TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kırmıtlının ÇAPKINLARI FİNALDE

yalıcapkını yalıcapkını 18.10.2011 10:54:00
Çapkınlar finalde

KIRMITLI nın Çapkınları Belgeseli, Fransa da bu yıl düzenlenen “27. luslararası Ornitoloji Filmleri” Festivali nde 120 film arasında ilk 7 ye kalarak finalist oldu.

2011-10-18

09:21

Çapkınlar finalde

İbrahim EMÜL

KIRMITLI nın Çapkınları Belgeseli, Fransa da bu yıl düzenlenen “27. luslararası Ornitoloji Filmleri” Festivali nde 120 film arasında ilk 7 ye kalarak finalist oldu. 27 Ekim - 1 Kasım 2011 tarihleri arasında Fransa nın Menigoute Kasabası nda düzenlenecek etkinlikler sonunda dereceye girenbelgeseller açıklanacak.

Dev Belgesel tarafından hazırlanan Yönetmenliğini Nurten Şalıkara ve Yapımcılığını Cavit Bilen nin üstlendiği belgeselde Osmaniye ye bağlı Kırmıtlı Beldesi nde yaşayan üç yalıçapkını türü konu alınıyor.

YAŞAR KEMAL İLE RÖPORTAJ

Belgesel, Kırmıtlı Eski Belediye Başkanı Ali Murtaza Doğan nın Kırmıtlı Kuş Cenneti ndeki doğa koruma çalışmalarını, yalıçapkınlarının alanda keşfediliş öyküsünü ve bölgenin koruma altına alınma çabalarını anlatıyor. Yaşar Kemal ile bölgenin geçmişi üzerine röportaj yapılarak İnce Memed romanından alıntılara da belgeselde yer verildi. HD formatta Türkçe - İngilizce hazırlanan 49 dakikalık doğa ve edebiyatı bir arada ele alan belgesel Türkiye de yaban hayatı belgeselciğindeki ilk önemli bağımsız yapımdır. Belgeselin festivalde finale kalması, Türkiye de bağımsız yaban hayatı belgeselciliğin elde ettiği önemli bir başarıdır. Bu belgesel ile henüz yasal koruma statüsü olmayan Kırmıtlı Kuş Cenneti ne, yalıçapkınlarına ve bölgede faaliyet gösteren kum ocaklarına dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

GENÇ BİR EKİP HAZIRLANDI

Dev Belgesel in kendi öz kaynaklarının yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü nün maddi desteği, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar ın desteği ve Hacettepe Üniversitesi nin bilimsel desteği ile yürütüldü. Genç bir ekip tarafından yapımı gerçekleştirilen belgeselin Danışmanlığını Hacettep Üniversitesi Biyoloji Bölümü nden Dr. Utku Perktaş, Yönetmen Yardımcılığını Muhammed Ali Baran, Kameramanlığını Şafak Türkel, Nurten Şalıkara, Muhammed Ali Baran, Cem Çağlayan ve Koray Özyörük ün üstlendiği belgesel yaklaşık 2 yılda tamamlandı. Müzikleri Vehbi Emre Kesim ve Kazım Çokoğullu tarafından bestelenen belgesel ilk yurtdışı gösterimini Fransa da gerçekleştirecek.

40 DOĞA BELGESELI GÖSTERILECEK

Her yıl sonbaharda düzenlenen Festival, sinemaseverleri, sanatçıları ve doğa severleri bir araya getiriyor. 6 gün sürecek olan bu yılki etkinlikler çerçevesinde 40 doğa belgeseli gösterilecek. Etkinliklerde ayrıca konferanslar, çalıştay, saha etkinlikleri ve özellikle çocuklara yönelik kuş gözlemi, doğayı tanıtma, doğa koruma ve çeşitli geziler düzenlenecek. Festival kapsamında yarışacak olan Kırmıtlı nın Çapkınları 29 Ekim 2011 tarihinde Fransız izleyiciler ile buluşacak.

Çapkınlar finalde

KIRMITLI nın Çapkınları Belgeseli, Fransa da bu yıl düzenlenen “27. luslararası Ornitoloji Filmleri” Festivali nde 120 film ara

zaferK zaferK 18.10.2011 12:32:00

En iyi dereceyle dönmelerini diliyor ,tüm emeği geçenleri kutluyorum...

armadillo armadillo 18.10.2011 16:04:00

Heyecanla bekliyorum

dede dede 18.10.2011 16:17:00

Daha büyük başarılar diliyor ve emeği geçenleri bir kere daha kutluyorum. Sevgilerimle.

asude asude 18.10.2011 17:08:00

Hiç şaşırmadım...

Başarılarının devamını diliyorum... Dilerim ilk 3 arasına da girerler...

Selamlarımla...

AZİM AZİM 18.10.2011 18:13:00

Harcanan emeklerin sonucu.

En iyi sonuçla dönmelerini umarak ; başarılarının devamını diliyorum.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 18.10.2011 20:07:00

Tebrikediyorum simdiden

atmacamana atmacamana 18.10.2011 22:42:00

Teşekkürler Başkan , hepsi senin eserin bence, sen olmasaydın bu film olmazdı ilk ateşi sen yaktın ve hepimize ışık tuttun, sonra Doğa Derneği o meşaleyi çoban ateşine çevirdi, etrafında bir sürü doğacı çevreci topladı. Bizde devbelgesel dostları ile bir senaryo yazdık kabul gördü. Dünyanın en önemli yazarı da bu işimize omuz verdi senin sayende. Yalıcapkınlarının aksiyonlarını imkansızlıklar nedeni ile yeterli bulmadığım ama sonuç olarak bu işe gönül verenlerin hepsinde tatlı bir lezzet bırakan bir eser ortaya çıktı. TRT ile olan bürokratik işlemlerimiz sonuçlanınca halkımızın beğenisine de sunma şansı yakalayacağız.Hepinize yeniden binlerce teşekkürler.Kilometrelerce yolu bir sözümüze birkaç saniyelik görüntüler için katedenlere de ayrıca yürekten teşekkürler. Dilerim bu heyecanımız hep sürer. Sevgilerimle

HakanAbi HakanAbi 19.10.2011 11:54:00

Çok başarılı bir çalışmaydı doğrusu. Gönül isterki, ödüllerin en büyüğünü alabilsin. Kırmıtlıya bir an önce gitmek içen şevk verdiği gibi sunumu ile de gönül hoşluğu yarattı. Emeği geçenlere tebriklerimi sunarım.

kestrel kestrel 24.10.2011 20:33:00

Ali Murtaza abi, Cavit hocam ve diğer emeği geçen herkesi şimdiden tebrik ederim . Gerçekten harika bir çalışma . Finale kalmış olması ayrıca çok güzel bir haber . En güzel haberlerle sonucu bekliyoruz :)

Gavurdağlı Gavurdağlı 25.10.2011 00:39:00

Heyecan veren bir çalışma. Emeği geçenlere Osmaniye halkı adına gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum. Selamlarımla...

ozdensaglam ozdensaglam 25.10.2011 09:31:00

Muhteşem,

Hem sizi hem bu çalışmayı gerçekleştiren tüm ekibi tebrik ediyorum.

Açıkcası çok heyecanlandım.

Harika bir şey bu

diskuso diskuso 25.10.2011 12:14:00

kara bulutların dolaştığı bugünlerde, böyle güzel haberler almak sevidirici, emeği geçen herkesi candan tebrik ederim.

bkoca bkoca 25.10.2011 12:42:00

Emeği geçen herkesi tekrar tebrik ederim. Türkiyede gerçekleştirilen onca etkinlik ve tanıtım faaliyetine rağmen halen tehike altında olan bu bölgenin uluslararası bir etkinlikte de gündeme gelmesi hak ettiği değeri bulmasına yardım edebilir umarım.

Selamlarımla...

meteferhat meteferhat 1.11.2011 23:40:00

başarılar

atmacamana atmacamana 4.11.2011 18:21:00

Dereceye giremedik. Daha çok çalışmamız gerek. İlgi gösterenelere tekrar teşekkürler. Festivale gönderdiğimiz arkadaşların görüşlerini paylaşıyorum. Sevgilerimle

""Festival genel hatlarıyla çok güzeldi. Sadece bazı şeyleri anlamakta zorluk çektik. Çünkü törenler Fransızca yapılıyor.

Bunun dışında insanlar çok çok tatlılar. Finallerde ödül yok biliyorsunuz zaten. Ancak gördüğümüz ilgi inanılmaz. En fazla ilgili gören ekiptik.

Hem genç olmamız, hem Türkiye den böyle işlerin çıkmış olması ve tabi Yaşar Kemal ve yalıçapkınları çok ilgi çekti.

Yolda yürürken bizi gören insanlar "oooooo kingfishers" diye hitap ettiler. Bize not yazıp yollayan izleyiciler vardı. Umarız büyük ödülü siz alırsınız,

gönlümüz kalbimiz sizlerle diyenler vardı. Gösterim öncesi en uzun söz hakkını bize verdiler, uzun uzun konuşturdular. Çok güzeldi çok.

İnanın insanların ilgisi ödülden bin kat daha heyecan verici, sevindiriciydi.

Anlamadım biz ama ödüllerden 4 tanesi ilk elemede finale kalan 7 belgesel dışında kalan belgeseller verildi. Ciddi tepki gösterildi.

BBC ve Hollanda dan gelen jüri üyeleri çok sinirlendiler sonuçlara ve son dakika da değişen oylama sistemine. Ama bizim filmin gösterimi bitince

yan yana oturduğumuz BBC nin jüri üyesi baş parmağını kaldırıp "very very good" dedi. Çok şaşırdım çünkü kadın çok sert biriydi.

Finaller açıklandıktan sonra LPO nun başkanı yanımıza geldi ve uzun uzun bizimle konuştu. Biz de anlamadık bu sonuçları dedi. Bir de tabi sakallı akbabayı çeken film en favori filmdi ama ödül alamadı. O da çok şaşırtıcıydı tabi. Çeken çocuk çok üzüldü. Biz biraz teselli ettik. Çok düzgün bir çocuk. Çok zor şartlarda bu işi yapmış ve beslenme sahnelerini bile doğal çekmiş. Onun da bütün iletişim bilgilerini aldık, ortak projeler yapmaya hazır. Belgeselin İngilizcesini daha yapmamış yapımca bize DVD yollayacak.""

dede dede 5.11.2011 09:22:00

Ortaya çıkardığınız eseri ve güzellikleri bizler biliyoruz, onlarda görmüş ve değerlendirmişler. Ödül işine gelince fasa fiso, işin içinde ödül kelimesi geçiyorsa bile entrikalar dönmesine yetiyor. Gerçek ödülün ne olduğunu bilenlere, o ortamı yaşamaktan, bu güzel anılarla dönmekten başka bir şey de gerekmiyor. Ellerinize, emeklerinize sağlık. Sevgilerimle.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT