X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

Canon cuların ilgisini çekebilir :)

hvdnsudan hvdnsudan 19.03.2011 14:19:00
Biz Nikoncuların aksine, Canonlarda toplam diyafram değeri 5,6 yı geçtiğinde yaşanan AF nin çalışmaması sorununa ekteki linkte bir çözüm bulunmuş gibi görünmekte. Elbette işleyiş olarak biraz yavaş kalacaktır ama sonuçta potansiyel bir 1000mm f/8, 1200mm f/8, hatta 1600 f/11 e ulaşma bile söz konusu. :) sabit nesnelerde denemeye değer diye düşündüm.
Umarım yardımcı olur.

http://www.bulentkahraman.com/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=3

linkte problem olmuş. özür dilerim. iletiyi şimdi tamamlıyorum. saygılar.

sener sener 20.03.2011 23:47:00

DSLR makinalarda kullanılan iki çeşit autofocus mekanizması vardır. Bunlardan biri faz tespitine dayalı yani sensöre gelen ışığın zaman eksenindeki kaymasını hesap ederek kullanılan "phase detection" tekniği, diğeride sensöre düşen ışığın kontrastını kullanarak uygulanan "contrast detection" tekniğidir. Hızlı ve keskin otofocus için herzaman kullandığımız "phase detection" dır.

f/5.6 bir lensle 2x TC kullandığınızı ve lifeview de otofocus yaptığınızı söylemişsiniz. Bunun sebebi lifeview da "contrast detection" kullanılmasıdır. Ancak "contrast detection" çok yavaş ve kullanması çileli bir yöntemdir. Birde ayna kaldırmak ve lifeview beni biraz rahatsız eden bir teknik zira sensörü uzun süre ışığa ve toza maruz bırakmış oluyoruz. Yinede Canonla f/5.6 üstü otofocus istiyorsanız bence teyp modifikasyonu yöntemine yönelin en azından çok daha hızlıdır. Riskleri size ait olur tabi. Ben d300 ile f/4 prime lenslere TC-20e takıyorudum ve f/8 de gayet seri ve keskin focus yapıyordum. Sonradan tc-20e mi sattım.

2xTC ile başarılı bir uçar çekme olasılığı çok düşük (hele kontrast detection ile unutun). Zaten uçarı konuşmuyorsak da genelde en başarılı kareler duran kuşun kalkış anıdır. Birde 2xTC keskinliği çok düşürdüğü için 1 stop da keskinlik için feda edince geriye iso performansı ve IS e dayalı seçenekler kalıyor.

1.4xTC de durum biraz farklı. f/2.8 veya f/4 bir lensle çok performanslı ve herzaman kullanılılabilir ancak f/5.6 bir lensle autofocus problemini çözebilirmiyiz. Bence sizin forumun merkezide burası. Örneğin 100-400 f/5.6 veya 400 f/5.6 bir lensle 1.4xTC kullanırsam duran pozlarda autofocus yapabilirmiyim. Teyp metoduyla yapabilirsiniz (bence hoodloupe a hiç girmeyin yukarıda bahsettiğim sebepten), ancak buradaki sorunda hemen sonrasında gelebilecek bir uçar fırsatını kaçırma ve yeterli perde hızı alamaktan doğabilecek flular. Çok iyi stabilizasyon gerekecektir. Eksra 160mm bütün bunlara değer mi ? Bence değmez.

Odak uzaklığı kuş fotoğrafcılığında önemli bir parametre. Ancak TC leri kullanırken getiri ve götürülerini iyi hesaplamak lazım. Bütün bunları uzun zamanlar bütün tc leri kullanmış biri olarak söylüyorum. Birde yeni başlayan arkadaşlarlada tecrübelerimi paylaşmak için. Yaklaşmaya çalışmak sizlerinde bildiği gibi hala en iyi seçenek.

Selamlar.

serhattigrel serhattigrel 20.03.2011 17:35:00

Sonunda öğrenebildim, çok sağolun.

Methot güzel, demekki bir hoodloup edinmek gerekli, ben zaten göremiyorum, özellikle video çekerken.

Burada bana komik gelen, gözle netlik yapamayıp , aynayı kaldırıp makineye netlik yaptırma.

Bu Yıllar boyu geliştirilen Nikon ve Canonunun çok üstün olduğu, Panaosonik ve Sony nin beceremiyeceği (birsürü mekanik parça) aynalı fotoğraf çekim tekniğinin kısa bir süre sonra artık fazla dayanamıyacağı yolunda sinyaller veriyor.

hvdnsudan hvdnsudan 20.03.2011 14:57:00

Canon 100-400 IS USM üzerinde Canon 2X converter denemesi

Bildiğiniz gibi özellikle kuş yada hayvan çekimlerinde sıkça kullanılan converterlerin en büyük problemi bize AF ( otomatik netleme ) olanağı vermemesidir. Geçtiğimiz günlerde yaptığım denemeler sırasında C5D MK2 üzerinde Canon 100-400 lens ile birlikte kullandığım her tip ( 1.4X - 2X ) converterler AF olanağı vermiyordu. Ancak çekim sırasında Live View seçeneğini kullanıp netlemeyi LCD ekran üzerinden AF-On tuşuna basarak yapmaya çalıştığımda 100-400 lens ve 2X converter takılı iken bile netlemeyi otomatik olarak yapabildiğimi fark ettim. Bu tip çekimleri açık havada yapacağımızı düşündüğümüzde güneşli havalarda LCD ekranın parlayacağı ve netleme yapmaya çalışırken hemen hiç bir şey göremeyeceğimizi fark edince 3 ekranı kaplayacak bir HOODLOUP ile bu sorunu aşabileceğimi düşündüm.

Geçtiğimiz hafta 13 Mart Pazar Emirgan a yaptığımız fotoğraf gezisi sırasında Canon 5D MK II üzerine Canon 2X Converter ve Canon EF 100-400 IS USM lens ve LCD üzerinde HoodLoupe takılı iken 400mm odak uzaklığında 2X ile 800 mm odak uzaklığına ulaşıp yaklaşık 10 mt kadar uzaktaki Onur Ulu nun gördüğünüz portresini bu teknik ile çektim. Deneme amaçlı bu fotoğrafta görüldüğü gibi netlik ve keskinliğin yeterli ve kabul edilebilir ölçüde olduğunu fark edince bu sistemi KUŞ fotoğrafı çeken arkadaşlarıma tavsiye etmeyen karar verdim.

Not : Bu fotoğraf model Onur Ulu nun yayınlama izni vermemesine rağmen çekim teknikleri açısından bize yardımcı olacağı için sizlerle paylaşılmıştır

Neyse, sizleri yönlerdirmek istdiğim linkte yazanlar bunlardı. Kopyalayıp yapıştırdım. Resmi buraya ekleyemediğimden fotoforuma ekleyeceğim.

İnşallah yardımcı olur.

sener sener 20.03.2011 00:47:00

Öncelikle link söylediğiniz şekilde de çalışmıyor.

Ben Nikon kullanıyorum ancak Canonun f/5.6 üstü autofocus yapmama özelliği bayonetin elektrik kontaklarını bantlayarak aşıldığını biliyorum. Nasıl yapıyorlar hiç bakmadım. Canon kullansaydımda yine hiç bakmazdım. Bunun dışında f/5.6 üstü autofocus yapmama özelliği 1 serisi sensörler için geçerli değildir. Yani 1D Mark III, 1D Mark IV gibi kameralarla autofocus yapar (center focus).

Heralde bu linkte de bu teyp müdahalesi anlatılıyordu diye düşünüyorum. Öyle ise bu çok zamandır bilinen bir yöntem. Eminim sitedeki birçok arkadaşımızın da haberi vardır.

Ayrıca, Canon un f/5.6 üstü autofocus yapmaması bence bir problem değil aksine Nikon unda uyguladığı bir özelliktir ve yerindedir. TC ler doğru kullanılırsa faydalıdır. Ancak lensin keskinlik ve kontrastını düşürdükleri için ve de diyaframı düşürüp autofocus hızını azalttıkları için çoğu zaman kullanmamak daha iyi sonuçlar verir.

Gereksiz karışıklık çıkarmadım umarım.

Selam ve saygılarımla.

serhattigrel serhattigrel 19.03.2011 22:57:00

Malesef,

Silinmiş veya link yanlış.

hvdnsudan hvdnsudan 19.03.2011 14:32:00

adet yerini bulsun.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT