yani,
24x36 lık alana düşen görüntü alanının belli bir format için bir çözünürlüğü vardır. ne demiş makalede, bu 16 mp dir maximum demiş. ben de aynısını demiştim.
difarction limited de bu demek zaten. sınırlı demek. yani en başta yazdığımız bir camın çözünürlüğü sabittir bu dünya da demek.
35mm için üretilen bütün lensler, hangi f değerine sahip olurlarsa olsunlar, 24x26mm lik alanı doldurabilecek kadar bir cam arka çıkışına sahiptirler. bakın bunu iyi okuyun ev anlamaya çalışın.
ben yinede açayım bunu.
bu, 50mm f1.4 lens ile 50mm f1.2 lensin maximum 16mp çözünürlüğü f11 de verme potansiyeli vardır demek. bu potansiyel üretilen her 35mm lens için vardır.
hangi f değerine sahip olursa olsun.
eğer içinde, ed, aspheric, antiflare, vs. camlar kullanılmış ise, bir 50mm f1.4 bir lens, çok rahat 50mm bir f 1.2 bir lensten çok daha fazla çözünürlüğe sahip olur. ki bunun sayısız örneği varıdır.
yani çözünürlük ön mercek çapına bağlı değildir. bu zaten olamaz, bütün lensler, bırakın en açık hallerini, f11-f16 ya kadar bu 16mp lik çözünürlüğü verme potansiyeline sahiptir.elinize herhangi bir şensi alıp onu f11,f16 getirip, "depth of field preview" tuşuna bastınız mı hiç ? baktınız mı görüntünün çapı ne kadar küçülüyor !
işte o bahsettiğiniz tablo bunu anlatmaya çalışıyor, minimum ne kadarlık bir cam çapı 16mp i çözebilir ? o tablo bir lens f4 değilde f 2.8 olursa ne kadarlık bir çözünürlük artışı sağlanır onu anlatmıyo. yani otabloda f11-f16 değerlerine bakmak gerekiyo.
zeiss ın 50mm f3.5 lensi bütün markaların f 1.2 lerine basıyor çözünürlükte. makrosu var 100 f3.5, 200 f4 var. bakın bakalım çözünürlüklerine, diğre f2, f 2.8 lerin hapsine basıyor neden, çünkü her lens, belli bir format için, yani burda 35mm yi konuşuyoruz, zaten bu 16 mp lik çözme gücüne sahip.
umarum anlaşılmıştır.
sevgi ve selamlar.