TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kuş çekmenin ABC si

burake burake 11.09.2011 13:13:00
Yeni başlayanlar için kısa ve özet bir teknik bilgi nerede bulunabilir merak ediyorum...Kuş fotoğrafları çekmeye başladıktan yaklaşık 6 ay sonra orta netleme noktasını kullanmanın daha verimli olduğunu, başlangıçtan yaklaşık bir sene sonra (daha geçen gün) netlik noktasını kuşun gözüne getirmek gerektiğini öğrendim- daha evvel kuşun omuz-göğüs bölgesine tutuyorum - bunun altında yatan; netlik orada ölçülen ışık baz alınarak onun etrafındaki tüm bölgeyi kapsasın diye kendimce üretiğim bir düşünceydi...Denebilir ki insan bilmediği şeyleri tecrübeli üyelere sorabilir...Eğer neyi sormanız gerektiğini bilmiyorsanız bu mümkün değil...Ve bir sürü fotoğrafı - belki de bir daha rastlayamayacağınız türlerin fotoğraflarını- yanlış çekmeniz işten değil...Bir kaynak var mıdır? Ya da tecrübeli üyeler kendi deneme-yanılma süreçlerini hatırlayarak üç-beş paragraflık püf noktalarını içeren özet bir bilgiyi sitede herkesçe kolayca ulaşılabilecek bir şekilde yayınlayabilir mi? Belki böyle bir yayına başka üyelerden de katkılar olur...Benim için kuş fotoğrafı çekmek sadece fotoğraf için yapılan birşey değil; o bende aynı zamanda doğayla ilgili bir bilinçlenme sürecinin tetikleyicisi oldu...Bu açıdan trakuş ve benzeri sitelerin büyük bir misyonu olduğunu düşünüyorum...Daha çok insanın doğayla ilgili duyarlılığını arttırmak gibi...Televizyonda belgeseller de izliyoruz, görünürde onların da amacı aynı; ama onlar bir şekilde bizim hayatımıza "çok uzak"...Benim merakım kuş fotoğrafları izleyerek başladı...Ne kadar güzel dedim...Zamanla bir fotoğraf makinesi ve bir lens alıp kendim de aynı güzelikte fotoğraflar çekebilirim diye düşündüm...Ama bir kamera almama, bir asistan tutmama, bir prodüksiyon şirketi kurmama ve doğaya çıkıp belgesel çekmeme imkan yok...Nisbeten ucuz ekipmanlarla doğaya insan kazandırmak gibi bir misyon görüyorum ben burada...Duyarlı nesiller yetiştirmek, bilinçlenmek...İnsanoğlunun doğaya karşı acımasızlığının iyice arttığı bir dönemde - ve aslında bunun acı sonuçlarını da hep beraber deneyimlemeye başladık- bu her zamankinden daha önemli...Bir fotoğraf görürsünüz...Merak eder bir denersiniz...Önce kompakt makineyle, sonra belki ödünç bir lensle...Ve hayatınızda çok uzun zaman sonra ilk defa toprağın kokusunu aldığınızı, rüzgarın sesini duyduğunuzu farkedersiniz...Çok zamandır doğayı aslında unutmuş olduğunuzu anlarsınız...Benim için böyle oldu...Başkaları için de böyle olabilmesi gibi bir misyon görüyorum ben burada - sadece fotoğraf çekme merakı değil...

burake burake 11.09.2011 13:14:00

Kuş çekmenin ABC si - ustalar lütfen...

tzeybek tzeybek 11.09.2011 18:05:00

Kuş Fotoğrafçılığı Eğitimi semineri verdim ve ciddi hazırlıklar yaptım.Bir miktar daha çaba ile kitap olabilir.Yönetimle konuyu paylaşıp trakuşdan usta birkaç kişi ile beraber güzel bir trakuş kitabı ve sonuna örnek fotoğraflar olsun istedim.Destek bulamadım :( Kendi imkanlarım ile bir yerlerden destek bulduğum anda kitap yapıp yine yıllardır dağıttığım takvimler gibi ücretsiz isteyene dağıtacağım diye umudum devam etmekte...Belki bu satırları okuyan birileri destek olabilir ! Ciddi bir kaynak sorunu var.. Hatta biraz daha geniş düşünüp Doğa fotoğrafcılığı yada yaban hayat fotoğrafcılığı adı altında kuş,kelebek,memeli,manzara diye bölümlendirip her bir bölümüm özel teknikleri örnek resimleri çekim püf noktaları yazılabilir.

burake burake 13.09.2011 10:27:00

Çaba harcamak çok önemli...İnsanları bilinçlendirmek mümkün diye düşünüyorum...Bazı insanlar vardır ki siz ne kadar bilgilendirseniz de anlatasınız da doğaya sevgi duymayacaklardır...Bazıları da kim ne yaparsa yapsın doğaya olan sevgilerinden vazgeçmez...Bu iki kitlenin ortasında ne öyle ne böyle olan, bir miktar bilgilenmeyle doğaya ilgi ve sevgi duyabilecek insanlar vardır...Bunlar bilinçlendirme çalışmalarının hedef kitlesidirler...Neyse, konu dağılıyor, ben gene başlığı açış yazıma işaret edeyim :)...

kestrel kestrel 13.09.2011 11:55:00

Gerçekten bu çalışmalarınız bizleride cesaretlendiriyor . Ayrıca sözü edilen kaynak olursa gerçekten çok öğretici olur . Umarım istediğimize ulaşırız . Sevgi ve saygılarımla .

MKutluk MKutluk 18.09.2011 08:23:00

Anlaşılan bir süre daha deneme yanılmayla kendi kendimize, kaçan ve bir daha yakalayamayacağımız fırsatlara hayıflanarak birşeyler öğrenmeye devam edeceğiz. Başta fotograf pozlaması, daha birçoğu ile benim için hala bir bilmece. Nerede ne pozlama ve hangi ışık ölçüm modu kullanılacağını bulabilmış değilim.

millidere millidere 26.09.2011 00:12:00

benim mesajım tamer zeybeke olacak. tamer bey öncelikle takvimler için çok teşekkürler. insanlar işyerinde yıllık izin planlamalarını sizin gönderdiğiniz takvimler ile yapıyor, hele birde fotoğraflara bakmak için sayfaları çevirmiyorlar mı, işte o zaman çok mutlu oluyorum. seminer notlarını kitaplaştırma çabalarınızda çok güzel, ama illede kağıt olmasada olur. siz kitap yapacak şekilde ( herbir sayfası A4) kitaplaştırsanızda, pdf olarak dijital ortamda paylaşsanız amacınıza ulaşmış olursunuz. isteyenler bilgisayardan okur, isteyenlerde printerdan çıktısını alıp kitap yapabilir, selamlarımla...

abana abana 26.09.2011 12:10:00

Benzer sıkıntıları bende yaşıyorum.Aslında site eğitim amaçlı üstadlar ile birlikte birkaç arazi gezisi düzenlese çok faydalı olur.

dede dede 26.09.2011 17:23:00

Eline sağlık Hocam. Kıymetli bir çalışma olmuş. Selamlar.

Dikkuyruk Dikkuyruk 27.09.2011 13:07:00

Üstad eline sağlık hem yeni başlayanlar için iyi bir kaynak hem de bu işi az çok öğrenip başkalarına öğrendiği bilgileri aktarmak isteyenler için de iyi bir rehber diye düşünüyorum:)

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT