TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

KURGU

serhattigrel serhattigrel 28.01.2012 01:23:00
Fotogaleride Kurgu olmalı mı, nereye kadar.

forumfoto forumfoto 7.02.2012 13:17:00

Kurgu ile kararlarimiz yonetim ile yapilan toplantilar sonucu haber sayfasinda belirtilmistir.

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl22@d&sxc=1&id=1615

muratçalışkan muratçalışkan 1.02.2012 01:22:00

+1

Ek olarak "nelerin kabul edileceği" dendiğine göre bir yasaklar dizisi getirilecekse geçmiş fotoğrafların akıbeti ne olacak merak ettim.

Selamlar..

TEASER TEASER 1.02.2012 00:59:00

Kurgudan kasıt çekim alanında veya habitatta var olan/olmayan nesnelerin taşınması ve el yordamıyla oluşturulan bir kompozisyon ile fotoğrafın estetik değerinin arttırılması mıdır ? Yoksa bunlara hayvanların ses ve yem gibi çeşitli uyarıcıların kullanılması da dahil midir ?

Eğer öyle ise koyduğu yeme gelen ötücü veya yırtıcıların, yem karede görülmediği sürece kaç kişi uçar, sabit veya aksiyon fotoğrafını kurgu kategorisine koyar ? Eğer bir yönetici görevlendirilecekse; Fotoğrafçının beyanı dışında fotoğrafın hangi koşullarda çekildiğini anlamak veya denetleyerek doğru karar vermek mümkün müdür ?

Kadrajında açık şekilde kurgulanmış olduğu belli olan objelerin bulunduğu bir fotoğrafı, ayrıca kurgu kategorisine koymanın bir anlamı var mıdır ? Yoksa sitede fotoğraf arşivlenmesi için yararlı mıdır ?

Bu ve benzeri sorular net bir şekilde cevap bulabiliyorsa sorun yok

Bence öncelikle az sayıdaki kurgu fotoğraf kategorisi yerine bir “belge fotoğraf” kategorisine ihtiyaç var

Selamlar...

serhattigrel serhattigrel 1.02.2012 00:36:00

Bir haberim var.

Fotogaleri sorumlusu olarak iki arkadaşımız göreve başlamak üzere, Duyurusu önümüzdeki günlerde yapılacak. Kurgu konusu tam onların görev alanına giriyor.

Bu forumu toparlayıp, neyin kurgu , neyin kurgu olmadığını , nelerin kabul edilebileceğini özetlemek görevi artık onlara düşüyor.

Onlardan fotogaleri kuralları ile ilgili başka açıklamalar da bekliyoruz.

diskuso diskuso 31.01.2012 23:40:00

+ 1

fotogaleride kurgu seçeneği olmalı... mesela fotoğraf yüklerken fotoğraf türü içinde kurgu seçeneği yer alabilir.

vodo vodo 31.01.2012 22:57:00

Eğer kurgu hiç olmasın dersek zaten bir çok tartışmanın kapısını aralamış ve yeni küslüklere meydan vermiş oluruz çünkü çekilen fotoğrafların pek çoğunda kurgu var ..Sesi karıştırmayalımda çiçek olursa kurgu olsun gibi yaklaşırsak işin içinden zor çıkılır bence..kurgu fotogaleride hiç olmasın kararı ardından pek çok fotoğrafçı silinen fotoğrafının kurgu olmadığını yada fotoğrafına benzer fotoğrafların neden silinediğini sorabilir.Bir taraftanda kurgu tamamen serbest bırakılırsa benim gibi veya tamer bey gibi bu işi abartanlar çıkacaktır:):) Kısacası bence en doğru karar fotogaleride kurgu seçeneği açmak olacak sanırım...

muratçalışkan muratçalışkan 31.01.2012 22:55:00

Forumları kaçırmak yazık oluyor kendi adıma yeni gördüm. Serhat bey çok yerinde konu olmuş.

Gökerin yazdıklarına aynen katılıyorum. Bir süredir Fk de de süren tartışma. Burda olmayan arkadaşların foruma katlamaması tek eksiklik.

Öncelikle ötücü yırtıcı ayrımını kabul etmek imkansız. Veysel beyin yazdıklarına da aynen katılıyorum Önce Vicdan; zarar vermemek en önemli kriter olmalı.

Kurgu olsun ama ötücüye yapalımda deliceye yapmayalım gibi ilgi alanlarına göre konuyu ayırmak leş atalım tavuk atmayalım vs... İşin içine amalar girdikçe konu samimiyetten uzaklaşır. Amalarınız olacaksa tek ama zarar vermemek olmalı. Belki de konu kurgu olmalımının yanında kuşlara neler zarar verir bu tartışılmalı. Mesela yuva çekimleri zararmıdır değilmidir ? Flaşlı gece çekimleri kuşları rahatsız edermi etmezmi ? Ordan oraya bir yırtıcıyı çekmek için peşine düşmek mi zararlıdır yemlemekmi ? Doğanın içine dalıp fotoğraf çekiyoruz bazen orda olmak bile zarar olabilir. Bize düşen bunu sıfıra indirmeye çalışmak.

Doğal olmayan görsel objelerin kuş fotoğrafında olmaması gereğini söylemeye gerek zaten yok.

Türlerimizin en güzel fotoğraflarını üretme çabasının sitenin misyonuna zararı değil yararı olacaktır.

sener sener 30.01.2012 00:50:00

"arazideki hoş geçen zaman, kuş çekimlerindeki fiziksel ve zihinsel (stratejik) çabalar halihazırda bizleri mutlu ediyor."

sözüm zannedersem sizinle aynı şeyleri söylüyor.

Bende açıkçası kamuflajı çok sevmiyorum çünkü verilen emek kuşla ve doğayla stratejik bir çabadan çok çukur kazmak, çalı çırpı toplamak oluyor. Ancak bu şekilde çekimler yapıp güzel fotoğraflar çekmekte kolay değil ve sonuç bir yönüyle amacada hizmet ettiği için vazgeçilmez. Belirtmek istedim.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 30.01.2012 00:40:00

hepsi bir yana.. bizi ne tatmin ediyor.. ruhumuzu ne dolduruyor.. kagit pecete kurdan, kasik catalmi.. arazide doga ile ic ice ,gozlerimiz neredeyse radar olmus.. fotografa cikmakmi.. ben sahsen hic acik bakasim dahi gelmiyor.. bir iki kez meshur taninan yere gittim bir daha hic icimden gelmedi.. hayvanat bahcesinde fotograf cekmisim gibi geliyor.. kayin bastankarasi gordugum zaman soyle bir bakiyorum yahu konulan dal dahi ayni..:)) hatta ayni kus ile tur sayisi artip duruyor.. buda espirisi ama tad vermiyor bana fotografik olarakta.. etik bir yana..

sener sener 30.01.2012 00:06:00

Katılıyorum Zafer bey,

ancak bunun sınırını ne belirleyecek, peçete mi ? Ben zaten merak ediyorum bu fotoğrafçılığın sonu ne olacak diye ? Bu gidişle bırakın ps de fon temizlemeyi yakında kuşu çizip oynatacak teknolojiye gelicez. O zaman nasıl bir yasakla bu işi düzenleyecez acaba ?

zaferK zaferK 29.01.2012 23:06:00

Anlaşılan kurgu ifadesi kişiden kişiye farklı anlamlar taşıyor...

Kuşla doğrudan ilgili olmayan ,kuşun doğal yaşamını etkilemeyen kendi hazırlıklarımızı konunun dışında tutmakta yarar var...çektiğimiz fotoğrafa baktığımızda ,normalde görmememiz gereken bir obje varsa bunun fotoğrafa olumlu katkısından bahsedilemez...

Öyle fotoğraflar yükleniyor ki bazen ;bir tuzluk ,kürdan ya da kağıt peçete eksik...insaf yahu...

Gündeme getirmek istenen budur aslında...yoksa bu konuyu toparlamak pek mümkün gözükmüyor...

sener sener 29.01.2012 22:52:00

Merhabalar,

Bu konuda benim fikirlerim şöyle, naçizane:

Kuşa bir zarar vermedikçe kurguda bir yanlış göremiyorum. Bu işler bütün dünyada bu şekilde yapılıyor zaten (Oğuz abi nin belirttiği gibi)

Kurgusuz çekilen fotoğraflarda da bir zarar göremiyorum. Yani büyük bir alandaki bir kuşa yaklaşıp fotoğraflamanın veya kaçırmanında bir zararını görmüyorum. Ancak bir bölgede çok sayıda insanın sürekli ve toplu fotoğraf çekmesi veya yuva çekimleri problemler oluşturabiliyor o da farklı bir konu.

Şayet amacınız güzel fotoğraf çekmekse kamuflaj ve kurgu hazırlamak zorundasınız. Aslında her kamuflajda da bir kurgu vardır. Genel olrakta birçok profesyonel ve iddalı amatör fotoğrafçılar kamuflaj ve kurgu üzerinde hassastır. Ancak kamuflaj zor ve emek isteyen bir iştir ve çoğumuzun buna vakti ve imkanı olmayabilir şahsen benimde biraz öyle. Dolayısı ile arazideki hoş geçen zaman, kuş çekimlerindeki fiziksel ve zihinsel (stratejik) çabalar halihazırda bizleri mutlu ediyor. Kuş da bir zarar görmediğine göre bence kurgulu veya kurgusuz bir problem göremiyorum. Selamlar.

burake burake 29.01.2012 18:04:00

Aynen katılırım...

kursatt kursatt 29.01.2012 17:01:00

konu sitenin en sorunlu açmazlarından kuş fotoğrafı mı ? belge fotoğrafı mı ? durumuna doğru gider. full HD galeri bu anlamda fotoğraf çekenler için bir fayda sağlamıştır. konu fotoğrafsa doğallık ve absürt eklemeler yapılmadan (alana ait olmayan nesneler) kuşun sürekli konduğu veya gelme ihtimali olanlanlarda (sesle çağrılmadan veya yemek kültüründe hormonlu tavuk olmayan saz delicesi gibi hayvanların aklını çelmeden) fotoğrafik kurgular olmalıdır. bu durumlarda benim kullandığım likenli dal örneğini açalım. toros dağlarında daha çok kurumuş ağaçlarda oluyor bu dallar. (ağaç zarar görmüyor) su içmeye gelen türlerde kullanılmasının ne kuşa ne de doğaya zararı olmakta. nihayetinde hepsi o dağlarda aynı dallara konmakta ve fotoğrafa giren bir yabancı obje olmamakta. aşağıda sürekli takip ettiğim bir ecnebi fotoğrafçının fotoğrafları var. bütün site ahalisine de fayda ve fikir vermesi temennileriyle.

http://www.alanmurphyphotography.com/favorites.htm

ömer ömer 29.01.2012 12:24:00

Sitemizin uzun vadeli misyonunun kuşlar için kaynak oluşturacak bilgi ve fotoğraf birikimi olduğunu , kuş sayfalarında yanlış ortam fikri verecek yem konularak kuşların aslında konmayacakları yerlerde veya mevsim dışı çiçeklerle çekilmiş fotoğraflar bulunmasının sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Bu fotoğrafların izlenmesinin daha keyifli olduğunun farkındayım ama sanatsal diye veya başka bir isimde bir bölüm açıp bu fotoğraflara istenildiğinde buradan ulaşılmasının doğru olacağını düşünüyorum. İlginç kuş fotoğrafları görmek isteyenler de çok araştırmadan buradan ulaşabileceklerdir.

hamisami hamisami 28.01.2012 22:07:00

Daha nasıl güzel anlatlabilir bir konu, teşekkürler Oğuz.

kursatt kursatt 28.01.2012 19:18:00

senin serhat abi bahçedeki ispinoz fotoğrafına binaen yorumum. bahçe harici kurgu olayına şu an girmeden yazayım.

