TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

GÖKYÜZÜNDEN KUŞ ÖLÜLERİ DÜŞMÜŞ

DilekveTunç DilekveTunç 2.01.2011 11:33:00
ABD nin Arkansas eyaletindeki bir kasabada önceki gece gökyüzünden yaklaşık 1000 ölü kuş düştü.

Yılbaşı gecesi yerel saatle 23.30 dan itibaren yetkililere, gökyüzünden kuş ölüleri düştüğü ihbarlarının gelmeye başladığı kaydedildi. 2 kilometre çapındaki bir bölgeye yayılan “Siyah Kuş”un ölüm sebebi araştırılıyor.

Arkansas Avcılık ve Balıkçılık Komisyonu görevlisi, kuşbilimci Karen Rowe, ölü kuşlarda fiziksel travma belirlendiğini, bunun sebebinin yıldırım veya dolu olabileceğini söyledi. Rowe, bu türden olaylara geçmişte başka yerlerde de rastlandığını, kuşların zehirlenerek öldüğünü sanmadığını kaydetti.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada da, yılbaşı gecesinde fırlatılan havai fişeklerin kuşların uçuş rotasından ayrılmalarına, bunun da strese girip ölmelerine yol açmış olabileceği belirtildi.

Toplanan 100 e yakın örnek, incelenmek üzere Wisconsin deki Ulusal Vahşi Doğa Sağlık Merkezi ne gönderildi.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/16664721.asp?gid=373

DilekveTunç DilekveTunç 2.01.2011 11:34:00

GÖKYÜZÜNDEN KUŞ ÖLÜLERİ DÜŞMÜŞ

DİLEK

halimdiker halimdiker 2.01.2011 12:06:00

2006 da Niğde-Aladağlar da Karagöl ün üst kısmında 82 adet pelikan ölüsüne rastlamıştık. Hepsi göğüs üstü çakılarak ölmüştü. Rakım yanılmıyorsam 2500 metre üzerindeydi. Yanlış hatırlamıyorsam Temmuz ayı idi.

wolfkenan wolfkenan 2.01.2011 12:25:00

Bu sayılar çok fazla ve üzücü...bir kuşun dünyaya gelip ne zorluklarla yaşadığını

düşündükçe böyle hastalık ,iklim değişikleri,ekonun bozulması ve insanların verdiği zararlardanmesela sulakalanları rant için kurutmak,yani doğanın yokolması doğaseverleri inanın kanser edecek kadar üzmektedir...

millidere millidere 3.01.2011 18:20:00

zafer beyin söyledikleri insanı biraz düşündürmeye zorluyor, eve fotoğrafçılar daha detaylı fotoğraflar için flaş kullanıyor, ama bu durum kuşları rahatsız ediyor mu, hatta zarar veriyormu bir sormak, araştırmak gerek. ben merak ettim, konuyla ilgili bilgisi olan bir arkadaşımız bizleri aydınlatırsa seviniriz, selamlarımla...

piyongo piyongo 3.01.2011 20:14:00

radyosyon ışınımdır arkadaşlar..burda bir yanlış bilgi var..ışınım türleri ikiye ayrılır..

atomu iyon haline dönüştüren ışınımlar ve dönüştüremeyen ışınımlar...

atomu iyon haline dönüştüren ışınımlar canlı hicrelere zarar verebilirler örneğin röntgen ışını(X ışını)

ama öte yandan enerjisi olan herşey ışınım(radyasyon,enerji) yayar..örneğin insan teni..ısısı var enerji yayar o halde radtasyon yayar...

kabaca özetlersek böyle...

muhtemelen sizin gittiğiniz kurs,çocukların gözlerine flaş patlatmayın kör edebilir demek yerine..radyasyon yapar kanser eder demeyi daha uygun bulmuş anlaşılan..

bu nedenle işin etik kısmını yani hayvanı bebeği rahatsız edermi bu tartışılır ama...kesinlikle canlı hücrelere zarar verecek atomu iyonlaştıran ışınımlar salmaz

selamlar

MuratC MuratC 3.01.2011 23:30:00

Flashlarin insanlara, bebeklere ve hayvanlara zarar verdigi isguzar bir takim kisilerin uydurdugu "sehir efsaneleridir"

Evet rahatsizlik verebilir, dogrudur ama canlilarin gozune zarar verdigi soylenemez. Bugune kadar bu konuda hicbir tibbi ve bilimsel bir calisma bunun boyle oldugunu ispatlamadi. Nette ufak bir arastirma bile bu sehir efsanesinin gercek olmadigini gosterir.

http://www.sublime-light.com/index.php/2007/09/17/will-flash-damage-babies-sensitive-young-eyes/

Gelelim kuslara :) herhalde Turkiyede gece kuslarini (baykuslari) en cok takip eden ve fotograflayan kisilerin basinda gelirim. Yuzlerce baykus cektim flash ve fener kullanarak. Hatta bazi konu hakkinda bilgi sahibi olmayan "cevreci, doga/kussever" tarafindadanda ikaz edildim. Aman flash/fener kullanmayin, kuslarda gecici korluk olur, agactan dyuserler bir yere carparlar diye. Bugune kadar hicbir kusun geceici korluk gecirdigini, agcatan dustugunu veya kacarken bir yere carptigina tanik olmadim. Evet cok hoslarina gitmiyordur eminim ama kalici ve geceici bir zarar vermedigine eminim. Flash ve isik kullanimi esnasindada baykuslar bizi cok iyi bir sekilde gorup takip edebiliyorlar, o konuda en ufak bir sikintilari olmuyor. Isiktan veya flashtan degil sadece kendileri tayin ettikleri emniyet mesafesi gecildiginde kaciyorlar ve bunuda gayet basarili yapiyorlar.

Tabi bu isi suistimal edip ayni kusa gunde 3 saatten, hergun bunu yaparsaniz pek hos olmaz eminim, ama bir baykusun senede 1-2 kere fener veya flasha maruz kalmasinin hicbir zarari olmayacagida cok aciktir.

halimdiker halimdiker 4.01.2011 18:04:00

Uzunca bir süredir fotokapanlar ile bir çalışma yapıyoruz. Konumuz memeli türleri. Ancak memelilerden daha fazla kuş fotoğrafı çekildi. Bunların başında Atmacalar geliyor, ardından da baykuşlar. Fotoğraf makinesinin flaşı bayağı güçlü, hatta kimi ekipman çift DSLR li. Kuşlar makinenin yerini öğrenince flaş patlaması çok hoşlarına gidiyor ve saatlerce önüne geçip geçip fotoğraf çektiriyorlar. Bizim için bazen veri kaybına yol açıyor bu, ya pil bitiyor ya hafıza kartı doluyor, sırf bu yüzden ekipmanın yerini değiştiriyoruz. Ekipmanlarımıza, kartal türleri, atmaca, peçeli, kulaklı orman baykuşları, ishak kuşu, bol bol arap bülbülü, baştan kara, karatavuk vs vs yakalanmış. Ancak atmacalar bu nu ıyun haline getirdiler. Bizzat gözlemledim. Suya girip çıkıp makinenin önüne geçip flaşı patlatıp ağaca konuyor, sonra bir daha sonra bir daha... Işığın olduğu yerde insan varsa eğer, insandan korkup kaçıyorlar, insan yoksa hemen oyuna başlıyorlar. Memeliler de de bu böyle bazı türler için. Ne kadar bekleseniz de çakallar yanınıza gelmiyor, ancak bir el fenerini yakıp bırakın ve uzaktan seyredin, hemen ışık kaynağına geliyorlar.

