TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Sensör teknolojileri

sener sener 13.07.2011 20:53:00
Merhabalar,

Sensör teknolojileri 2000 li yılların başlarındaki gelişim ivmesini biraz kaybetsede krop sensörler neredeyse 24 MP ye dayandı. Aslında 24 MP krop sensörler üretilmiş durumda ancak ürün olarak piyasaya henüz sürülmedi. 2011 sonbaharda Sony nin 24 MP sensörlü A77 kamerasında çıkaracağı bekleniyor. Şayet bu sensör üretilirse Nikon d400 de kullanılma ihtimalide var onun da 2011 ağustos ta çıkması bekleniyor. Canon da zaten 18MP sensörü piyasada.

Öyle yada böyle yakında 24MP dx sensörleri (krop sensörleri) göreceğiz gibi. Bundan sonrası ise daha karışık zira 24MP dx sensörler mevcut prime ların çözebildiği maksimum limit civarında. Bir başka deyişle, 24 MP den sonra MP arttırımı bir işe yaramayacak. Dolayısıyla bana öyle geliyor ki trend bu aşamada iso performansına ve/veya yeni super prime ların üretimine gidebilir. Öte yandan fx de MP artışı bir süre daha devam edecektir diye düşünüyorum özellikle iso gelişimine paralel olarak.

Bakalım neler olacak. Sizlerle fikirlerimi paylaşmak istedim. Belki iştirak edersiniz.
Sevgiler.

Jamboree Jamboree 14.07.2011 10:30:00

A77 yi test edenler Nikon ve Canon u çok zorlayacak bu makine diye yorumluyorlar. Yeni 24 mp sensör + A77 ile birlikte çıkartacakları yeni Carl Zeiss kit lens A55 (16.1Mp efektif) e göre %62 daha yüksek çözünürlük veriyormuş, sanırım 24Mp i verimli kullanmayı başarmışlar, Ağustosta çıkacak bakalım.

zaferK zaferK 13.07.2011 21:55:00

Mevcut teknoloji ile piksel artırmak çözüm değil...belli boyuttaki optik çarpanlı sensörlere piksel sıkıştırmak diyot sayısını artırmaktan geçer.Artan diyot sayısı ısınmayı ve noise oluşumunu da beraberinde getirir.Bu kez yazılımla nois sorununu çözme çabası da kayıtlarda kalite düşmesine neden olmaktadır...

Full frame sensörlü makinelerde 24 MP kayıt pek sorun çıkarmaz ,ama optik çarpanlı bir makineden 24MP lik kayıt ciddi kalite bozulmalarına neden olacaktır ,mevcut teknoloji ile bu kaçınılmaz.

Daha farklı bir kayıt teknolojisi için çalışmalar var ,ne zaman sonuçlanır bilemiyorum...ama bu durumda eski teknoloji ile 24MP kayıt elde etmek fazla birşey getirmeyecektir kanaatindeyim...selamlar...

sener sener 13.07.2011 21:23:00

Galiba bu ikinci yorum gerekiyordu bir sebepten. Selamlar.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT