TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Fotoğraf Baskısı

çehov çehov 31.03.2011 13:02:00
Gün geliyor çektiğimiz fotoğrafların bazılarını sevdiklerimize hediye etmek bazılarını da kendimiz için bastırma yoluna gidiyoruz. Sormak istediğim; işi tamamen fotoğrafçının ilgisine bırakmak yerine en azından hangi ölçüler için hangi özelliklerde fotoğraflar seçmeliyiz? Bu konudaki acemiliğim belki soruyu çok genel sormama neden oldu ancak işin içinde pikseller, HD ler diğer yandan baskı boyutları yer almakta. Ve çok önemli bir konu sizlerin başına geldi mi bilmiyorum fotoğraflarıma farklı üç bilgisayarda baktığımda aynı şekilde üç farklı fotoğrafla karşılaştım nedeni elbette renk ayarları hatta ekran kartları idi bu faktörü hiç gözönünde bulundurmamıştım.

zaferK zaferK 31.03.2011 21:59:00

Merhaba...

Konu çok geniş ,ama ben kısaca özetliyeyim;

Kaliteli fotoğraf için kaydedilen görüntünün boyutları ve dpi (inçkareye düşen damlacık sayısı) önemlidir.Beyaz ayarı doğru girilmişse renklerde sorun olmaz...ama internet ortamı ile baskı renk uzayı farklıdır...yayın için genelde sRGB ,baskı için RGB renk uzayı tercih edilir(PS de image-convert color profil-sRGB ve RGB).Fotoğraf boyutları PS de artırılabilir...İmage size ile istediğiniz boyut ve dpi de kaydedebilirsiniz.Ama yine de fotoğrafın orjinal boyutları baskıda büyük önem taşır.Ufak boyutlu bir fotoğraf PS de büyütüldüğünde görüntü kalitesi bozulabilir ,ama kayıt büyük boyutta ise fotoğraf büyütüldüğünde önemli kalite kaybı olmaz...

Örneğin 1MB fotoğrafı 30x20cm. boyutunda baskı için büyütürseniz kalite kaybı olur ,ama 6MB lık fotoğrafı ,300dpi ve 60x40 cm. baskı için bile büyütebilirsiniz...ciddi kalite kaybı olmaz...

Şimdilik bu kadar ,kafanıza takılan konuları yazarsanız ben ve diğer arkadaşlar memnuniyetle yardımcı oluruz...selamlar...

zien zien 6.04.2011 12:32:00

Biaraz geç oldu fakat şunları ilave etmek isterim.

Raw formatta çekiyorsanız baskıya göndereceğiniz fotoğrafı TIFF olarak göndermek daha iyi sonuç almanızı sağlar. Baskı için gönderilen fotoğrafın dpi değeri 300 olmalı. Diğer taraftan çok krop yaptığınız bir fotoğraftan 30x40 ve hatta 50x70 gibi büyük baskılar almak istiyorsanız ve fotoğrafın çözünürlüğü düşük ise farklı bir büyütme tekniğine ihtiyaç var.

Oda şöyle: PS de image/image size kısmında kenar uzunluklarını ayarladığımız bölümde pixel kısmını percent yapıp solda çıkan değerin her hangi birisini 100 den 110 çıkartıp enter e basmak. Bu fotoğrafın boyutunu %10 arttırırken fotoğrafın kalitesinde bir bozma yapmaz. Bu uygulamayı fotoğrafınızı istediğiniz boyuta getirinceye kadar tekrar ederek fotoğrafınızı büyütebilirsiniz. 9-10 defa yapınca çok az bir bozulma olabilir ama çok iyi bir büyütme tekniğidir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT