TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

video kamera vs. foto makinası

hvdnsudan hvdnsudan 24.08.2011 23:03:00
Her ne kadar artık profesyonel makinalarımızda video özelliği olsada; hali hazırdaki video kameraların pek çok üstün özellikleri bulunmakta. Bunlardan en önemlisinin takip edilmek istenilen nesneyi dokunmatik ekranda işaretledikten sonra o nesneye otomatik olarak odaklanılması olduğunu düşünüyorum. Bu özellik şimdilik bizim profesyonel makinelerimizde yok. :(

* Ancak video kameralarda genellikle oldukça basit optik parçalar kullanıldığını düşüyorum. Yüksek zum özellikleri bize oldukça uzak mesafelerden çekim yapma imkanı verse de acaba görüntü kaliteleri ne durumdalar?

* Şimdilerde üretilen yüksek zumlu fotoğraf makinalarıda ise ( DSLR like Panaoniclerdeki görüntü kalitesini düşünelim oldukça iyiler ) video kamelara göre daha büyük optik elemanlar ve 1080p (30-50 hatta 60 kare/sn çekim hızları ) ye varan video çözünürlükleri ile acaba video çekimleri için video kameralara hangisi tercih edilmeliler mi?

Sony nin DSC-HX100V si 810mm ye varan tele odak uzaklığı (büyük olasılıkla 1080piksel çekimde 1300 belki 1400mm ye varan tele odak uzaklığı olacaktır) Carl Zeis lenslerle insanın aklıı karıştırıyor. Üstelikte artık bu yüksek zumlu makinalara 6-8 hatta 10fps çekim gücü koymaya başladılar. iyice kafa karıştırıyor :)

Ben Canan SX1 IS kullandım. Nikon D300S in yanında sırf video için taşıyordum. Sebebide uzun çekimlerde hafif olması sebebiyle yormaması ve HD çekimde 28*40=1120mm odak uzaklığı ile fotoğraf makinamdan daha uzun mesafeye erişmesi idi. Havanın kötü olduğu ortamlarda bazen 1080i çekimden dolayı ekranda yatay çizgileri görüyorsunuz ancak ışık iyiyse oldukça güzel çekimler yapmıştım. Elbette çoğu zaman titretmemek için ya çok dükkat ediyor yada bir yerden destek alıyordum.

Hem video kamera hemde fotoğraf makinaları ile çekim yapanlarlar varsa yardımlarını rica ediyorum. Birbirlerine karşı ne gibi üstünlükleri vardır?

MKutluk MKutluk 10.09.2011 07:36:00

Canon 7D yi inceleyin derim :) Selamlar

sener sener 26.08.2011 23:53:00

"Sensor yoğunluğu" değil "piksel yoğunluğu" olacaktı.

sener sener 25.08.2011 23:34:00

Merhabalar,

Bahsettiğiniz Sony DSC-HX100V kompact kamera 1/2.3" (7.7, 6.16)mm sensor boyutuna sahip.

video kameralar ise (digital camcorder) genelde sensor boyutlar 1/6" (3,2.4)mm (bkz: http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format ).

Ancak belirli bir model söylemeden karşılaştırma yapmak anlamsız olur zira piyasada çeşitli sensor özelliklerine sahip video kameralar mevcut.

Bu sensor boyutlarını düşünürsek fot. mak. daha iyi olacaktır denilebilir. Birde sensor yoğunluğunada bakmak lazım örneğin Sony DSC-HX100V 16MP yani sensor yoğunluğu oldukça fazla, az ışıkta kullanımı çok zor olacaktır bununla beraber video kameralarda durum benzer.

Sonuçta bence genel bir kıyaslama yapmak zor ancak iki belirgin modeli karşılaştırabiliriz. Bahsettiğiniz 1200mm odaklı video kameranın modeline ve sensor özelliklerine bakmak lazım.

sener sener 25.08.2011 02:03:00

Piyasadaki video kameralar ile dsl lar arasındaki en önemli fark sensor boyutlarıdır. Çözünürlük açısından bir örnek verirsek:

Nikon D3X = 6,048 x 4,032 = 24.39mpx.

HD Video camera = 1920x1080 = 2.07mpx

Bu sebeple söylediğiniz 1300, 1400mm odak uzunluğa sahip video kameralar crop sensor etkili. Dolayısı ile fotoğrafçılık açısından durumu değerlendirirsek video kameralardaki yüksek odak uzaklıklarının kaliteli görüntü vermesini bekleyemeyiz özellikle bizdeki gibi krop uygulandıktan sonra (düşük MP yoğunluğu, noise, vb. dolayı).

Ayrıca video kamerala kullanılan zoom lensler, DSLR larda kullandığımız prime larla boy ölçüşecek optik özelliğe sahip değildir bununla birlikte 2MP bir HD video sensore yeterli kalite sağlarlar.

Özetle benim şahsi kanaatim şöyle: Video çekimi için dslr ı, fotoğraf çekimi içinde video kamerayı kullanmayın. Yeni çıkan dslr larda video özelliğinin olmasının ise ihtiyaçtan çok pazarlama ve rekabet etkili olduğunu düşünüyorum. Zira video çekimlerinde sensörü saatlerce ışığa ve açık toza maruz bırakmak sensör ömrü ve fotoğraf kalitesi açısından riskli. Hiç sensor temizliği yapmışsanız bunu daha iyi anlayabilirsiniz. Sensor açık temizlenirken dahi loş ışığa tutulur ve bir senede dahi sensorde oluşan toz beneklerini fotoğrafta görmeniz mümkündür (özellikle yüksek diaframlarda).

Bu söylediklerimle de ön yargı oluşturmak istemem. Video özellikle DSLR lar bu şekilde üretildiğine göre video amaçlıda kullanılabilir ben sadece sensor ün vereceği kalite açısından biraz titiz olduğum için bu şekilde fikirlerimi açıkladım. Selamlarımla.

hvdnsudan hvdnsudan 24.08.2011 23:03:00

adet yerini bulsun mailidir. :)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT