TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kum Zambağı için harekete geçtiler

Trakushaber Trakushaber 17.01.2012 11:16:00
Türkiye kıyılarında yetişen nadir zambak türlerinden biri olan, koruma altında olduğu için koparılıp taşınması suç olan Kum Zambağı için resmi kurumlar harekete geçti

SELÇUK - Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (Ekodosd) başvurusu üzerine İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Selçuk Kaymakamlığı, Selçuk Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Selçuk Belediye Başkanlığı kum zambaklarının korunması için seferber oldu.

Ekodosd, geçen yaz aylarında Pamucak sahilinde yaptığı araştırmada, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’ndan sonra en yoğun Kum Zambağı (Pancratium maritimum) kolonisini tespit etti ve korunmaları için girişim başlattı. Yerleri belirlenen 50’ye yakın kum zambağı için ilgili resmi kurumlara birer yazıyla başvuran Ekodosd’un bu girişimi, kurumlar arasında hızlı bir işbirliği oluşturdu.

‘ÇEŞİTLİ ETKENLERLE TEHLİKE ALTINDA’
Ekodosd Başkanı Bahattin sürücü, Pamucak sahilindeki kum zambaklarının, plajdaki faaliyetler nedeniyle yoğun insan baskısı altında bulunması, kumların taranması, sökülerek götürülmesi ve çevre kirliliği gibi etkenlerle tehlike altında olduğunu belirlediklerini kaydetti. Sahilde tek bir bölgede yetişen 50’ye yakın kum zambağının, dikenli bitkilerin arasında olması nedeniyle bugüne kadar korunduğunu ifede eden Sürücü, şunları söyledi:

"Denize girenlerin bilinçsizce açtıkları yollar, piknikçilerin çevreye attıkları çöplerin tırmıkla toplanması ve bilinçsiz bazı kişilerce zambakların sökülmesi gibi tehditlerle, kum zambaklarının geleceğinin tehlike altına girdiği görülmüştür. Ülkemiz kıyılarında nadir olarak yetişen bu değerli bitkinin tahribat görmemesi için etrafının koruma bandıyla çevrilmesi, halkın bilinçlenmesi için uyarı ve bilgilendirme panolarının dikilmesi konusunda İzmir Valiliği’ne bir rapor ve fotoğrafları gösteren bir CD’yle başvurmuştuk. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Selçuk Kaymakamlığı, Selçuk Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Selçuk Belediye Başkanlığı konuya ilgi gösterdi. Kum zambağını tanıtan, koruma altında ve koparılıp taşımanın suç olduğunu belirten tanıtım ve uyarıcı levhaların hazırlanıp Pamucak sahil alanına yerleştirileceği, bölgede yerleşik ve geçici olarak bulunan şahısların bilgilendirildiği, bitkinin gelişme ve çiçeklenme döneminde takibinin yapılarak daha geniş çaplı bilgilendirme çalışmalarının yapılacağı tarafımıza bildirildi. Konuya duyarlılık gösteren tüm kurumlara teşekkür ederiz."

Kaynak: http://www.radikal.com.tr

Trakushaber Trakushaber 17.01.2012 11:16:00

Kum zambağı

KARASU KARASU 17.01.2012 11:27:00

Alanya çevresinde, sahil şeridinde rastlıyordum bir kaç yıl öncesine kadar.

Plaj olarak işletmeye açılan yerlerde şezlonglar için düzeltme ve kum eleme sırasında, belediyeler tarafından kum çekilmesi sırasında (malesef) YOK edildiklerini düşünüyorum.

Turizm adına kıyım yapılıyor, hala bakir kalabilmiş çok küçük alanlarda.

AZİM AZİM 17.01.2012 12:13:00

Kıbrıs sahillerinde de bolca görülen çok güzel bir tür.

Sahillerin yağmalanması ve turizm adına feda edilmesi nedeniyle hoyratça yok ediliyorlar. Halbuki korunup turizme çok büyük bir katkı sağlanabilir. Ama kimin umurunda:(

KARASU KARASU 17.01.2012 12:25:00

İnternetten hatırladığım kadarıyla, Antalya da yaşayan, ilgi alanı, kelebek ve soğanlı çiçekler olan Olcay Yegin Hoca, söz konusu türü korumak için çaba gösteriyordu. Çoğaltma yönünde de çalışmaları olduğunu hatırlıyorum.

Tabii bu bilgilerim bir kaç yıl öncesine ait.

nayko nayko 17.01.2012 12:31:00

Geçtiğimiz gün İZ TV izlemiştim.

Kum zambakları habitatı dışında, rüzgar vs. ev ortamında olmadığından yaşamıyorlarmış.

İzlemek isteyenler için

" İZ TV, 9 Sıcak Nokta / İstanbul Ormanları Nerede?

Usta aktör Mehmet Aslantuğ , WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem ile, İstanbul’un oksijen kaynağı Belgrad Ormanları’nda, 9 Sıcak noktadan biri olan ve en acil korunması gereken İstanbul Ormanları’nı tehdit eden faktörleri tartışıyor! Bitki Koruma Danışmanı Sema Atay ile Ömerli Havzası, Şile Kumulları; İstanbul’un eski su bentleri, Atatürk Arboretumu, İstanbul’un adı unutulmuş endemik bitkileri... "

21.01.2012, 22:30

22.01.2012, 14:00

Yayın akışı için link :

http://www.iztv.com.tr/program.aspx?id=1488

KARASU KARASU 17.01.2012 16:42:00

Kum zambağı, çok nazlı veya seçici, bu konuda haklısınız Naim Bey.

Olcay Bey gerekli şartları sağlayarak bahçesinde yetiştirmeyi başarmıştı diye hatırlıyorum. Antalya da yaşamasının (iklim açısından) katkısı olmuştur şüphesiz.

nayko nayko 17.01.2012 16:55:00

Aslında gözümüzün alabildiği alanda bir sürü güzelliklele dolu sadece bakmasını bilmek gerekiyor.

Şimdi bir kez daha google da " kum zambağı " diye arattığımda güzelliğin değişik formlarını bir kere daha gördüm.

Kum Zambağı Savaşçıları :)

https://rezanozger.wordpress.com/tag/cephe/

KARASU KARASU 17.01.2012 17:22:00

Teşekkürler.

Bakmak değil, görmek diyerek katılayım size.

http://www.alanyanindogasi.com/category/bitkiler/amaryllidaceae-guzelhatuncicegigiller/pancratium-maritimum-kum-zambagi/

Sanırım ilginizi çeker.

DilekveTunç DilekveTunç 17.01.2012 22:17:00

Ne güzel, kumzambaklarının diğer sahillerde de korunması ümidiyle!

Palamütbükü (Datça), İncekum koyu (Gökova) ve tabii İstanbul un kuzey sahilindeki kum zambakalrının korunması dileğiyle.

Üyemiz Fatih Orbay ın Türkiye nin Eşsiz Çiçekleri serisi İZ Tv de Cuma yada haftasonları tekrar ediyor. Bir bölümünde İstanbul endemikleri ve kum zambaklarının grüntüleri çok güzeldi.

Dilek

nayko nayko 17.01.2012 22:22:00

23.01.2012, 04:00 de 7. Bolum görünüyor.

Kayıt edelim sonra izleriz.

Tesekkurler

KARASU KARASU 17.01.2012 22:27:00

O belgeseli keyifle izlemiştim.

Sürekli kendini geliştiren, iyi işlere imza atan Fatih Beyle gurur duyuyoruz. Uzun yıllar aynı kurumda çalıştık. Eski -bizim- TRT mizi özlemle anıyorum bu vesileylede.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT