Piyasada oyun bozucu canon dur, o kadar seri makina çıkarıyor ki başka firmaları bir anlamda hırslandıyor. Canon seri halde çok sayıda modellierinin önemli bölümü de hatalı çıkıyor, bu alışık olduğumuz bir durum, ancak nikon da buna alışık değildik. Nikonun özelliği bir lens veya body çıkarmadan önce çok dener, çıkanları analiz eder ve öyle bir makinayla piyasaya girerdi ki o makina kusursuza yakın olurdu. Yani arge den bahsediyorum. Nikon analog makinalardan dijitale geçişi D1, D2 ve daha küçük formatlı olanı D70 lerle yaptı. Bu dijital gövdelerde hemen hemen hatasızdı, d70 bence küçük formatlı (croplu) makinalar içinde nikonun hala en iyi gövdelerinden biri. Bir nikoncu olarak itiraf etmeliyim ki sonradan çıkardığı d200 ve d300 ler maalesef tam hayal kırıklığlıdığır. ANCAK
D3 serileri istisna, çünkü nikon bütün gücünü (arge gücünü) bu makinalara verdi: D3, D3s, D3x... Bunların ise üç handikapı var: full frame olmaları (ki kuş için pek tercih edilen bir şey değil, kuş da crop üstündür), ikincisi pahalı olmaları, üçüncüsü ise pixel sayılarının düşüklüğü (D3x in yüksek, yani istisna).
CMOS CDD farkı konusunda ise, CDD nin CMOS dan daha az gürültü ürettiği bir gerçektir, ancak yeni geliştirilen alogritmalarla bu handikap giderilmeye çalışılıyor. Ancak CMOS üstünlüğü işlem hızıdır ki bu da kuş fotoğrafçığılı için vazgeçilmezdir.
Nikonun uzun zamandır küçük formatlı makinalar için bir sıkıntı içinde olduğunu tahmin ediyorum, d300 sonrasında yeni gövdenin çıkarılması arasındaki süre oldukça uzadı... Nikonun yeni nesil çıkaracağı makinalar için bir süpriz hazırlığında olduğunu düşünüyorum. CMOS sensörden vazgeçemeyecektir, ancak bunu ya kendi üreteceği bir CMOS ya da yeni nesil bir sony CMOS la ikame edeceği konuşuluyor.
D400 için piyasada oldukça yüksek bir beklenti hakim, yeni gövdenin 16 megapixel, çok gelişmiş bir CMOS sensörle birlikte sunulması bekleniyor. Belki D3 kadar hızlı bir makina olmayacaktır (saniye 8 kare) ancak sensör kalitesi ve iso performansının yüksek olacağı beklentisi yüksektir.