TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Fotoğraf işleme

burake burake 10.04.2012 21:45:00
Fotoğraf işlemekle ilgili şu anki bilgilerimi paylaşmak istedim...RAW çekiyorum ve PS5 in Raw dönüştürücüsünde açıyorum...RAW dosyalarının avantajları malum, pozlamaya müdahale edebiliyorsunuz - yabancı sitelerde okuduğum kadarıyla RAW da dahi olsa pozlamaya müdahale Noise i arttırıyormuş, bu yüzden en doğrusu elbette doğru pozlamak...Kontrast için PS5 in RAW dönüştürücüsündeki strong contrast ayarını seçiyorum..Bir tuşla kontrastı arttırıyor; bence tam kararında güçlendiriyor - renkleri ciyaklatmadan ve doğallıktan uzaklaştırmadan...Fazla kroptan kaçınmak lazım...Yüzde yüzü aştı mı fotoğraf bariz şekilde olumsuz etkileniyor (Kropu dosyayı PS de açtıktan sonra uyguluyorum çünkü o zaman 3 te 1 kuralıyla ilgili yardımcı çizgiler beliriyor)...RAW dönüştürücüsündeki sharpening ayarından olumsuz sonuç aldım...Dosya PS de açıldıktan sonra keskinleştirmek daha az noise yaratıyor...Bunu farkedince çok şaşırmıştım, en iyisi keskinliği de RAW da vermek sanıyordum...Dosya RAWdan çıkıp PS de açıldıktan sonra Filter>Sharpen menüsünden Scott Kelby nin kitabında önerdiği oranlarda Unsharp mask uyguluyorum...İnsan, hayvan vs. komposiyonlar için Unsharp mask ta Amount 150%, Radius 1,0 pix, Threshold 10 levels tavsiye ediyor...Fotoğraf yeterince keskinleşmemişse bu adım tekrarlanabiliyor...Eğer ikinci uygulamadan sonra keskinlik çok artmışsa Edit menüsünden Fade Unsharp Mask seçip son verdiğimiz keskinliği örn. %50 ile sınırlayabiliyoruz...Bu arada Scott Kelby fotoğraf henüz RAW dönüştürcüsündeyken en alttan üçünü sürgü olan Clarity yi 15-25 puan arası sağa çekmeyi tavsiye ediyor...Bu sürgü ara tonları belirginleştirerek keskinliğe bir miktar katkı sağlıyor...Ara tonları -özellikle tüy gibi dokuları olan kuşlarda- belirginleştirmek faydalı...Noise i neat image de gideriyorum...Neat image in tam fonksiyonel ücretsiz bir sürümü mevcut (jpg olarak kaydetmek şartıyla ücretsiz)...En son öğrendiğim şey kontrastla ilgili...Yabancı bir sitede kuş/doğa fotoğrafçısı birisi bir yorumunda yazıyordu...Karenin hayvanın dışında kalan bölgesini quick selection tool ile seçiyorum ve bu bölgenin kontrastını duruma göre 1 veya 2 tık azaltıyorum...Aynı şeyi o bölgedeki brightness için yapıyorum (adjustmenst menüsü>brighness/contrast)...Bu işlem hayvanı öne çıkarıp vurgulamaya faydalı (örnek bugün yüklediğim ev kırlangıcı fotoğrafında fotoğrafın hayvan dışında kalan bölgelerinde brightness ve kontrast 2 şer tık azaltılmıştır)...Bu bilgileri kısmen okuyarak, kısmen deneyerek, kısmen tesadüfen elde ettim ve başkalrına da faydalı olmasını umuyorum...

burake burake 10.04.2012 21:46:00

teknik paylaşım...

ali6105 ali6105 10.04.2012 22:12:00

Eline,emeğine sağlık Burak Bey.

Paylaşım için çok teşekkürler...

latifcim latifcim 10.04.2012 23:01:00

burak bey paylaşımcı kişiliğiniz beni memnun ediyor zira pekçok kişi amerikayı kendisi keşfetmeye çalışıyor.

bu urumda patinaj yapıp zaman kaybetmek hiç hoş olmuyor

paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim

selamlar

spalaxtr spalaxtr 10.04.2012 23:59:00

Bilgiler için teşekkürler. Denemeye çalışacağım.

"Dosya RAWdan çıkıp PS de açıldıktan sonra Filter>Sharpen menüsünden Scott Kelby nin kitabında önerdiği oranlarda Unsharp mask uyguluyorum"

Önerilen oranlar nedir?

atmacamana atmacamana 11.04.2012 07:13:00

Hepimizin ihtiyacı olan bilgiler iste bu detaylar.Bu yararlı paylaşım ıcın sizi yürekten kutlarım.Sevgilerimle

burake burake 11.04.2012 07:47:00

Mustafa bey Scott Kelby (bu arada bilmeyenler için yazayım Amerika daki Photoshop dergisinin editörü ve Photoshop konusunda uzman bir fotoğrafçı) farklı kompozsiyonlar için farklı oranlar öneriyor...Örneğin bir manzara fotoğrafı için oranlar farklı, keskin kenarlara sahip cisimler için farklı, insan, hayvan vs. için farklı...İnsan, hayvan gibi yumuşak hatlara sahip objeler için oranlar şöyle: Amount 150%, Radius 1,0 pix, Threshold 10 levels...Belirttiğim gibi keskinliği yeterli bulmazsanız aynı adımı tekrarlayabilir, fazla gelirse bir miktarını geri alabilirsiniz...Selamlar...

spalaxtr spalaxtr 11.04.2012 23:46:00

Çok teşekkürler.

sezmez sezmez 12.04.2012 23:09:00

Teşekürler, faydalı bir paylaşım zira işlediğimiz fotoğrafın kalitesini olumsuz yönde de etkileyebileceğimizi unutmamalıyız. Bu nedenle müdahaleler bilinçli yapılmalı...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT