TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Uzak mesafelerde lens keskinliği

sener sener 11.08.2011 13:38:00
Merhabalar,
Bir lensin yakın çekimlerde keskin ve uzak çekimlerde zayıf performans vermesini nasıl açıklayabiliriz ? Ya da böyle birşey mümkün mü ?

Öncelikle bu konuyu açamamın sebebi bugün okuduğum bir sitede Nikon 200-400mm f/4 lens yorumunu yaparken bu lensin yakın çekimlerde net uzakta zayıf kaldığını söylüyor ( http://www.bythom.com/Nikkor-200-400mm-lensreview.htm ). Benim şahsi fikrim mesafenin değişmesi sadece lensin içine gelen ışığın daha fazla atmosferik bozulmayla birlikte gelmesi demek. Dolayısı ile zaten bozulmuş bir görüntüyü en keskin lensler bile çözemiyecektir diye düşünüyorum.

Acaba focus mekanizması mı içerideki ışığın kırılımını etkliyor bilmiyorum. Aynı şekilde tc lerinde keskinliği düşürdüğü görüşü bu konuyla alakalı. Dikkat ederseniz tc ile yakın çekimleriniz çok netken daha uzak çekimlerde durum farklı olabilir. Yine atmosferik etki kaynaklı aslında.

Yorumlarınız yardımcı olacaktır. Selamlar.

sener sener 12.08.2011 00:32:00

Şimdi havanın sabah saatleri ve atmosferik etkinin sıfır olduğunu düşünelim. 600mm f4 ile 2cm boyunda bir objeyi 5m den çekelim (min netleme mesafesi). Daha sonra aynı lensle aynı şartlarda aynı objenin 2m lik birebir örneğini 50m den çekelim. Krop ettiğimizde aynı kadrajı kapladıklarını varsayalım. Atmosferik etkinin olmadığını da düşünürsek aynı sonucu almalıyız. Hasan beyin 300mm 600mm örneği gibi.

Ancak bahsettiğim sitedeki yorumda öyle demiyor. Aynı lensin yakında farklı uzakta farklı davranması biraz bana anlamsız geldi. Bunun sebebinin lens değil hava etkisi olduğunu düşünüyorum. Gerçi sitesinde yorumu yapanda tecrubeli bir zat. Ama yorumları kendi kullanımından çıkardığı sonuçlar. Labarotuvar ortamında testler değil.

paspartu paspartu 11.08.2011 23:00:00

Yanıtını siz vermişsiniz gibi. Keskinlikte en önemli katkıyı ışığın yumuşak olması veriyor gibi geliyor bana. Gün ışıklarının sabah veya akşam saatlerinde objeye dik gelmesi nedeniyle daha keskin görüntüler alınabiliyor. Obje uzaksa fizik kuralları gereği bahsettiğiniz atmosferik etki sözkonusu olabilir. Değişik odak uzaklığına sahip telelenslerin en yakın netleme mesafesindeki performansı belki dediğiniz konuyla alakalı olabilir. Mesela 300mm f2.8 le 2 metreden yaptığınız çekimle 600mm f4 ün 5 metreden yaptığı çekimin keskinlik açısından kalite farklı olabilir mi? Bence farklı değildir. Işık iyi ise ikisi de aynı keskin sonucu verir gibi geliyor bana. Selamlar.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT