X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

Nikon makinelerde sharpnes ayarı

ahmahm ahmahm 26.03.2012 15:29:00
Raw fotograf çekerken sharpnesı 0 almakmı daha iyi yoksa orjinal ayarı +3 de mi çekmeli?(Sharpnesi 0 yapınca grende azalma olurmu?Keskinligi sonra bilgisayarda versek.)

Nikon makinelerin orjinal ayarı:

[SD] STANDARD

Quick Adjust: 0

Sharpening: 3

Contrast: 0

Brightness: 0

Saturation: 0

Hue: 0

LeventÖzaş LeventÖzaş 26.03.2012 23:22:00

Göker Bey,

ViewNX RAW olarak kaydetmiyor, başka bir programa (PS gibi) aktarmak için TIFF olarak kaydetmek çözüm olabilir.

Bence önemli olan konu bu parametrelerin raw görüntü üzerinde etkili olmaması ve bilgisayarda değiştirilebilmesinin mümkün olması. Adobe Raw Converter ın (şu anda bende kurulu değil) arayüzü bu tür değişikliklere (negatif sharpness uygulamak gibi) olanak tanıyormuydu, emin değilim.

Sonuç olarak sanırım, makina üzerindeki sharpness değerinin gürültüyü("noise") azaltma konusunda çözüm olmayacağını söyleyebiliriz.

sener sener 26.03.2012 23:04:00

Levent bey haklısınız View nx de görmediğim bir özellikti. Söylediğiniz gibi raw data (ham data) aynen duruyor. Başta Murat beyin söylediğini de doğruluyor. Ancak nasıl kayıt edeceğimizi bulamadım. Yoksa bir işe yaramayacak. Selamlar.

croma croma 26.03.2012 21:46:00

Raw formatta da etkisi olduğunu zannediyorum.Kişisel görüşüm bilgisayarda yapabileceğiniz müdahaleleri makinanızda kullanmayın derim.Örneğin keskinliği makinada artırırsanız elde edeceğiniz fotoğrafın tümü keskin olacaktır dolayısıyla gren miktarıda artacaktır.Photoshop un en iyi özellği fotoğrafta istediğiniz bölgeyi seçip,filtreleme,keskinlik,doygunluk vb.seçtiğiniz bölgeye verebilmenizdir.

LeventÖzaş LeventÖzaş 26.03.2012 21:14:00

Bildiğim kadarıyla; sharpening,contrast, brightness, saturation, hue gibi değerlerin hiçbirinin RAW dosya içindeki sensor bilgisi üzerinde etkisi yoktur (Bir başka değişle bu parametreler makinada görüntü bilgisi üzerinde işleme sokulmazlar). RAW dosya içinde yalnızca bir "not" olarak yer alırlar ve RAW dosyayı işleyen programın -kullanıcı müdahalesi olmadığı sürece (default olarak)- kabul edeceği değerleri belirler.

Örneğin, makinada "Optimize Image" "Vivid" tanımlanmış olsa bile ViewNX de (Nikon un görüntü işleme yazılımı) "Picture Control" Portrait seçilebilir ve bunun yaratacağı sonuç baştan makinada "Portrait" seçilmiş olması durumuyla aynı olacaktır.

hyperbiker hyperbiker 26.03.2012 21:01:00

Canon için de bu söyledikleriniz geçerli mi?

sener sener 26.03.2012 20:40:00

Sharpening noise da arttırıyor.

shooter shooter 26.03.2012 20:23:00

Nikon makinalarında picture control sistemi kullanır. google dan picture control sistemini bulabilirsiniz..

ama Nikonmanlerin önerisi sharpening 3-4 olarak tutulması.. 4 üstüne de hiçbir koşulda çıkılmaması..

MuratC MuratC 26.03.2012 19:41:00

Dedigim gibi Nikmonu cok bilmiyorum ama bu ayarlar temelde RAW cekimin prensibine ayri. Eger bu makina gercekten RAW cekiyorsa bu processlerin hicbirinin bir etkisi olmamasi lazim. Ama bazi makinalarda ozellikle noise reduction ayarlarinin RAW formatinada etki ettigini biliyorum.

En dogrusu bu ayarlari en max ve min. getirip ayri ayri cekimler yapip RAW converter programinda etkilerine bakmak olacaktir.

sener sener 26.03.2012 19:27:00

Raw da da etkisi olur.

Ben şahsen sharpness vermiyorum yani naturel ayarda shapness ı kapatarak kullanıyorum. Aslında lens ne kadar keskin olursa olsun Bayer interpolasyon (piksellerden alınan renkleri decode eden algoritma) ve sensördeki anti-aliasing filter (aksi halde Moire noise denilen gürültü olabiliyor) ile bir miktar keskinlik kaybı oluyor. Kamera içindeki sharpness ayarı aslında ps deki uyguladığımız sharpness dan farklı değil. Ben sonradan ps de shapness kontrolünü tercih ediyorum. Aksi takdirde objelerin dış hatlarında ve köşelerinde istenmeyen lekeler oluşuyor. Keskinlik arttıkça da artıyor. +3 ayarda bile bu lekeleri görmek mümkün.

Bununla birlikte şu noktada Murat beye katılıyorum: SD ile keskinliği +3 ayarda kullanmakla naturel ile 0 da kullanmak arasında büyük fark yok. Yani her iki ayarla da güzel kareler yakalamak mümkün. Şayet ps de ustaysanız naturel +0 ı, değilseniz makinanın default ayarı olan sd+3 ü tercih edin derim. Benim görüşlerim böyle. Naçizane.

Selamlar.

MuratC MuratC 26.03.2012 19:13:00

Nikonu cok bilmiyorum ama genelde RAW cekiyorsaniz bu yaptiginiz ayarlarin hic bir etkisi olmaz. Bu ayarlar JPEG cekimlerde etkisini gosterir.

ahmahm ahmahm 26.03.2012 15:32:00

Nikon makinelerde raw fotograf çekerken sharpnes ayarı

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT