ÇOK piksel kötü değildir, dar alanda çok piksel kötüdür diye özetleyerek, Alkımın optik açıdan değerlendirdiği konuya sensor açısından bakarak görüşümü yazdım.
canon MK ııı kullanıyorum çektiğim her fotoğrafı yüzde de yüz büyüterek, yani pixe le pixel görecek şekilde bakıyorum, tek bir gürültü yok.
canon 7D de kullanıyorum, aynı şartlarda çektiğim fotoğrafı ancak yüzde elli, yani iki piksel bir piksel olarak bakınca gürültüden kurtuluyorum. Yüzde yüz seyredersem resimde düzensiz farklı renkte noktalar ve lekeler görülüyor.(gürültü)
Kısaca, Küçük piksel alanı bol gürültü, büyük piksel alanı az gürültü.
veya aynı boyut sensor için; çok piksel çok gürültü.diyorum.
Gürültü tarifi;
Elektronik dünyasında yarı iletkenler bir uyarı ile iletken hale gelirler elektriği geçirirler , uyarı kesilince elektriği geçirmez olurlar. Bu uyarı minik bir voltaj olabilir, bu minicik voltaj ile yüzlerce voltu tetikleyebilirsiniz. Bir musluk gibi düşünün. Musluk ile minik bir parmak hareketi ile basınçlı suyu zorlamadan keser veya akıtırsınız. Yarı iletken de benzer bir mekanizma.
Mikrofona söylediğiniz sözlerde aynı şekilde , (musluklar) transistorlar kullanılarak güçlendirilir ve hoparlörlerden binlerce kişiye duyurulur. Bu tetikleyici mekanizma o kadar hassastır ki bazen ortamdaki başka nedenlerden dolayı uyarı var zannederek iletime geçerler. Yani musluğunuza dokunmadan su damlayabilir. Bunu, müzik sisteminizi tamamen kısanız bile hoparlöre kulağınızı dayayarak bir sısss sesi olarak duyabilirsiniz.
Makinelerimizin içinde sensorlarımızın üstünde , piksel dediğimiz milyonlarca benzer musluk var, bunlar ışığa duyarlı çeşmeler. Işık gelince elektriği akıtıyorlar, ışık yok ise elektrik akmıyor. Işık, musluğu kapatıp açan parmaklarımızın rolünü üstleniyor. Işığın şiddeti bazen öyle kritik az bir seviyede kalıyor ki ,musluklar, yani yarıiletkenler kapatalım mı açalım mı karar veremiyorlar. Ve elektirik sızdırıyorlar,Gürültüyü doğuran bu.
Işığın enerjisi fotonlar ile ifade ediliyor. Fotonları da yağmura benzetin.
Güneşin parladığı bir havada fotonlar kuvvetli bir sağanak gibi, her yere çarpıp duruyor.
Işıksız dediğimiz hava da ise fotonlar tek tük atan yağmur gibi , seyrek bir foton bombardımanı var.
Sensorun her pikseli, rengi tanımak için en az birkaç foton alması lazım, piksel alanı küçük ise hafif az ışıklı ortamda her piksele yeterince foton düşmüyor, bu durumda canon 7D de bulunan bazı pikseller kritik seviyede kalıp karar veremiyor gürültüye sebep oluyorlar.
Aynı ışık şartlarında Canon MKIII her pikseli daha büyük alan kapladığından yeterince yeterince foton alıyor ve doğru ışık ve renk kararını veriyor.
Maalesef fotodiyot teknolojisi son on senedir çok gelişemedi, yeni bulunan daha az ışıkla çalışan bir yarıiletken yok. Canon işe bu yüzden yeni amiral gemisinde piksel i artıracağına gürültüsüz temiz fotoğraf için pikseli azalttı.