TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

ISO Hakkında

çehov çehov 10.04.2011 23:30:00
İyi kötü fotoğraf çektikçe ışık, alan derinliği vb için enstantene hızı ve diyafram konusunda tecrubelerim oluyor, beraberinde bunlar üzerinde az çok fikir yürütebiliyorum. Çok temel bir soru olacak ancak ISO yu hangi şartlarda nasıl seçmem gerekeceği konusunda pek bilgi sahibi değilim. Deneyim ve bilgilerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Selamlarımla...

atmaca54 atmaca54 11.04.2011 11:17:00

Olympus E-450

kullanmış olduğunuz ekipman bu olması gerek.

şunu söyleye bilirimki.elinizdeki ekipmanın özelliğini bilmiyorum.ama ne olursa olsun ışık şartları yerinde ise,örnek vermek gerekirse 40d 50d 7d gibi badilerde,ışık şartları yerinde olduğu vakit iso 200 gibi bir seçim size güzel ensantene vereçektir derim nacizane.

ışık şartları kötü ise isoya asılabilirsiniz ama bu seferde fotografda sorun yaşanıyor,elinizdeki badinin çok önemi var derim iso olayında..belki ustalar farklı bir şeyler söyler.

saygılarımla

sener sener 12.04.2011 11:23:00

Merhabalar,

Öncelikle bu konu sanki forumun teknik detaylar altbaşlığında olması gerekiyor gibi. Neyse, benim iso konusundaki görüşüm şöyle:

1- Kullandığınız kameranın temel iso ayarı ne ise (base iso) onda çekmeye çalışın. Bunun sebebi de kamera temel iso ayarında maksimum renk ve kontrast doygunluğu verir.

2- Şayet ışık şartları enstanteneyi (perde hızı) çok düşürürse iso arttırılabilir. Burada da, kullanılan lensin odak uzaklığını gözönünde bulundurmak gerekir. Örneğin genel olarak kabul edilen yargı perde hızının en az odak uzunluğunda olmasıdır. Yani, 400mm bir lensle en az 1/400 sn. ve 800mm bir lensle en az 1/800 sn. gereklidir. Garanti netlik için genellikle bu değerler daha da yükseltilir.

Yine ışığın yetersiz olduğu şartlarda herzaman düşük perde hızlarıyla birçok flu fotoğraftansa biraz yüksek iso larla keskin fotoğrflar daha iyidir. Ancak iyi bir stabilizasyon ve IS,VR gibi özellikleride kullanarak ve özellikle duran pozlarda düşük perde hızları ve düşük iso larla çekim yapmakda uygun olabilir.

Sonuçta benim tavsiyem çektiğiniz fotoğraflara bakın ve en az hangi perde hızında net çekimler yapıyorsunuz kabaca ortaya çıkartın. Sonrada makinanızın perde hızını bu değerin altına düşmeyecek şekilde ayarlayarak, iso ayarınıda makinanın otomatiğine bırakın (maksimum iso800 gibi). Böylece iyi ışıkta düşük iso larla ve yüksek perde hızlarında çekim yaparken, kötü ışıkta da biraz yüksek isolarla net çekimler yapacaksınız. Yani her çekiminiz net olacak ve iso yuda düşünmeden ps e bırakacaksınız. Bence bunu denemekte fayda var.

Bol şanslar.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT