TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Leylekler Yuvasız Kalmasın!

Dikkuyruk Dikkuyruk 29.12.2011 11:04:00
Değerli arkadaşlar bir konuda fikirlerinizi ve deneyimlerinizi almak amacıyla bu forumu açıyorum. Bakanlığımızın 2011 yılı içerisinde başlattığı “Leylekler yuvasız kalmasın” projesi vardı. Bazı illerimiz bu konuda adımlar attılar ve bir şeyler yapmaya çalıştılar. Ben de ilimde bu konuda uzunca bir süredir bu proje üzerine düşünmekteydim ancak 2012 yılının ilk aylarında yetiştirebilirsem uygulamaya koymak istiyorum ki leylekler bahara gelmeden ilk aşamayı tamamlamak istiyorum.
Amaç özellikle mevcut elektrik direklerinde bulunan yuvaların elektrik çarpma tehlikesinden kurtarılması ve daha güvenli yuvalara taşınması.
Bu konu ile ilgili kafamdaki sorular şunlar:
1-Mevcut tehlikede olan yuvaların yakınına direk üzerine yuva yapsam mevcut yuvanın eski yerinden kaldırılması gerekir mi?
2-Eski yuvanın olduğu gibi nakli mümkün müdür?
3-Eski yuva tamamen yok edilip yeni yuva yapılırsa leyleğin yeni yuvaya gelmeme riski var mıdır?
4-Hem eski yuva hem de yeni yuva durup, eski yuvanın üzeri kullanmaması için kapatılmalı mıdır?
5-Fotoğrafta gördüğünüz Karaman Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün yapmış olduğu örnek yuva. Yanlarına ötücüler, özellikle serçelerin kullanması için yuva yapılmış. Bu yuva/yuvalar hakkında ki düşünceleriniz nelerdir?

6-Ayrıca mevcut yuvalar dışında özellikle proje alanı olarak belirlediğim lagün çevresine birkaç tane yuva yapsam bu yuvaların sahiplenilme olasılığı nedir?

Başkaca fikirleriniz varsa onları da öğrenmek istiyorum. Şimdiden çok teşekkürler
.

http://www.doganinkanatlari.com/resim-detay.asp?ID=742

Gnothi Gnothi 7.01.2012 02:10:00

Katkımız olduysa ne güzel, kolaylıklar ve başarılar diliyorum..

KARASU KARASU 7.01.2012 02:01:00

Tamer Bey, " Belki bu bahara yetişmek üzere çok geniş kapsamlı bir çalışma yapmak için geç kalmış olabilirim." dediğiniz için, fazla detaya girmeyin diyeceğim. Nedenide, Ankara da şehrin tam ortasında(Ulus ta Valiliğin önünde) Romalılardan kalma 15 m yüksekliğinde bir sütun (Jülian sütünü) var. Yıllardır gitmedim şu andaki durumunu bilmiyorum ama her yıl o sütünun üzerine leylekler yuva yaparlardı.

Şüphesiz siz bilimsel ve detaylı bir çalışma yapmak istiyorsunuz ama olumsuz sayılabilecek koşullarda bile yuvalanıyorlar. Olumsuzluk kalabalık, trafik ve taş (belki mermer) sütun bile engellemiyor leylekleri.

Lütfen çok basite indirgediğimi düşünmeyin, sizi anlıyorum.

Dikkuyruk Dikkuyruk 7.01.2012 01:03:00

Cavit Abi bahsettiğiniz yerin haberini internetten araştırma yaparken okudum.Bizim burada sanırım malzeme ile ilgili çok fazla sıkıntı yaşamam diye düşünüyorum.Öncelikle bilgiye ihtiyacım vardı.Nispeten kafamdaki bazı soruların yanıtlarını bulmaya başladım ama henüz yeterli değil ve araştırıyorum.Belki bu bahara yetişmek üzere çok geniş kapsamlı bir çalışma yapmak için geç kalmış olabilirim.Ama bir yerden başlamak lazım.Ben burada Tedaştan temin edeceğim emprenyeli eski direklerden düşünüyorum.Üzerine de yine ahşap yuva platformu yaptıracağım.Yine bazı baca,minare ve çatılarda ki tehlikede olan yuvalar için de ahşap platform deneyeceğim.Bakalım nasıl olacak:)

atmacamana atmacamana 7.01.2012 00:04:00

Sevgili Tamer , Kızılcahamam da geçmiş yıllarda halkalama çalışması yapıldı eski KAD yöneticileri tarafından yıllar önce . Hatırladığım kadarı ile 23 leyleğe halka takıldı. Üç -dört yıl sonra halkalı leyleklerden ikisini ayni yerde görüp fotoğrafladık.Daha sonra pek çok yuva dağıldı bazı baca sahipleri yuvaya izin vermediler ( mevlana restoran) sonra orada bir müteahhit yolu kenarındaki benzinliğe 10 dan fazla direk yaptı metal ve çok uzun o direklerin % 90 ına leylekler yuva yaptı. Bence Ankara ya gelip bir görebilirseniz orada araştırıp kimin yaptırdığını kaça yaptırdığını bulur bu meseleye katkı sağlarız. Sevgilerimle

Dikkuyruk Dikkuyruk 6.01.2012 22:57:00

Melis Hanım vermiş olduğunuz adresler çok önemliydi benim için.Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.Selamlar.....

Dikkuyruk Dikkuyruk 6.01.2012 22:16:00

Bu arada Fransiska Arici Hanımefendiye de ayrıca teşekkür ederim.Eşi İsmet ARICI Bey in de eşimin üniversiteden Hocası olduğunu öğrendim:)

Dikkuyruk Dikkuyruk 6.01.2012 22:04:00

Emine Hanım ne yalan söyleyeyim umutsuzluğa kapılmıştım kimseden bir fikir çıkmayınca.Bu bilgiler bizim için çok değerli gerçekten.Sadece Burdur için değil benzer çalışmayı yapmak isteyecek olan diğer iller için de çok önemli.Belki yeterli değil,cevaplar geldikçe ve işin içine girdikçe yeni sorular da geliyor insanın aklına ama bir yol açılmış olması önemli.Şimdiden çok teşekkür ediyorum,size epey zahmet vermiş oldum.En kısa zamanda çalışmalara başlamak istiyorum.Umarım başarabilirim.Çok teşekkür ediyorum,selamlar,sevgiler......

gutesmienchen gutesmienchen 6.01.2012 20:59:00

Bu yanit Bursa`dan Fransiska Arici tarafindan gönderilmistir,yukarida belirtmeyi unuttum.

gutesmienchen gutesmienchen 6.01.2012 20:55:00

Sevgili Tamer,günlerdir bu sorular ile ilgileniyorum.Almanya`dan bile yardim istedim,Almanya`ya yaptigim yardim cagrisina Bursa`dan bile yanit geldi.Sorularinin yanitlari asagidaki gibidir,gelen diger yanitlarin cevirilerini yapip sana özelden ulastirmak isterim,sevgiler

Soru 1 Yeni yuvaları nereye koyacaksınız? Eski yuvaları bozmanız lazım, hatta boşalan yerlere engel koymanız gerekecektir. Yoksa leylekler yine eski yerlere gidecekler.

Soru 2 Eski doğal yuvaları taşımak çok zor ve pis bir iştir. Çünkü malzeme iyice birbirine girmiş durumdadır. Ama en üstteki malzemeyi yeni yuvalarınızın üstüne koyabilirsiniz. Bu eski malzeme yeni yuvalara daha çekici bir hal verecektir.

Soru 3 Leylekler yeni yuvaları çok kolay kabul ediyorlar. Ama yuva yerlerini seçerken, mümkünse köyde üreyen leyleklerin alıştıkları yerleşim düzeni bozulmasın. Yoksa kavga edip bazı bireyler köyü terk edebilirler.

Yuvanızı çalı, çırpı ile döşeyin, rüzgar ve leylekler götürmesin diye malzemeyi iple bağlayın, en üstü kireç serpin. Bu kireç leyleklerin aralarındaki kıskançlığı arttırıyor ve yuvanın daha kolay kabul edilmesini sağlıyor.

Soru 4 Yuvaları kullanılmaz hale getirmek çok zordur. Ortalarına direkler dikseniz, bazı cambazlar yine orada üreyeceklerdir.

Soru 5 En verimli leylek yuvaları altında bol serçe yuvası olanlardır. Serçeleri korumak için, eski leylek yuvalarını serçeler yumurta yapmadan bozmanız lazım. Kendileri yeni leylek yuvalarına taşınacaklardır.

Soru 6 Leyleklerin lagünde yapacağınız yuvaları kabul etmeleri mümkündür, ama uzun sürebilir. Çevrenizde bütün leylekler köylerde ürüyorsa, yeni gelenler de onları taklit edip köye yerleşmek isteyecektir. Arazide kuracağınız yuvaları yırtıcı kuş ve memelilerden korumanız lazımdır.

Gnothi Gnothi 31.12.2011 18:20:00

Tamer bey merhaba,

İlk aklıma gelenler

Bursa da Franzi (Franziska Arıcı franzi@ttmail.com)

İzmir de Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Ornitoloji ekibi (Prof. Dr. Mehmet Sıkı(mehmet.s@ege.edu.tr), Dr. Ortaç Onmuş (ortac.onmus@ege.edu.tr) ve Biy. Orhan Gül, biyoorhan@yahoo.com)

ve İzkuş tan Ömer Döndüren (dondurenomer@mynet.com) ve ekibi leyleklerle ilgili çalışmalar yapmıştı.

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl22@d&sxc=2&id=625

daha önce trakuşta da böyle bir haber yayınlanmıştı.

detaylı bilgi alabilirsiniz.

iyi yıllar.

Dikkuyruk Dikkuyruk 29.12.2011 11:09:00

Leylekler Yuvasız Kalmasın!

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT