Piyasadaki video kameralar ile dsl lar arasındaki en önemli fark sensor boyutlarıdır. Çözünürlük açısından bir örnek verirsek:
Nikon D3X = 6,048 x 4,032 = 24.39mpx.
HD Video camera = 1920x1080 = 2.07mpx
Bu sebeple söylediğiniz 1300, 1400mm odak uzunluğa sahip video kameralar crop sensor etkili. Dolayısı ile fotoğrafçılık açısından durumu değerlendirirsek video kameralardaki yüksek odak uzaklıklarının kaliteli görüntü vermesini bekleyemeyiz özellikle bizdeki gibi krop uygulandıktan sonra (düşük MP yoğunluğu, noise, vb. dolayı).
Ayrıca video kamerala kullanılan zoom lensler, DSLR larda kullandığımız prime larla boy ölçüşecek optik özelliğe sahip değildir bununla birlikte 2MP bir HD video sensore yeterli kalite sağlarlar.
Özetle benim şahsi kanaatim şöyle: Video çekimi için dslr ı, fotoğraf çekimi içinde video kamerayı kullanmayın. Yeni çıkan dslr larda video özelliğinin olmasının ise ihtiyaçtan çok pazarlama ve rekabet etkili olduğunu düşünüyorum. Zira video çekimlerinde sensörü saatlerce ışığa ve açık toza maruz bırakmak sensör ömrü ve fotoğraf kalitesi açısından riskli. Hiç sensor temizliği yapmışsanız bunu daha iyi anlayabilirsiniz. Sensor açık temizlenirken dahi loş ışığa tutulur ve bir senede dahi sensorde oluşan toz beneklerini fotoğrafta görmeniz mümkündür (özellikle yüksek diaframlarda).
Bu söylediklerimle de ön yargı oluşturmak istemem. Video özellikle DSLR lar bu şekilde üretildiğine göre video amaçlıda kullanılabilir ben sadece sensor ün vereceği kalite açısından biraz titiz olduğum için bu şekilde fikirlerimi açıkladım. Selamlarımla.