X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92819
Gözlemler 9871
Videolar 1349

FORUM

Piksel Birleştirme

sener sener 9.12.2011 16:31:00
Merhabalar,

Yeni gelecek kameralarda piksel birleştirme (pixel binning) özelliğinden bahsediliyor. Bana ilginç geldi sizlerle paylaşmak istedim. Bu özelliği anlatmadan önce pikseller hakkında şunları söyleyim:

Bir dslr sensörü üzerinde milyonlarca piksel bulunur ve gelen ışık bu piksellere çarpar. Pikseller fotodiyot denilen ışığa duyarlı elektronik parçalardır ve üzerine düşen ışığın şiddetine ve rengine oranla bir elektriksel sinyal üretirler. Bu sinyaller önce 0 ve 1 lerden oluşan bir kodla kodlanır ("1011101010101110" gibi) ve sonra herbir pikselden alınarak hafıza kartına kaydedilir. İstenildiğinde görsel olarak bilgisayar programları tarafından fotoğrafa dönüştürülür.

Bununla birlikte sensör üzerindeki fotodiyotların ürettiği sinyaller kodlanmadan önce bir yükselticiyle sinyalin şiddeti düşükse yükseltilir. Sinyalin şiddetinin düşük olması az ışık almasına karşılık gelir. Yükselticinin sinyal şiddetini arttırmasıda iso ayarına karşılık gelir. Buradaki problem ise sinyalin şiddeti yükselirken mevcut gürültünün (ki bunu fotodiyot üretir) de yükselmesidir. Dolayısı ile esasen görüntü kalitesini belirleyen faktör sinyalin gücü yada gürültünün gücü değil, sinyal gücünün gürültü gücüne oranıdır (SNR). Bu oran arttıkça yüksek iso larda dahi gürültünün etkisi arka planda kalacaktır. SNR full frame kameralarda krop sensör kameralara göre çok daha yüksektir sebebi ise piksellerin fiziksel boyutunun daha büyük olmasıdır çünkü büyük piksel daha fazla ışık soğurur. Bu sebeple full frame kameralarda çok daha kaliteli fotoğraf çekilebilir.

Şimdi bu piksel birleştirme teknolojisiyle birkaç pikseli birleştirerek daha büyük tek bir piksel gibi işlev yapmaya çalışıyorlar veya yaptılar. Bunun sonucunda şayet her 4 pikseli 1 pikselde birleştirdiklerini düşünürsek 24MP bir krop sensensörü istenildiğinde 6MP ye dönüştürüp karşılığında da belki 3-4 stop luk bir iso performansı ve kontrast genişliği alınabilecek. Yani kameralarda bir düğmeyle yüksek iso moduna geçip 6MP bir sensörle full frame kamera gibi kullanabileceğiz yada ışık yeterliyse 24MP de yüksek çözünürlüklü kullanabileceğiz. Güzel bir seçenek ben hayır demezdim. Bakalım neler göreceğiz. Selamlar.

huddu huddu 11.12.2011 20:27:00

Öğrenilecek o kadar şey varki..... paylaşan dostlarımız sağolsun.

berece berece 9.12.2011 20:23:00

Verilen bilgiler çok değerli.Bilgi kirliliği yaratmayacak gerekli bilgiler her zaman buraya taşınmalı.Ben teşekkür ederim.

Konu içeriğinden anladığım örneğin benim makinamda da olan(7d)18 MP,10.8MP,5,6MP çekebilme özelliğinin başka bir tuşla iso özelliği baz alınarak çalıştırılması.Güzel bir özellik olabilir.Şu an menüden seçim yapılıyor RAW,MRAW,SRAW modunda.

Benim makina eleştirlerinde sık sık yinelediğim bir konu olup ışık yetersizken

MRAW 10,8 MP kullanılması gerektiğine güzel bir örnek.

Selamlar.

Dikkuyruk Dikkuyruk 9.12.2011 18:10:00

Böyle değerli bilgileri bizlerle paylaştığın için açıkçası ben kendi adıma çok teşekkür ediyorum.Sevgi ve saygılarımla.......

millidere millidere 9.12.2011 17:29:00

göker daha öncede yazdığım gibi bilgi paylaştıkça güzelleşiyor ve değerli hale geliyor. bu değerli bilgileri bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederim, selamlar...

sener sener 9.12.2011 16:36:00

Böyle forumlarla "çok bilen" gibi oluyorsam affınıza sığınıyorum. Sadece geçen forumlarda olumlu katılımları görünce ara sıra böyle ilginç gelen konuları paylaşmak istedim.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT