Hasan bey, merak ettim siz gumruklerdemi calisiyorsunuz? Niye boyle bir savunmaya gectiniz anlamadim.
Oncelikle ben burada arkadaslarin mal bedellerini dusuk gostererek ithalat yapmalarini tesvik falan etmedim. Bu apayri bir konu, sorumluluguda yapanlarindir elbet. Burada belirtmeye calistigim konu faturasi tam ve duzgun yapilmis mallarda gumruge takiliyor, degeri su anda belirtilen limitler dahilinde olsa bile. Niye diye soruldugunda, gumruk memrunun insiyatifinde deniyor. Gerek is icin gerek kendim icin gettirtigim bir cok urun bu sekilde birgun takiliyor bir gun geciyor. Bazi urunler su andaki limit 75Euronun cok ustunde olmasina ragmende gectigi olabiliyor. Ama su aralar ozellikle bazi belli kuryelerden ne getirseniz istisnasiz hepsi takiliyor, bazi kuryelerde ise takilma olayi cok az oluyor. Buda sunu gosteriyorki, bu is tamamen ordaki memurun o gunku psikoljisi veya baska durumlariyla alakali. Ben yaptigim tasvirin arkasindayim, ne demek milyarlarca dolar donen bir kapiyi insanlarin insiyatifene birakmak?? Yazarsin belli kurallari, limitleri herkes uyar onlara...
Ayrica gumruklerin calisma yontemleri icin yazdiklarinin isin tabiki olmasi gereken prosedurleri ve su anda bu isi siki tutuyorlar dogru. Ama bu isi ne kadar boyle gider suphelerim var dogrusu. gecmiste gumruklerin ne kadar lacka ne kadar pis islere bulastigini bilmeyen yoktur herhalde. Arada bir sikayet olur, baskin olur, buyuk bir yolsuzluk patlar o zaman bir ceki duzen verirler, buda 5-6 ay gider sonra gene eski sistem geri donerdi. Umarim simdi bu ciddiyetleri daha kalici olur. Ama neyin gecip neyin gecmeyecegine oradaki bir gorevlinin kara vermesi son derece yanlis ve sakincali