diskuso diskuso 4.01.2011 19:26:00

her halde sitede en fazla flaş kullananlardan biriyim. benim gözlemim de kuşların flaş ışığından etkinlemedikleri yönünde. hatta Halim beyin ifade ettiği gibi flaş ışığından hoşnut olduklarını bile söyleyebilirim. kuşları en çok tedirgin eden şey deklanşör sesi.

wolfkenan wolfkenan 4.01.2011 22:16:00

bizlerden flaş ve klick seslerinden ben hoşnut olanlarını görmedim

ancak müdürbeyle bir karakulaklı kuyrukkakan denk geldi ,yarım saat boyunca 10m.önümüze konup bizlere show yaptı,bir takla atmadığı kaldı her tür şebeklik yaptı,bizim kahkahaları arabada duydukça da pozisyonunu değiştirdi durdu...Ben flaş zaten %90 kullanmıyorum,makinelerimde hep sessizdedir,en azından daha az

rahatsız etmiş olurum diye düşünüyorum...Bizim istediğimiz gibi değilde sadece onların istediği pozu alabiliyoruz diye düşünüyorum,1-3-5 bazen 10 sn.yede yani:)

Kamuflajda ise en fazla yarım saat dayanıyorum,en iyisi arabadan çekim ama zor iş.

camperscout camperscout 6.01.2011 10:23:00

Dün akşam İzmit şehir merkezinde yürürken simitçi dikkatle yere bakıyordu..Yalaştığımda yerde bir sığırcık can çekişiyordu. Simitçinin anlaltığına göre bir den yere düşmüştü. Kargaların yaraladığını düşünüyorum. Ama bu olayla bir bağlantısı varmıdır yada kurulabilirmi bilemem..Bilgi olsu ndiye paylaştım..

Mediterranean Mediterranean 6.01.2011 17:32:00

www.birdlife.org/community/2011/01/audubon-experts-monitor-bird-deaths-in-arkansas/

The birds that died – Red-winged Blackbirds, Common Grackles, Brown-headed Cowbirds and European Starlings – are abundant species that flock together in large nighttime roosts during the winter months.

Sığırcık da var. :(

piyongo piyongo 6.01.2011 23:01:00

bu ölümlere BP nin petrol sızıntısı neden olabir mi?

çok sayıda balık ölümüde meydana gelmiş...hemde çok fazlaa...

zaten ziftin deniz dibine yapışacağı ,su içinde oksijeni sağlıyan yosunları öldüreceği..deniz dibinde yaşam alanlarını zifte bırakan canlıların yok olunacağı biliniyordu...

ama tabi nedenin ne olduğunu araştırmalar söylüyecektir..tabi BP bir sır olarak saklamaz ise...:/

DilekveTunç DilekveTunç 10.01.2011 01:43:00

VİDEO HABER; Toplu Kuş Ölümleri.

KuzeyDoğa Derneği başkanı ve Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu önce Amerika nın Arkansas, Louisiana. ve Kansas eyaletlerinde, ardından İsveç te gerçekleşen toplu kuş ölümlerini Kanal A gece haberlerinde değerlendiriyor.

http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/video/video.php?v=10150116412121388&oid=26769034171

rousettus rousettus 10.01.2011 14:34:00
tabiatdostu tabiatdostu 10.01.2011 19:50:00

videoyu izledim amerika dan başlayan isveç ve bursa da devam eden bir dalga olduğunu düşünüyorum.

havai fişek olduğunu zannetmiyorum ben.

petrol dedik flaş dedik tuz dendi.bulutlarla birlikte seyahat eden bir gaz olma olasılığıda aklımdan geçmiyor değil.

zira kuşlarda yön bulmalarını sağlayan mıknatıs vari bir düzengi var olduğunu biliyorum.gece gece durduk yerde sıcak tüneginden kalkıp kendini umarsızca yere veya bir cisme neden çarpsınki.geceleri göç eden birsürü kuşlarımız ve birsürü gökdelenlerimiz var neden bu kadar ölüm gerçekleşmiyor o zaman.

tabi benim düşüncelerim şu cahil kafamdan geçenler...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT