TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Yalıçapkını Çekmek

kuzeycem kuzeycem 8.01.2012 18:27:00
Merhaba,

Birkaç aydır Ankara da Yalıçapkını çekmeye çalışıyorum ama henüz başaramadım ve yanlış mı yapıyorum diye merak ettim. Aranızda tavsiyeleri olan varsa okumaktan zevk alırım:)

-Yalıçapkını en çok hangi saatlerde görülür?

-Yalıçapkını hangi saatlerde tüner?

-Ne tür yerlerde en çok bulunur?

-Nasıl kolayca fark edilebilir?

Gibi sorulara cevap verebilirsiniz:)

Gnothi Gnothi 8.01.2012 20:32:00

ustalar cevaplandıracaklardır, umarım en yakın zamanda çekersin;)

birgök birgök 8.01.2012 20:49:00

*Önce,yalıçapkınının bulunduğu yeri ve beslenme bölgesini gözlemlemek lazım.

*yalıçapkınının konup beslendiği noktaya yakın,ışığın da arkanızdan gelecek şekilde günün saatini ayarlamanız gerek.

*Konma yeri uygun değilse sizin ona avlanması için uygun bir tünek hazırlamanız gerekir.

(Başka ayrıntıları da tecrübeli diğer arkadaşlardan vereceklerdir)

croma croma 8.01.2012 21:22:00

Birtan Hocama kesinlikle katılıyorum.

Daha önce bulunduğum bölgede çok yalıçapkını çektim ve ilkönce bahsedildiği üzere uygun bir gözlem yapmak gerekiyor.Bulunduğu bölgeler daha çok sazlık anlar.Ayrıca ıslıksı çığırtkan bir sesi vardır,görmeseniz bile orada bir yerlerde olduğunu hemen anlarsınız.Çekim yapabileceğiniz bölgeyi seçip ışığa göre konuşlanın ve kamuflajlanıp çağırmayı deneyin,sesine kayıtsız kalamıyor.

berece berece 8.01.2012 21:23:00

Bölgede meteorolojik şartlar ve çeşitli nedenlerle balık yoksa yalıçapkını da yoktur.Öncelikle buluınduğunuz dönemde balık olup olmamasına bakın.Bunun içinde gezerek gözlem yapın.Gözlemlerinizde en çok nerede tünediğini tespit ettikten sonra o tüneğin çekim şartlarına bakın ,beğeniyorsanız mesainizi artık o tüneğe vereceksiniz.Beğenmiyorsanız yeni tünek aramaya devam.

Bir anımı anlatayım.

Bildiğim bölgedeki çapkının yerel su şartları nedeniyle tünek aramadığını,derenin denize döküldüğü yere çok yakın alanda tüneksiz bölgede avlandığını 2 saatte gözlemledim.Amacım aksiyon çekmekti.

Işık şartlarının sabah için daha uygun olduğunu tespit ettim.

Bir kaç gün sonra sabah geldim ,30 dk uzaktan gözlem yaptım.Her şey beklediğim gibi idi.O yokken kamuflaj çadırımı kurdum.3 saat içinde 3 kez geldi,3 kez havada asılı kaldı(tünek olmadığı için)ve daldı.

Bunlardan bayağı bir uçar karesi aldım.Işık şartları genelde olumsuz oldu ama fena da sayılmazdı.

Tabi bu benim bölgem için geçerli,Osmaniye,Hatay gibi yerlerde serçe kadar çok oldukları söyleniyor.Ankara hakkında ise pek bilgim yok.

Selamlar.

KARASU KARASU 9.01.2012 00:19:00

Su bulunan her yerde görmek olası yalıçapkınını. :)

Mogan da bahar aylarında fazla sayıda birey oluyor. Gölün her köşesinde de görmek mümkün. Temmuz Ağustos aylarında pek görünmüyorlar. Yuva, yavrulama, yavruların beslenmesi nedeniyle olsa gerek.

Bir sopa dikmenin yararı yadsınamaz. Saz örtüsünün çok olduğu bölgelerde fazla itibar etmediklerine de tanık oldum.

Beslenme konusuna gelince çok geniş sayılabilecek yelpazesi var. Obur kısaca :))

Balık, larva, kurbağa, küçük yengeç yerken gördüm, çektim.

En güzel pozları ise -Hakan Beyin de bahsettiği- havada sabit durarak av gözlemesi ve dalışa geçmesi sırasında veriyor.

fanus fanus 9.01.2012 13:35:00

Bir ek yapmak isterim, bu koşullara uygun bir yer bulduğunuzda etrafı bir süre dinleyin. Sesi çok belirgindir çapkının. Gözle aramaktan biraz daha kolaydır dinlemek..

Bol şans..

diskuso diskuso 9.01.2012 14:40:00

-Yalıçapkını en çok hangi saatlerde görülür?

Birkere yalıçapkınını hermevsimde görmeniz mümkündür, çünkü kolay kolay göçetmezler. Benim gözlemim sabah saatlerinde beslenmeyi sevdikleri yönündedir. Bahar aylarında sürekli kıyıyı yalayarak uçarlar zira o mevsimde balıklar lavralarından çıkmış belli bir büyüklüğe ulaşmıştır. Bu küçük balıklar sürüler halinde kıyılara yakın yerleri dolaşarak yüzerler, zira o balıkların da beslebilecekleri küçük canlılar kıyıdadır. Ayrıca kıyının suyla toprağın buluştuğu bölgesinde çok sayıda kabuklu böcek de yalıçapkınlarının menüsündedir (buna kurbağa yavruları dahil).

-Yalıçapkını hangi saatlerde tüner?

Tüme genelde beslenme ve beslenme alanını gözlemle ilgilidir. Eğer çevrede konabileceği yer yoksa, bir sopayı, dalı suya saplanmanız konması için yeterlidir. Hatta sopa bulanmazsanız tripodu suya yerleştirmeniz de kafidir. Kuş ürkek değildir, çok hareket etmezseniz kamuflaja girmenize de gerek yoktur.

-Ne tür yerlerde en çok bulunur?

Kuşun en kolay çekilebileceği zaman bahar ayları ile sulak alanın/gölün donduğu zamandır. Bahar aylarında kıyılarda, göl donduğunda kendinizi riske atmayacak bir mesafede göl içinde bir oyuk açıp kuşun gelmesini beklemek... Ençok göl, nehir kenarları ile akarsuyun denizle buluştuğu deniz kenarlarında... Ankara da Mogan da rahmetli Azo Dayının olduğu anlan ile Yavrucuk (kerkenez) Köyün arka tarafındaki stabilize yol kenarında.

-Nasıl kolayca fark edilebilir?

Diğer kuşlardan ayırt edilebilen özelliği keskin ötüşü ve uçuşudur (bir ok gibi önünüzden fırlayarak uçar). Dişilerin gaga altı kırmızımsı, erkeklerin siyahtır. Dişileri çekmek daha kolaydır:))

Sesi için;

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl17@d&tur=Yal%FD%E7apk%FDn%FD#

LeventÖzaş LeventÖzaş 9.01.2012 16:37:00

Ben geçtiğimiz Kasım ayında Mogan ın doğu kıyısında görmüş ve fotoğraflamıştım.

Konya yönüne giderken Gölbaşı merkezi geçtikten bir süre sonra sağınızda sazlık bir alan göreceksiniz, karşınıza çıkan ilk yoldan (haritada 184. Sokak olarak görünüyor) sağa döndükten sonra yaklaşık 400-500 m. sonra sağda balıkçı sandallarının çekildiği küçük bir alan/iskele göreceksiniz.

Umarım hala oralardadır, bol şanslar...

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=39.768997,32.800391&sll=37.0625,-95.677068&sspn=43.578243,76.464844&vpsrc=0&ie=UTF8&t=h&z=16

kuzeycem kuzeycem 9.01.2012 17:43:00

Cevap yazan herkese çok teşekkür ederim. Fırsat çıktıkça Mogan ve Eymir e gidiyorum, Mogan daki bizimçatı sazlıklarının etrafını geziyorum, Eymir de de ODTÜ kayıkhane restoran var onun biraz ilerisinde bir sahil var orda suyun içinden çıkan 3-4 tane sopa var oraya konabilir, bir de suya bakan ağaçlar var. Tavsiyeleri için herkese teşekkür ederim:))

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT