyim ki sonradan çıkardığı d200 ve d300 ler maalesef tam hayal kırıklığlıdığır. ANCAK

D3 serileri istisna, çünkü nikon bütün gücünü (arge gücünü) bu makinalara verdi: D3, D3s, D3x... Bunların ise üç handikapı var: full frame olmaları (ki kuş için pek tercih edilen bir şey değil, kuş da crop üstündür), ikincisi pahalı olmaları, üçüncüsü ise pixel sayılarının düşüklüğü (D3x in yüksek, yani istisna).

CMOS CDD farkı konusunda ise, CDD nin CMOS dan daha az gürültü ürettiği bir gerçektir, ancak yeni geliştirilen alogritmalarla bu handikap giderilmeye çalışılıyor. Ancak CMOS üstünlüğü işlem hızıdır ki bu da kuş fotoğrafçığılı için vazgeçilmezdir.

Nikonun uzun zamandır küçük formatlı makinalar için bir sıkıntı içinde olduğunu tahmin ediyorum, d300 sonrasında yeni gövdenin çıkarılması arasındaki süre oldukça uzadı... Nikonun yeni nesil çıkaracağı makinalar için bir süpriz hazırlığında olduğunu düşünüyorum. CMOS sensörden vazgeçemeyecektir, ancak bunu ya kendi üreteceği bir CMOS ya da yeni nesil bir sony CMOS la ikame edeceği konuşuluyor.

D400 için piyasada oldukça yüksek bir beklenti hakim, yeni gövdenin 16 megapixel, çok gelişmiş bir CMOS sensörle birlikte sunulması bekleniyor. Belki D3 kadar hızlı bir makina olmayacaktır (saniye 8 kare) ancak sensör kalitesi ve iso performansının yüksek olacağı beklentisi yüksektir.

caaan caaan 27.12.2010 21:23:00

ben d40 la başladım. sonra d80 .

grenler konusunda hep sıkıntı çektim.

ama d300 farklı istenirse sıfıra yakın gren sonucu elde edilebilir...ama uğraştırır.

Çok iyisi derseniz D3 S alın hiçbir programa gerek duymayın....

Naci beyin fotoğraflarına bakın d300 ve 50-500 sigmanın sonuçlarını görün. tabi birde benimkilere bakın.

bırakın 2000 tl lik body biraz gren yapsın.

d3s 5500 $

onurbilen onurbilen 27.12.2010 21:07:00

Ben genelde kuş fotoğrafı çekerken 5,6 diyaframı kullanıyorum.Makro fotoğraflarda ışık, nesne ve kompozisyon değerine göre diyaframı değiştiriyorum.Diyafram veya enstantane konusunda bir sıkıntım yok. Gren konusuna geri dönersem özellilke makro çekimlerde zemin koyu veya açık tek renk ise 200 iso da bile gren bariz derecede belirginleşiyor. Ve sonucunda PS müdahalesi gerekiyor. Yanı sıra renklerin canlılığı CMOS sensör olması nedeniyle CCD sensöre nazaran daha soluk.Yine PS müdahalesi gerekiyor. Hem fotokritik sitesinde hemde burda açtığım forum neticesinde sizlerden aldığım geri bildirme göre bu makinaın ISO konusunda başarısız olduğu sonucunu çıkarıyorum.Ben Photoshop da oynama yapmadan çektiğim haliyle temiz bir fotoğraf istiyorum. Kanımca profesyonellerin beğenmediği Nikon d40 bile bu makinadan daha keskin ve canlı fotoğraflar üretiyor.Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

caaan caaan 27.12.2010 19:04:00

Işık iyi ise 320 ye düşmeli ışıkçokiyi ise diyaframıda biraz yükseltmeli. ben makroda f11-f18 aralığını kullanmaya bakardım...

tabiki yer ve nesnenin duruşuna göre...

F değeri hep 5,6 oacak değilya.....

caaan caaan 27.12.2010 19:02:00

Keskinliği biraz düşürmeli....

iso 400 son haddi. iso 200 iyi 250 eee 320 ooo 400 dur bakalım.

Tabiki ışıkta çok önemli...

Genelde 400 iso ile çekim yapıyorum ama iyi ışkta 250 ye belki 200 sabit neslerde düşülebilir....

İso performansı D3 s de çok iyi ve onun iyiside yok.....

Canonar bile ona yetişemediler...

Ama d300s bizim için idealidir. fazla paraya gerek yok. çünkü para kazanmıyoruz bu işten....

D300 benim ekski d80 den daa iyi. d300 s de daha iyi kamerasıda var...

ibrehim ibrehim 27.12.2010 12:04:00

Maalesef D300s iso performansı tam bir hayal kırıklığı, iso 400 ü aştığınız an sorun başlıyor. Işık az ise iso 200 de bile gren yapıyor. Öyle iyi lenslerle falan da aşılacak gibi değil, 70-200 vr, 24-70 ile denedim sonuç aynı. Ben menzili arttırmak için almıştım, 300mm +1.4 tc ile birlikte kullanıyorum. Daha önce kullandığım D700 300+1.7 tc üçlüsüne geri döneceğim. Nikonun azıcık aklı varsa toplatır bu makineleri. Selamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT