X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

Acil !!! Lütfen Netlik Problemi

erkansen13 erkansen13 5.06.2011 19:15:00
Arkadaşlar merhaba;
bu haftasonu rivada arıkuşu çekmeye çalışırken 7d ve 400mm ile çektiğim tüm fotoğraflarda birşey dikkatimi çekti fotoyu tam boyuta getirdiğimde netlikte problemler olduğunun farkına vardım keskinlikte çok zayıf.koltuğa sıkıştırılmış halde monopot+manfrotto 393 ile çekim yapmama rağmen neden olabilir yardımlarınızı rica ediyorum

millidere millidere 14.06.2011 17:59:00

göker bilgiler için sağolasın dostum, selamlar...

sener sener 14.06.2011 16:47:00

Daha önceki forumlardan birinde de yazmıştım. Bence fotoğraflardaki fluların en önemli sebepleri;

1-) Düşük perde hızları. Perde hızı en az 1/odak uzaklığı olmalıdır. Ancak bu hız bile çoğu zaman yeterli gelmez bunun da iki veya üç katı daha garantili olacaktır özellikle uçarlarda.

2-) Termaller. Yani ısınan havanın yukarı hareketi. Termaller en çok öğlen saatlerinde olur ve akşam üztüne doğru azalmaya başlar. Sabah erken saatlerde de çekim için uygundur. Yine yılın bazı dönemlerinde de farklılık gösterir.

Termal etki daha uzun odaklı lenslerde daha büyük problemdir. Çünkü bu lenslerle daha uzak ve daha detay alma talebi aradaki hava katmanının etkisini daha fazla ortaya çıkarır.

Şayet lensinizde teknik bir sorun yoksa. Flular bu sebeplerden olabilir. Bence 5-6m deki bir nesneyi evinizde ışıklı bir ortamda yüksek perde hızıyla fotoğraflayın ve netliğine bakın. Netse problem muhtemelen bahsettiğim sebeplerdendir.

Yine net değilse, lensinizin ön focus veya geri focus yapıyor da olabilir. Bunu tesbit edip makinadan AF fine tune yapabilirsiniz (7D yapıyordur heralde). O da değil ve hep bulanık ise lensinizde başka bir sorun olabilir.

TEASER TEASER 7.06.2011 21:51:00

merhaba fotoğraflarınıza baktım... sabitlenmede sıkıntı yaşamışsınız gibi görünüyor. bana göre uzaklık fazla ve buna göre enstantaneniz biraz düşük.. Bence daha soft bir ışıkta farklı uzaklıktaki sabit nesneler üzerinde değişik enstantanelerde çekim yapın ve tekrar deneyin...

tzeybek tzeybek 7.06.2011 11:20:00

Lens ve makinanızda öne yada arkaya odaklanma problemi varmı kontrol elmeniz gerekli.Bunun için test kartları var.Bir tane internetden indirip tripod üzerinde çekimler yapıp varsa kaçıklık ince ayar ile netliği istenen noktaya almalısınız.Tabi tüm bunlar sizlerin net çekmiş ama çekememiş olmanıza istinaden yazılmıştır.Belkide çok düşük enstantane ile çekimler yaptığınız için tam detay alamıyorsunuz.Zira kullanılan lens IS li olmadığı için daha yüksek enstantaneler önerilir.

abana abana 6.06.2011 16:43:00

Aynı problem bende de var.İstediğim netlik ve keskinliği henüz yakalayabilmiş değilim.Bu biraz teknik bilgi ve hepsinden önemlisi tecrübe ile oluyor.

Çekim değerlerinizi diyafram ıso vs. ve çekim esnasındaki hava ve ışık koşullarını söylerseniz yardımcı olacak arkadaşlar çıkacaktır.Selamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT