TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

filtrenin zararları

burake burake 22.06.2011 12:59:00
Arkadaşlar daha yeni ve sıfır olarak aldığım Canon 400 mm/5.6 dan istediğim peformansı alamadığımı farkettim...Bu sabah tesadüfen bir başka forumda hüsmenaga nın yazdığı bir yazıyı okudum...Aynı şey onun da başına gelmiş...Problem Uv filtreden kaynaklanıyor..Elbette lensi alınca ilk işim bir UV filtre almak oldu...Ucuz çin malları ile pahalı B+W arasında orta kalite olduğunu tahmin ettiğim Tiffen marka filtre aldım. Ve filtrenin görüntüyü bozduğunu keşfettim...Az evvel tripodla sabit objelere yönelik filtresiz ve filtreli çekimler yaptım....Çektiğimiz şey çok önemli...Örneğin bir kiremit gibi homojen renkli ve ince detaylar içermeyen bir objede fark görülmüyor...Ama bahçede üzerinde ince detaylar bulunan demir bir musluğu yada bir çiçeği çekince farkı gördüm...Hadi çiçekte o anlık bir rüzgar, esinti faktörü olabilir ama hareketsiz duran demir objenin üzerindeki yivler ve detayların filtreli çekimlerde bulanıklaşması benim için esaslı bir yol gösterici oldu...enüz kuş çekmedim ama özellikle tüy ve de göz detaylarını almaya çalıştığımız kuşlarda da bozulmanın olacağını tahmin etmek zor değil...İncelediğim diğer forumda bazı ustalar ne kadar kaliteli olursa olsun UV filtre takılmamasından yana...Ne olursa olsun bozulma olur diyorlar..Diğer yandan insan lensi korumak istiyor, hadi lens hood bu görevi çizilmelere karşı görür ama zamanla lensin içine toz girmesini UV filtresiz engelleyebilir miyiz? Bu konudaki tecrübe ve görüşlerinizi varsa "kaliteli filtre" tavsiyelerinizi almak isterim...Saygılarımla...

gedizmen gedizmen 26.06.2011 22:34:00

400 f 5.6 da lensimde erkayalardan aldığım orjinal canon uv filtreyi kullandım ve hiç bir problem yaşamadım, bence sizde bu şekilde yapın derim... sitedeki 400 f5.6 lens ve uv filtre takılmış fotolarımı bir inceleyin derim..

ozgurkalan ozgurkalan 26.06.2011 20:55:00

400 mm. Filtre ile anlasamiyor. Maalesef cope giden Karaleyleklerimle tecrube ettim. Diger lenslerde sorun cikarmayan BW UV filtre 400 mm. İcin bir kabus. Aman dikkat.

burake burake 23.06.2011 11:44:00

Şu ana kadarki tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum...Kaliteli UV filtre (örn. B+W) si olup da filtreli-filtresiz çekim yapıp sonuçları karşıltırarak görüntüye hiçbir olumsuz etkisi olmadığını söyleyebilecek arkadaş; ya da böyle bir test sonucu olan bir web adresi/link bilen bir arkadaş var mı?

MuratC MuratC 23.06.2011 00:34:00

Bu konu sadece burda degil butun dunyadad didik didik edildi. Sonuc olarak, iyi kalite bir filtrenin goruntuyu olumsuz etkiledigine dair bir bulgu yok en azindan fotograflara piksel seviyesinde bakmadikca.

Ben sahsen iyi bir marka UV filtrenin her lensin uzerinde olmasini tercih ederim, ozelliklede arazide olanlar icin. Yuksek irtifalarda ve asiri gunesli ortmlarda UV isigi filtre etmek onemli. Ama bence dahada onemlisi darbelere ve cizilmelere karsi bir koruma saglamasi. Arazide lensi, makinayi durumek veya bir yerlere carpmak hepimizin basina gelmistir, gelecektir. Lensin cizilmesinin disinda on parcanin egilmesi veya kirilmasi inanin cok tatsiz bir olaydir.

Selamlarimla

berece berece 23.06.2011 00:18:00

Lensin önüne konan her aparat görüntü kalitesini bozuyor.Filtre konvertör vb.İşin ilginç yanı ise lensiniz önden bayağı bir çizik dahi olsa

bu görüntüye yansımıyor.Lensin dışa bakan yüzeyindeki çizikler fotoğrafa etki etmiyor.İç yüzey ise riskli bir bölge.Bu nedenlerden dolayı filtre kullanmanınzararları dışında herhangi bir artısı yok.Parasoleyi açın ve çekime devam.

birgök birgök 22.06.2011 22:16:00

Burak Bey,lensiniz kaç mm. olursa olsun (Özellikle kuş fotoğrafçılığında)

istediğiniz açı ,ışık ...her zaman uygun olamayacağı için pek çok karenizden memnun kalmayabilirsiniz ve pek çok kare çöpe gidecektir.

En iyisi hangi lens olursa olsun bence durum aynidir.Ben özellikle her zaman ışığı arkama almazsam çekim yapmamaya çalışırım.Araba ile de yürüyerek de kuş çekeceğim anda birinci baktığım şey,güneşin hangi yönde bulunduğudur. Doğru açıdan yapmadığım çekimlerde her zaman çekim kötü olur.Arabada titreşimi önleyici fasulye torbası, arazide tripod veya destek alınacak kaya, ağaç... gibi unsurlardan yararlanmak lazım.

Lensin önüne, ben de filtrelerim olduğu halde takmıyorum ve elimden geldiğince dikkatli olmaya davranıyorum.

Geçen gün kelebek çekerken 70-200mm. lensimden filtreyi çıkarmayı unutmuşum. Araziden 2-3 km. uzaklaştıktan sonra durumu farkedince,tekrar geriye dönüp oralarda bulunan kelebeklerin tekrar filtresiz çekimlerini yaptım:)

Selamlar.

diskuso diskuso 22.06.2011 18:03:00

Aslında Göker çok güzel anlatmış, en güzeli filtre kullanmamak; ancak illa filtre kullanacağım diyorsanız BW den şaşmayın derim. 500 dışındaki bütün lenslerimde BW uv takılıdır, onlara takmamdaki neden ise çoğu zaman parasole ile kullanma imkanım olmadığı içindir (veya lensi korumada yeterince uzun olmamaları), yani çizilmelere çok açık... 400 ün parasoleyi var, o yüzden filtre kullanmayın derim...

sener sener 22.06.2011 17:44:00

Merhabalar,

Bugüne kadar hiçbir lensimde filtre kullanmadım. En eski lensim Nikkor

18-200mm vr yaklaşık 4 senedir hep kullandığım lens. Kuşdan başka özel bir çekim alanım olmadığı içinde 18-200mm benim kuş dışındaki bütüm işimi gördüğüm ve çokça kullandığım bir lens. Güneş ışığında dikkatli bakınca içinde az bir miktar toz parçacıkları gözüküyor. Aslında bu normal ve görüntüyü etkilemiyor.

Bence tozdan korumak için filtre alacaksanız almayın onun yerine;

Lensin içine giren toz ön camdan değil daha çok lensin hareketli parçalarındaki aralıklardan hava akımıyla girer. Örneğin manuel lens halkası veya bayonet açıklığından olabilir. Dolayısıyla lensi tozdan korumak için bence;

1-) Çok sık lens değiştirmeyin. Her takıp çıkarma sırasında içeri toz alırsınız. Çıkartıp takarkende blower (hava püskürtücü) ile makinayı ve lensi ters tutarak tozları üfleyin ve öyle takın. Ayrıca bu işlemide arazide değilde evde tozsuz havalanmış bir odada yapın. Şahsen ben arazide hiç lens takıp çıkarmıyorum veya öyle yapmaya çalışıyorum. Birde super-tele lerde bayonet arkasında bir geçirgen filtre vardır. Bu filtreyide hiç oynatmamak lazım zira bu parça lensin içine toz girişini kapıyor. Ancak zamanla bu filtreninde dışa bakan tarafı toz toplayınca temizleyip geri takmak gerekiyor nadiren. Dikkatle yapılırsa problem olmaz.

2-) Autofocus için manual halka haraketi alakalı olmadığı ve autofocus u içerideki autofocus motoru üstlendiği için halka çevresini bantlamakta faydalı olabilir. Özellikle arazide çok uzun süre toza maruz kalma durumlarında. Bunun bir zararını göremiyorum (kendim hiç denemedim). Zaten manuel focus hiç kullanılmıyor.

Bütün bunlarla birlikte aslında lenslerin birçoğu toza karşı koruyucu özelliklerle yapılıyor ancak arazide bizim kullanım şartlarımız bazen gerçekten zorlayıcı olabiliyor.

Bunlar benim tecrubelerim. Birde bu tecrubelerimi kullandığım Nikkor 500mm vr dolayısı ile yazdım. Bazı yönleriyle sizin lensinizden farklılık gösterebilir örneğin manuel lens halkası ile ilgili yazdıklarım sizin veya başka bir lens ile farklılık gösterebilir. Yine de yararlı olabilir diye tecrübelerimi paylaşmak istedim.

Selamlar.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT