Değerli arkadaşlar bir konuda fikirlerinizi ve deneyimlerinizi almak amacıyla bu forumu açıyorum. Bakanlığımızın 2011 yılı içerisinde başlattığı Leylekler yuvasız kalmasın projesi vardı. Bazı illerimiz bu konuda adımlar attılar ve bir şeyler yapmaya çalıştılar. Ben de ilimde bu konuda uzunca bir süredir bu proje üzerine düşünmekteydim ancak 2012 yılının ilk aylarında yetiştirebilirsem uygulamaya koymak istiyorum ki leylekler bahara gelmeden ilk aşamayı tamamlamak istiyorum.
Amaç özellikle mevcut elektrik direklerinde bulunan yuvaların elektrik çarpma tehlikesinden kurtarılması ve daha güvenli yuvalara taşınması.
Bu konu ile ilgili kafamdaki sorular şunlar:
1-Mevcut tehlikede olan yuvaların yakınına direk üzerine yuva yapsam mevcut yuvanın eski yerinden kaldırılması gerekir mi?
2-Eski yuvanın olduğu gibi nakli mümkün müdür?
3-Eski yuva tamamen yok edilip yeni yuva yapılırsa leyleğin yeni yuvaya gelmeme riski var mıdır?
4-Hem eski yuva hem de yeni yuva durup, eski yuvanın üzeri kullanmaması için kapatılmalı mıdır?
5-Fotoğrafta gördüğünüz Karaman Çevre ve Orman Müdürlüğünün yapmış olduğu örnek yuva. Yanlarına ötücüler, özellikle serçelerin kullanması için yuva yapılmış. Bu yuva/yuvalar hakkında ki düşünceleriniz nelerdir?
6-Ayrıca mevcut yuvalar dışında özellikle proje alanı olarak belirlediğim lagün çevresine birkaç tane yuva yapsam bu yuvaların sahiplenilme olasılığı nedir?
Başkaca fikirleriniz varsa onları da öğrenmek istiyorum. Şimdiden çok teşekkürler
.
http://www.doganinkanatlari.com/resim-detay.asp?ID=742