avrupa ve amerikada insanlar genelikle bahçeli evlerde yaşıyor. bununla orantılı da bahçe kuşlarıyla birlikte yaşam kültürü gelişiyor. yemlikler, suluklar yuvalar vs. kullanıp komşularla (kuşlar) bir bahçe kuşları kültürü oluşturuluyor. ciddi de avrupada bir pazar var. bahçenizde yaşayan veya orayı kullanan kuşların sizin astığınız yemlik veya sulukla beslenmeleri güzeldir bence. hatta bahçelerde meyvesini kuşların sevdiği tarz bitkiler yetiştirmek taraftarıyım. bu kuşların fotoğrafını çekmek de eğlenceli ve kolaydır. bu yıl bahçeme ben büyük bir havuzlu şelale yaptırdım. bu işten en çok kuşlar karlı çıktı. bol miktarda banyo ve su içme fırsatı buldular. üşenmesem ben de bol bol fotoğraflarını çekerdim ama izlemek de keyifli. bahçe kuş fotoğrafçılığının en güzel örneği ülkemizde denizlide fikret abinin bahçesidir. bahçe kuş fotoğrafçılığında fotoğrafta kurgu yoktur zaten. siz kuşun yeme veya suya konacağı alanı bildiğiniz için ışığınızı makinanızı rahatça ayarlar istediğiniz pozu alabilirsiniz. bu kurgudan çok studyo tarzı kuş fotoğrafıdır bence ve yol boyunca tünemiş kızılşahin veya diğer kuşları direklerden ürküterek kovalayarak yapılan çekimler veya indiği alanda fotoğrafçı tarafından "doğal şartlarda" çekilen (genellikle çoğunluğu ürkerek kaçar ) tesadüfi fotoğraflardan zararsızdır. bahçe kuş fotoğrafçılığı bu sebeplerle kurgu değildir. senin ispinoz fotoğrafı bana göre kurgu değil yani serhat abi. doğal bir biçimde fotoğraflanmış, herzamanki gibi çok net olmayan :)) güzel bir fotoğraf.

diskuso diskuso 28.01.2012 18:57:00

Aslında bu tartışma platformunun açılması bile başlı başına kurgu olsun ama işin etiğine uygun olsun tartışmalarını gündeme getiryor ki, bu yaklaşım son derece olumlu.

Çok değil beş yıl öncesinde insanlar kuş fotoğraflamaya yöneldiklerinde, önce türleri keşfeden fotoğralar çektiler, sonra fotoğraflar çekildikçe keşfedilen türlere gözler alıştı, daha yakından ve detaylı çekimlere geçildi, lensler, bodyler yenilendi, gizlenme ekipmanları alındı, ekipman yenilendikçe ve kuşların davranışları daha bilinir hale geldikçe makro tatında yakından ve çok güzel fotoğraflar geldi. Sonra bakıldı ki bu da çok alışkanlık oluşturdu, bu sefer kompozisyon kuşu doğal ortamında görüntüleme aşamasına ve hiç çekilmeyen türlerin peşinden gitmeye başlandı: Şuanda bu aşamanın evresinde fotoğraflar yüklenmeye çalışılıyor. Bunlar kuş fotoğraflamamızın doğal evresi olarak görüyorum ve buna Trakus ve içindeki fotoğraçlar öncülük ediyor. Geçenlerde dallar arasında bir kar baykuşu fotoğrafı basında çıkmıştı, hatırlarsınız. Ve çeken kişi bunu Türkiye de çektiğini ifade etmişti. Hemen hemen bütün Trakus fotoğrafçıları bunun Türkiye de çekilmediğini çünkü bu kuşun bizim habitatımızda yaşayamacağına biliyordu. Yani Trakus kuş fotoğraflama ve kuşların doğal yaşam alanında önemli bir platform oluşturmuştur.

Şimdi çekilen bazı fotoğrafların belli bir düzenekle mi yoksa doğa mecrasında mı çekildiği konusunda tereddüt yaşamaktadır. Bir başka tartışma noktası ise yapılan düzeneklerin kuşa zarar verip vermediği yönündedir, yani işin etiği hakkında.

Doğada kurgu olur mu olmaz mı tartışmasının bizim için yeni ama dünyada artık tartışılmayan bir alan olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Zira dünyanın önemli doğa fotoğraf yarışmalarında kurgu fotoğraflar (özellikle açıklamlarında belirtilmek kaydı ile) kabul edilmekte hatta dereceler alabilmektedir. Aynı keza doğal olarak çekildiği ifade edilip sonradan kurgu olduğu anlaşılan fotoğraflar ise ödül almaları halinde aldıkları ödül iptal edilebilmektedir.

Gerek fk gerekse Trakus ta herkesin hem fikir olduğu nokta kurgunun ötücülerde olabilir ama yırtıcılarda belli sınırlar dahilinde olabileceği yönündedir. Yani biz bir anlamda bu tartışma altında işin etiğinin gelişmesine de katkı yapıyoruz. ör. Ötücüler için dallar, su düzenekleri, yemler ve arka plan oluşturmak suretiyle fotoğraf çekilebilir anlayışı hakim iken, aynı ötücüleri ses yardımıyla çağırıp çekme konusuda pek rahat değiliz. Çünkü seslerin kuşların hormonal dengelerini bozup, üreme zincirine olumsuz katkı yaptığı konusunda tereddütlerimiz var. Benzer şekilde yırtıcıları yemleme suretiyle çekmenin türler arası rekabet nedeniyle birbirlerine zarar veremleri yönünde endişelerimiz var. yani bu alanda doğada kuş fotoğrafı çekme etiğini hep birlikte oluşturmaya başladık bile.

Kurgu kategorisinin açılmasının işin etiğinin geliştirilmesine katkısı yanında kuşa zarar vermeden nasıl fotoğraf çekilebileceği yönünde bizleri de geliştirebileceğine inanıyorum. Saygılarımla.

MuratC MuratC 28.01.2012 18:30:00

Arkadaslar, bu kurgu isine cogumuzun siklikla kullandigi SES ve BBESIN birakma isini karistirmayalim. Cunku bu basli basina cok baska bir konu ve ayrica tartisilmasi gerekir. Cunku bu aslinda dogaya mudaheledir. Yanlistir, dogrudur ayri... Otekisi ise fotografa mudaheledir, yani bir baska degisle Photoshop ile fotografa mudahele etmenin dogada yapilan halidir diye dusunuyorum.

Benim kurgudan anladigim ise kus icin dagada studyo ortami hazirlamaktir. Konacagi yeri hazirlamak, arkasina fon ayarlamak, konacagi yerde olmayan objeleri yerlestirmek (Yapraklar, cicekler, likenli dallar vb vb )

Eger bu serbest kalsin diyorsaniz o zaman birileride cikar " Ee o zaman POSde mudahelede serbest olsun, ne farki var? Ustelik biz dogayida bozmuyoruz " demezmi?

Sonuc olarak bu is bence serbest birakilmamali. Ama maalesef cok iyi yapilmis olanlari bulup ayirmak imkansiz, cunku ispati yok. Ama insanin gozune sokar gibi abartili sekilde yapilanlarda yuklenmemeli, yukleniyorsada, silinmeli.

LeventÖzaş LeventÖzaş 28.01.2012 17:56:00

Bence üzerinde tartışabilmemiz için öncelikle “Kurgu” kavramının net biçimde tanımını yapmamızda yarar var. Sınırlarını çizmenin (nerede başlar, nerede biter ?) pek de kolay olmayabileceğini düşünmekle birlikte bence;

Fotoğraf çekimi öncesinde/sırasında doğal ortama yapılan ve nihai görüntü üzerinde etkisi olabilecek her tür bilinçli değişiklik/müdahale kurgu kapsamına girer.

Bu tanımdan hareketle ben ses ve yem kullanımı sonucunda çekilen fotoğrafları da kurgu kapsamında görüyorum.

Kurgu fotoğraflara karşı olmadığım gibi, sitenin ana çizgisi dışında kalabilecek her tür zenginleştirici arayışa da (sanatsal, fotoğraf+grafik, ...) -doğru isimlendirilmesi koşuluyla- sıcak bakıyorum. Aksi takdirde, bir süre sonra birbirinin hemen hemen aynısı tekdüze/sıkıcı fotoğraflara mahkum kalabiliriz.

Bence, kurgu bir yanıyla “gerçek dışı” olması nedeniyle diğer fotoğraflardan (“gerçek” olandan) ayrıştırılmalı ve izleyici bu farklılık konusunda bilgilendirilmelidir. Bu ayrıştırma, yalnızca fotoğrafın bir niteliğini belirlemeyi amaçlamalı, diğerleriyle bir değer/kalite farklılığına karşılık gelmemeli.

Çözüm olarak; kurgu fotoğrafların belirlenebilmesi amacıyla, yükleme sırasında diğer bilgilere ek olarak “Fotoğrafın kurgu olup olmadığı” da sorulabilir ve sonradan fotoğraf görüntülenirken ekrana bu bilgi de yansıtılabilir.

magari magari 28.01.2012 16:54:00

Kurgu olabilir , doğallıktan çıkmadıkça, canlılara ve çevreye zarar vermediği müddetçe

izler izler 28.01.2012 15:57:00

olmamalı

MuratC MuratC 28.01.2012 14:12:00

Bence olmamali. Cunku basta yaptigimiz isin tabiatina aykiri. Bizler dogada kuslari dogal haliyle cekmeye calisiyoruz, studyoda degil. Mizansen yapmak, ortam hazirlamak, fonu onceden ayarlamak, nesneler ilave etmek veya cikarmak bence biz doga fotografcilari icin kesinlikle etik degil.

Eger bir sekilde buna kapiyi acarsak ondan sonra bu isin suyu cikar her zamanki gibi. Nereye kadar kabul edilecek, nasil bir kurgu modeli red edilecek bunun sinirlarini koymak imkansiz, herkes istedigi gibi bunu esnetecek veya suistimal edecek. O yuzden bu is hic baslamadan tamamen terk edilmeli...

karaani karaani 28.01.2012 11:04:00

Şekil olarak kurgu fotoğraflara olumlu bakıyorum.Ana kural kuşları rahatsız etmemek olmalı ve kişiden kişiye değişecek algılamalara mahal vermeyen kuralları olmalı.Mesela Çiçeklerle bezeli bir su başı fotoğrafı çok hoş görünmüştü,kuşa zararı yok gibi de görünüyordu.ancak Yine Bir çeşme fotoğrafında tünek uzağa konmuştu,kuş suya uzanabilmek için boynunu uzattıkça uzatmış,ızdırap içinde su içmeye çalışılıyordu :(

Bu ses içinde böyle,leş atan içinde,tavuk atan içinde böyle Önce VİCDAN terazisinde tartmalı,ordan geçtiyse çekmeli.Herşey fotoğraf değil.Abartmadan yapabildiğimiz pek bişey yok ama abartılmazsa olabilir.

porlisb porlisb 28.01.2012 10:01:00

Fotoğraf kurgulu olabilir,ama kurguyuda yansıtması gerekir,kaydeden kurgu hususunu belirtmemiş olsa bile bu farkedildiğinde fotoğraf silinmemeli ve fakat kurgulu olduğu sistem tarafından kaydedilmelidir.

Zaten çoğumuz kurgu ve plan yada ön araştırma yapıp çekim yapmıyormuyuz?

alhn alhn 28.01.2012 04:14:00

"Bu kadraj kurgulanmış" dedirtmediği takdirde bence kurgu olabilir. Olabilecek kurgu şeklini veya kurgu yerini biliyor olmamız o fotoğrafı kurgulu fotoğraf sınıfına sokmaz, fotoğrafın kendisi kurguyu belli etmeli.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT