TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

hint bülbülü

burake burake 30.01.2012 14:13:00
Geçende ziyaret ettiğim bir pet shop ta hint bülbülleri gördüm.Satıcı çok hızlı ürediklerini söyleyince acaba bunlardan üç çift alıp Antalya da doğaya bıraksam ne olur diye düşündüm.Vikipedi ye göre hint bülbülleri Avustralya da çalılık ve ağaçlık alanlarda yaşayan bir ispinoz türü.Ak darı, tohumlar ve böceklerle besleniyorlar.Serçe geçen yüzyılda ilk defa göçmenler tarafından Amreika ya götürülmüş bir tür diye okumuştum.Parklarda kafes kaçkını olup sonradan üremiş yeşil papağanlar da görüyoruz.Hızlı üreyen hint bülbüllerini yeşil papağanları gördüğüm şehir içindeki Karaalioğlu parkına bırakmayı düşündüm.Çok yüksek ağaçları olan bir yer.Parka gelen insanların bıraktıkları çekirdek vs. oradaki kuşlar için ciddi bir besin kaynağı.Ayrıca park olarak iyi bakıldığı için hem farklı ağaç türlerini-hem iğneli hem geniş yapraklı- hem de pek çok çiçeği barındırıyor.Bunların tohumları, tomurcukları, çiçekleri vs zengin bir besin kaynağı olur diye düşünüyorum.Yüksek ağaçlar yazın sıcakta bol gölge sağlıyor.Düzenli olarak sulanıyor, içinde küçük havuzlar var; su kaynağı da tamam. Antalya nın kışlar ılıman iklimi belki bu Avustrayalı kuşlara da papağanlara olduğu gibi uygun olur diye düşünüyorum.Palmiye ağaçlarında üst ksımlarda zamanla kovuklar oluşuyor, pek çok kuşun buralara yuva yaptığını - ve tabi bu yuvaların kargalar tarafından da tahrip edildiğini gördüm.Palmiye ağaçları katmerli dokusu sebebiyle kedilerin tırmanmayı pek sevmediği ağaçlar. Bu kadar farklı çeşitlerde ağacı, çalıyı, çiçeği vs. ormanlarda bir arada bulmak zor ve türün devamı açısından bu çeşitlilik gerekli olabilir diye düşündüm.Satıcının dediğine göre iki ayda bir yumurtluyorlarmış, Vikipedi zaman vermiyor ama çok ürediklerı orada da yazıyor.Şimdilik sadece kafamda oynadığım bir fikir, bu konudaki görüşleri merka ediyorum.

burake burake 30.01.2012 14:13:00

Doğaya tür bırakmak...

SABIRLI SABIRLI 30.01.2012 15:32:00

Tabii ki bu işin hocası olan değerli üyelerimiz daha doğrusunu söyleyeceklerdir ama ben bunun çok da iyi bir davranış olacağını düşünmüyorum doğrusu...

rousettus rousettus 30.01.2012 16:23:00

sakın haa demeden edemedim. insanın elinin değdi yerde doğanın hassas terazisinin ibreli hemen oynuyor yerinden. bilerek bilmeyerek getirilen bütün invasion (antropokor) türlerin zararları fazlasıyla örneklenebilir. doğal türlere predatör, besinde rekabet, hastalık, habitatta rekabet vs derken sayısız zararlarını düşünmek gerek. alt tarafı küçük hint bülbülleri denebilir. floryanın sakanın besinine ortak olabilir.

fotoemin fotoemin 30.01.2012 16:50:00

kesinlikle katılıyorum. iyi niyetiniz bir trajedi ile sonuçlanabilir.

spalaxtr spalaxtr 30.01.2012 16:56:00

Doğaya yabancı bir tür bırakılınca iki şey olur, 1. ya yok olur, yani uyum sağlayamaz. ya da yerli türlere baskı kurar ve istilacı tür olur. Bu durum ekolojik olarak bazen bir felakete neden olabilir. Ortamda mutlaka bulunması gereken bazı türleri uzaklaştırabilir. Yani doğaya yabancı tür bırakmayalım. Selamlar.

burake burake 30.01.2012 18:20:00

Çok teşekkür ediyorum Ahmet hocam...Bu konu burada kapanmıştır...Sevgi ve selamlarımla...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT