TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Balık baykuşu-ACİL

burake burake 1.02.2012 08:54:00
Son günlerde yüklenen balık baykuşu karelerini görünce bu kuşun fotoğrafını çekmek isteğimi türün önemini anlayınca terkettim.Antalya da yaşayan birisi olarak biraz araştırmayla kuşun yerini bulmam benim için zor bir şey olmayacak.Bu türün yeterince kaydı alındı ve bundan sonra bence kimse de bu yönde bir çaba içine girmemeli.Kişisel tatmin amacı türün rahatsız edilmemesi ve gelecek kuşaklara kalması amacının önüne geçmemeli.Ben kuşun fotoğrafını çekiyorum ama bu arada onu rahatsız etmiyorum diyemeyiz.Yabani hayvanlar bundan mutlaka rahatsızlık duyarlar.Belki biz o anda farketmeyiz ama bu şekilde gelen üçüncü fotoğrafçıdan sonra kuş buralar artık fazla kalabalıklaştı deyip orayı terkedecektir.Bundan sonra yapılacak çekimlere ve yayınlanacak fotoğraflara olumlu yorum yazamayacağım gibi bunları şimdiden şiddetle protesto ediyorum.Yönetimden de bu gibi durumlarda disiplin cezası uygulamasını ve de/ya da yayınlamayı yasaklamasını talep ediyorum.En azından " daha sonra trakuşta yayınlamak" fikri bu hayvanın rahatsız edilmesi için bir motivasyon sağlamamalı.Trakuş misyonları arasında türlerin devamı, rahatsız edilmemesi gibi prensipleri görüyorsa bence bu yönde bir karar almalı - eğer almazsa benim gözümde inanılırlığını yitirecektir. Saygılarımla.

burake burake 1.02.2012 08:54:00

Balık baykuşu/Antalya- ACİL!

kursatt kursatt 1.02.2012 09:11:00

fotoğraf çeken arkadaşlar zaten gerekli özeni gösteriyorlar. gereksiz bir forum açmışsınız.

burake burake 1.02.2012 09:18:00

Yukarıda yazmıştım sanırım dikkatinizden kaçmış buraya tekrar alıyorum: "Ben kuşun fotoğrafını çekiyorum ama bu arada onu rahatsız etmiyorum diyemeyiz.Yabani hayvanlar bundan mutlaka rahatsızlık duyarlar.Belki biz o anda farketmeyiz ama bu şekilde gelen üçüncü fotoğrafçıdan sonra kuş buralar artık fazla kalabalıklaştı deyip orayı terkedecektir."Selamlar...

hyperbiker hyperbiker 1.02.2012 09:27:00

O zaman hiç bir türün fotoğrafını çekmeyelim. Sadece balık baykuşları değil, tüm yabani hayvanlar rahatsız olur sizin kendi sözlerinize göre. Hatta hepimiz makinalarımızı, lenslerimizi, ekipmanlarımızı satalım, böylece hayvancıklar rahat eder.

kursatt kursatt 1.02.2012 09:31:00

antalyada yaşayıp kuştan habersiz olmanız ve o türü belgeleyenler sayesinde haberdar olmanız çok ironik bir örnek bence. o fotoğrafları çekenler hassasiyetlerini belirttikleri fotoğraf altı yorumlarda dikkatli okunursa farkedilir. bu bağlamda bize bu türün ülkemizde bulunmasını belgeleyen trakuş fotoğrafçılarına bir teşekkür daha şık olmaz mı ?

selamlar.

resimogretmeni resimogretmeni 1.02.2012 09:46:00

+1 Kürşat bey e ve Çağlar bey e katılıyorum...Bu kadar önyargılı olmanıza da pes diyorum!!!

SABIRLI SABIRLI 1.02.2012 09:53:00

Burak Bey hassasiyetinizi anlamak ve katılmakla birlikte bugüne kadar benzer konularda açılmış daha önceki forum konularına göz atarsanız bunu yanlış platformda dile getirdiğinizi göreceksiniz. Trakuş pek çok fotoğraf tutkunu üyesi ile bu tür hassasiyetlerden ari bir yerdir...

burake burake 1.02.2012 09:55:00

Elbette.Bu kuş bu ana kadar belgelenmiştir ve bu belgeleri bize kazandıranlara teşekkür edelim.Ama bundan sonra ne olacak? Aynı kuşun karelerini çekmek için kuş rahatsız edilip durulacak.Ben şahsen bunu yapabilirim ama doğaya olan saygım ve sevgim kendime tür fotoğrafı kazandırmaktan daha güçlü ve olması gereken de budur diyorum.Antalyada yaşayıp da kuştan habersiz olmamın konuyla bağlantısını tam göremesem de merak ettiyseniz bunun sebebi kuş fotoğrafçılığına iki sene evvel başlamış olmamdır diye belirteyim.Doğaya olan sevgimse ben varolduğumdan beri bendedir.

burake burake 1.02.2012 09:57:00

Bence buna gerek yok.Balık baykuşunun özel bir durumu söz konusu.En azından bu sitede edindiğim bilgiler bana bunun böyle olduğunu gösteriyor.

kursatt kursatt 1.02.2012 09:59:00

gereksiz açılmış bir forum aracılığıyla siteye de hafifçe giydirelim modu :) fotoğrafçılarda her platformda sürekli kendilerinin ne kadar hassas , içli, doğa sevgisiyle dolu olduğunu ifade eden tabiat sevdalıları kadar hassastır.

hyperbiker hyperbiker 1.02.2012 10:58:00

George Orwell in Hayvan Çiftliği hikayesi geldi aklıma. "Bütün hayvanlar eşittir, ama domuzlar daha eşittir" der orada. Diğerleri önemli değil, balık baykuşu özeldir mi demem gerekiyor şimdi? Benim için hepsi birer canlı ve hepsinin korunmaya hakkı ve ihtiyacı vardır.

SABIRLI SABIRLI 1.02.2012 10:58:00

Siteye niye giydireyim... Türkçe internet ortamı içerisinde en çok ziyaret ettiğim, en beğendiğim ve en çok faydalandığım yer trakuş... Elbette Sayın Kürşat Bey ben de sizin gibi düşünüyorum, doğada bulunmayı seven hiç bir kimsenin doğayla ilgili duyarsız olabileceğine ihtimal vermiyorum, amma ve lâkin ben bu forumun o kadar da gereksiz olduğunu düşünmüyorum.

Özel bağlamından çıkarıp genel bağlamda değerlendirirsek bu tür "utangaç" türlerin sıklıkla ziyaret edilmesinin -ne kadar özenli davranılırsa davranılsın- sakıncalı sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. Bu anlamda da yerinde bir uyarı olabileceğini öngörüyorum.

Ha derseniz ki elinizde bilimsel veri var mı? Yok. Derseniz ki siz kimsiniz, üç günlük kuş bilginizle bu kelamları etme hakkını nereden buluyorsunuz? Derim ki gene kısmen haklısınız.

Bu noktada o zaman değerli hocalarımıza söz düşüyor. Bu nevide türlerin sıklıkla ziyaret edilerek "insan baskısı"na maruz kalmalarının herhangi bir olumsuzluğa yol açıp açmayacağını belirtirlerse bunun iki faydası olabilir. Birincisi bir zararı olmayacaksa bizim gibi "aşırı duyarlılar" rahatlar, yok zararı olabilirse zaten duyarlı olan kesimlerin duyarlılık düzeyi artar...

burake burake 1.02.2012 11:22:00

Bence konuyu anlamamışsınız...İzah edeyim...Balık baykuşu son derece nadir bir tür...Nadir bir türün sayısının artması ve gelecek kuşaklara kalabilmesi ise rahatsız edilmeden doğal ortamında kalmasıyla doğru orantılı...İnsanlar tarafından rahatsız edilen bir türün genelde davranışları ve özelde üreme davranışları bundan olumsuz etkilenir...Doğayı seven ve ona duyarlı olan bir insan olarak bunları siz de biliyordunuz diye düşünüyorum yoksa yanılıyor muyum?

hyperbiker hyperbiker 1.02.2012 11:40:00

Yanılıyorsunuz, benim bu konularda bilgim yok. Kuş ya da hayvan uzmanı da değilim.

Sadece söylemek istediğim şu: milyonlarca serçe ve karatavuk var diye onları rahatsız etmek hakmış gibi bir sonuç çıkardım söylemlerinizden, bu nedenle yazmak gereği duydum. Koruyacaksak sadece nadir türleri değil, tüm türleri korumamız gerektiğine inanıyorum.

Ve kesinlikle eminimki bir-iki kare fotoğraf çekebilmek uğruna bu çok değerli türü rahatsız etmeye kalkışacak bilinçsiz insanlar yoktur bu sitede. Gerçekten bu konuda önyargılı davrandığınızı düşünüyorum.

canan canan 1.02.2012 13:30:00

Nadir bir tür konusunda ve geleceğe kalabilmesi konusundaki hassasiyeti anlıyorum ve size katılıyorum...Artık belgelenmiş bir tür ve nadir tür ise sürekli gidip rahatsız etmenin bir manası yok.Belki böyle türler için kendi içimizde yasak koyup,türün devamlılığının belli olup olmadığı ile ilgili 3 yılda bir çekim yapılabilir ya da daha uzun bir periyotda,bunu bilirkişiler belirleyebilir.Ama tür orada olduğu için o bölgenin ve kuşun korunması konusunda gerekiyorsa bu konuda duyarlılık sağlanabilir.

SABIRLI SABIRLI 1.02.2012 19:09:00

Vay vay vay! İnanın artık kime ne şekilde inanacağımızı şaşırdık. Ne biçim bir ülke ne biçim insanlar olduk... Yazıklar olsun.

Demeki ki olay bundan ibaret!

Yazıklar olsun. Geçmişler olsun!

resimogretmeni resimogretmeni 1.02.2012 19:48:00

Şapka düştü, kel göründü;))

KARASU KARASU 1.02.2012 21:02:00

:)))

resimogretmeni resimogretmeni 1.02.2012 21:24:00

Sevgili, değerli, hassas, doğa dostu Burak Ercümen Bey..

Takınmış olduğunuz ‘Sahte bir düşünceli doğa dostu’ kimliğiniz ile, bir farkındalık yaratabilmek için hem maddi, hem manevi emeğini, hem de zamanını ve tüm çabasını yaban hayatı fotoğrafçılığına harcayan; ayrıca aynen sizin de özel mesajınızda belirttiğiniz gibi;

“4.)sadece ülkemizde değil tüm Avrupa da nadir olan ve geleceğinin ne olduğu belirsiz bir türle ilgili görsel belgeler (örneğin farklı davranışlarını içeren) elde ederek çok sevdiğim doğaya katkıda bulunmak.5.)eğer civarda insanlar yaşıyorsa onları türün önemi hakkında bilinçlendirerek örn. bir avcının deneme atışlarına kurban gitmesini önlemek.Türün üremesini ve devamını sağlamak amacıyla yöre insanını bilinçlendirmek...”

derdinde olan (gerçek anlamda) değerli dostlarımıza karşı yaratmaya çalıştığınız duygu sömürüsü destekli düşünce manipülasyonu eyleminizi esef ile kınıyor ve sizi bu ucuz girişiminizden ötürü ‘TAKDİR’ ediyorum.

Son bir kelime ile şunu demek istiyorum: ‘YUH!’..

ogunturkay ogunturkay 1.02.2012 21:25:00

Özür talebine sebebiyet veren vahim bir durum olmuş... Az daha uzasa kimbilir nerelere varacaktı? Yorumsuz...

burake burake 1.02.2012 22:55:00

Murat bey size gönderdiğim bu mesaja verdiğiniz yanıt üzerine tür sayfasını daha dikkatlice inceledim, türün diğer fotoğraflarını ve bunların altında yer alan yazıları inceledim (örneğin yabancı kuşçuların türü rahatsız ettiği ve bir çiftin onlar yüzünden yöreyi terkettiği) ve türün ne kadar değerli olduğunu idrak ettim..Bu yüzden de türü aramak ve fotoğraflamak fikrimden vazgeçtim...Bunu bu forumu açarken belirttim...Alıntılıyorum; Son günlerde yüklenen balık baykuşu karelerini görünce bu kuşun fotoğrafını çekmek isteğimi türün önemini anlayınca terkettim...Bu konunıun önemini kavramama yardımcı olduğunuz için size teşekkür ederim...

Irıshsetter Irıshsetter 1.02.2012 23:36:00

Burak Bey son sözlerinizi keşke özelden Murat Bey e,bu forumu açmadan önce iletseydiniz.

Sabahtan beri takip ettiğim bir forumdu,konunun bu şekilde sonlanması kötü olmuş(sizin açınızdan).Belirtmek isterimki içimdeki fotoğraf paylaşım duygusunu yerle bir ettiniz.

burake burake 2.02.2012 00:10:00

Koray bey foruma ilginize teşekkür ederim, paylaşım isteğinizi köreltmeme şahsen üzüldüm.Tekrarlayayım; Murat beye bu mesajı attığımda sadece tür sayfasına şöyle bir bakmıştım ve tek bildiğim nadir bir tür olduğuydu.Aynı gün türü daha evvel fotoğraflayan bir başka üyeye de türün yerini sorduğum bir mesaj attım. Bunları yaptığım zaman böyle bir türün yerinin paylaşılmaması gerekliliğinin farkında değildim.Murat beyden gelen mesaj üzerine şaşırdım çünkü daha evvel ipekkuyruk olsun, çöl ötleğeni olsun,şu anda tam hatırlayamadığım başka örnekler olsun nadir türlerin yerlerinin trakuş ta fotoğrafçılar arasında cömertçe paylaşıldığını görmüştüm - diğer üyeden de cevap mesajı gelmedi. Takip eden günlerde galerideki daha eski fotoğrafların altındaki yorumları inceleyince yerinin belirtilmemesi gerektiğini, rahatsız edilmemeleri gerektiğini, yabancı kuşçuların iştahını kabartacağını ve daha evvel belirttiğim gibi bir çiftin yerlerinin deşifre edilmesi sonucu yöreyi terkettiklerini okuyunca işin benim için yeni olan bu boyutu anlam kazandı. Sırf fotoğraflardaki bitkileri ve kaya dokusunu inceleyerek çok iyi bildiğim bölgemde bir araştırma yapmak ve bu kuşu bulmak benim için zor birşey olmayacaktır kanısındayım, buna bir de kuşla ilgili herkesçe bilinen bilgiler eklenirse araştırma alanım iyice daralacaktır ama bunu yapmayacağım.Bunun nedenlerini de forumu açış yazımda belirttim.Ve yine açılış yazımda belirttiğim gibi bence bu türün fotoğraflarını çekme iştahı kabartılmamalı, trakuş a yüklenmesine göz yumulmamalıdır.Türü korumanın en garantili yolu bence budur.

canerq canerq 2.02.2012 03:17:00

Artık TRAKUŞ da bazı şeyleri anlamak gerçekten çok güç olmaya başladı . .

Bilmem büyüklerimizin yanında bize laf düşermi. Şimdiden sürç-i lisan ettiysek affola .

hyperbiker abime katılıyorum, bir türün henüz keşfedilmesi sadece o türe dokunulmazlık sağlayamaz . Böyle bir problem sadece "BALIK BAYKUŞU" için geçerli değil diğer tüm memeli vs. canlılarımız için de önemli. Biz bu meslek, hobi vs. bu işe gönlümüzü vererek yapanlardan olmalıyız -ki bir çoğumuzun öyle olduğuna inanıyorum . Bizler Yaban hayat fotoğrafçıları olarak etik kurallar içerisinde sanatımızı icra etmeye önem göstermeye çalışıyoruz . Çok özür dileyerek söylüyorum Murat abi balık baykusunu çektikten sonra o mail i atıp sonra da bu forumu açmanız çoğu üye gibi beni de şaşırttı .

burake burake 2.02.2012 07:02:00

Murat beye attığım o kişisel mesaj ve sonrası gelişmeleri yukarıda belirttim.Bunlara ekleyecek birşeyim yok.Belirttiğiniz diğer hususlarla ilgili de yukarıdaki yazışmalarda görüşlerim belirtilmiştir.İlginize teşekkür ediyorum.

zaferK zaferK 2.02.2012 11:27:00

Herkes hata yapabilir ,o anki duygularını kontrol edemeyebilir...

Arkadaşımız bir hata yapmış olsa da yeterince eleştirildiğini ve mutlaka pişman olduğunu düşünüyorum...forum bu şekilde devam edecekse Trakusa yakışmayan bir linç kültürü gelişeceğinden endişe duyarım...Dilerseniz konuyu burada sonlandırıp başka ,daha içacıcı bir forum konusunda buluşalım...selamlar ,sevgiler...

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 2.02.2012 11:32:00

+1

ustad lafi agzimdan aldiniz..

desperado desperado 2.02.2012 13:20:00

Bir şeyi korumak onu saklamakla olmaz ... Önce varlığının tespiti , sonra insanların bu kaybedilmek üzere olunan güzellik hakkında bilinçlendirilmesi en sonunda da bu bilincin kamu oyu ve resmi kanallar kullanılarak programlı bir koruma organizasyonuna dönüştürülmesi gerekir... Hiç kimsenin bilmediği birşeyin yok olmasıda kimseyi ilgilendirmez... Milli bir değerimizden bahsediyoruz... Değil üç beş kare madem bu kadar korunması gereken nadir bir tür yarın gazeteye ilan verip herkesin konu hakkında bilinçlenmesini ve haberdar olmasını sağlamalıyız. Bu sayede değerlerimize sahip çıkmak konusunda toplumsal bilinç oluşturabiliriz...

Burak bey bence trakuşa bir filitre daha ekleyelim bir türün en fazla ne kadar yüklenebileceğinin belirlenmesi amacı ile...Tabi filitrenin başlıca kriteri o türün bulunduğu bölgede ikamet eden fotoğrafçılar olsun... Bırakın bu ortaçağ koruma zihniyetini... Yasaklayarak koruma olmaz.. Farkındamısınız bilmiyorum ama 21 . yüzyılda yaşıyoruz.. Artık canlılar üzerlerine takılan çiplerle bilgisayarlarla uydularla korunuyor... Burada bu işe gönül vermiş insanları sorgulamak yargılamak yerine daha fazla ne kadar insanı bu konular hakkında bilinçlendirebiliriz diye mücadele edin....

Bu saate kadar yazdıklarım işin edebi tarafı idi bu işin özelinde gerçek ise çok açık... Ben Antalyadayım bulamadım çekemedim Ankara dan birisi bunu nasıl olur da bulur çeker meselesi bu mesele...

desperado desperado 2.02.2012 13:38:00

Herşey bir tarafa bence site yönetimi asıl bu durumda devreye girmeli böyle bir polomiğe hemde site yönetimini de işin içine katarak sebep olan şahıs hakkında gereğini yapmalı ki; bir daha kimse bunu bir araç olarak kullanmasın.

rousettus rousettus 2.02.2012 15:26:00

Zafer Ağabey

+ 1

mehmetz mehmetz 2.02.2012 15:38:00

Zafer Abi +1

resimogretmeni resimogretmeni 2.02.2012 15:40:00

Sevgili Hakan herşeyi o kadar güzel özetlemişsin ki...Tespitlerin de çok yerinde , ağzına sağlık.

furtun furtun 2.02.2012 15:41:00

Zafer Ağabey

+1

karaani karaani 2.02.2012 17:47:00

Zafer Ağabey +1

karaani karaani 2.02.2012 17:48:00

Samuray abi +1

alhn alhn 2.02.2012 20:50:00

Sapla saman karışmış gibi. Burak bey farklı düşünceler içinde belki kendince doğru belki bizlerce yanlış birşey yapmış olabilir ancak bundan güç alıp doğaya ve insanlara saygı ve sevgimizi kaybetmeyelim derim.

shooter shooter 2.02.2012 22:03:00

Zafer abiye +1 den benden...

Herşeyi bir polemik konusu yapmak ne bize ne de bu siteye birşey kazandırmayacaktır... Şu Ego (muz) denilen şey ne menem şeydir, zaptolunmaz!..

Oysa: Egoizm ( Bencillik), Enâniyet, değişik kullanım şekilleriyle “ben” mânâsına gelen “ene”den türetilmiş bir kelimedir.. insanın kendisi, özü, şahsiyeti mânâları yanında, ona, varlık, eşyâ ve hâdiseler hakkında tefrik, temyiz, okuma ve değerlendirme imkânı da veren “ene”; aynı zamanda bilme, inanma ve bu çerçevedeki ferdî ve içtimaî sorumluluklar karşısında insanı bir muhatap durumuna yükselten unsurdur.

Onu bilmeyen ve mahiyetinden haberdar olmayanlara gelince, onlar için “ene” öyle bir gayya ve bir girdaptır ki, şimdiye kadar ne dev cüsseleri yutmuş, nice herkülleri yere sermiş, ne hanlar devirmiş ve ne hânümanları yerle bir etmiştir. Yükselenler onun acz u fakr kanatlarıyla yükselmiş, çakılıp yerinde kalanlar da onun çalım, gurur ve iddialarının kurbanı olmuşlardır.

O nedenle, daha özen ve daha dikkatli olalım... Bu sitenin amaç ve hedeflerini ancak böyle doğru yerlere taşıyabiliriz. Aksi halde, kılıç elde salla önüne geleni bir siteye dönüşürüz ki, bu kimseye ve kuşlara hiç mi hiç yarar getirmez...

contarini contarini 3.02.2012 08:27:00

Yaa arkadaşlar ben anlamadım şimdi. Uzun uzun da yazılmış bir sürü şey. Hepsini okuyamayacağım..:( Biri bana açıklarsa sevineceğim doğrusu. Ne olmuş? Biri birinden yer tarifi istemiş o da vermem mi demiş, alamayan da vermeyene mi saldırmış? Sonra da ortaya mı çıkmış herşey?

karaani karaani 3.02.2012 09:53:00

Okumuşsunya işte herşeyi :)) Okuyanda daha fazlasını bilmiyoki.

KARASU KARASU 3.02.2012 12:06:00

Her zamanki olaylar :))

Bu kez gizli kameraya takılmış. :))))

hakan68 hakan68 4.02.2012 15:37:00

Arkadaşlar Balık baykuşunun yerini bilen bir arkadaş var mı? Bu kadar yazının içinde yerini söyleyen olmamış....

demokritos demokritos 4.02.2012 18:07:00

Aslında yerini bütün avrupa biliyor, gps koordinatları ile birlikte, yuva fotoları ile birlikte, hemde bir tekne dolusu turist önünde hatıra fotosu çektirmiş halde :)

halimdiker halimdiker 4.02.2012 20:06:00

Google da ingilizce ismini girince ne bilgiler çıktı, şok oldum... İlginize...

http://rothandb.blogspot.com/2011/07/bfos-in-turkey-legend-laid-to-rest.html

halimdiker halimdiker 4.02.2012 20:17:00

Yanlış anlamadıysam 4 birey varmış ve günde 400 ün üzerinde ziyaretçi gidiyormuş. Ne diyeceğimi şaşırdım. Milli Parklar yönetimi uyuyor olmalı. İki yerli fotoğrafçı bir mp sınırlarında fotoğraf çekse kıyamet kopuyor, şu hale bakın.

izler izler 4.02.2012 20:32:00

mustafa haklı bunları bilen gider çeker

hakan68 hakan68 5.02.2012 00:21:00

Mustafa beni götürür hayrına.

demokritos demokritos 5.02.2012 21:30:00

Haziranda bi trakuş tekne turu yaparız, balık felan atarız kuşa, havada kaparken çekeriz, geliriz abicim :)

hakan68 hakan68 6.02.2012 12:05:00

Sağolasın birader, sen de olmasan olmayacaktı bu iş..:))

En kısa zamanda bi gezi ayarlıyayım senin o taraflara.:)) Dere kuşunu hala çekemedim.:))

MuratC MuratC 6.02.2012 12:23:00

Sen Pascal Noumaya soyle bence, disco cikisi Balik baykusunada goturuyormus :))

hakan68 hakan68 6.02.2012 16:38:00

Nerelerde gezdiğini bildiğine göre aynı mekanlara takılıyorsunuz.:)) Sen ayarlarsın bir tur artık. Sponsorluk şeklinde.:))

MuratC MuratC 6.02.2012 16:42:00

Sunumu anliyorum? hem goturecegiz hemde sen cek diye sponsor olucaz? Iyi fikirmis, haftaya biletleri alayim bari :)))

hakan68 hakan68 6.02.2012 18:19:00

En büyük ÇUHADAROĞLU HOLDİNG...:))

shooter shooter 6.02.2012 22:35:00

Hakan hepiciğiciğinin koordinatları bende:).. Sporsoru bul, gerisini merak etme sen;)

hakan68 hakan68 6.02.2012 23:05:00

Eyvallah Abicim..:)

contarini contarini 7.02.2012 16:16:00

Murat abi seni seviyorum biliyorsun değil mi?....:))))))

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT