TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

dagılım

rousettus rousettus 27.09.2007 21:39:00
Sevgili trakuş üyeleri

diyorum ki il il kuşlar başlıklı bir bölüm var site altında. bunu geliştirmek için bir excel veya
daha kullanışlı liste yapsak; satırlara tür isimleri, sütunlara il isimleri. elimizde güzel bir
veri kaynağı olabilir. mesela ben Niğde ili nin kuşlarını çevre orman müdürlüğü için hazırlamakta
olduğum Niğde faunası veya daha genel ismi ile biyoçeşitliliği projesi için çıkartıyorum. benzeri
şekilde Mustafa Sözen hoca ile Zonguldak ve Bartın kuşları. 

bunları küçük bir başlangıç sayarsak; hep beraber bu listenin gelişebileceğini düşünüyorum.
seçilecek program, liste tarzı tartışılabilir. farklı öneriler de olabilir. ama sonuçta şu an az da
olsa il il kuşlar bölümündeki gibi sorgulamalı bir veri tabanına dönüştürmek mümkün olacaktır. 

siz arkadaşların da görüşlerini öğrenmekten mutlu olacağım, herkese iyi akşamlar, selamlar.

Ahmet Karataş

spalaxtr spalaxtr 29.09.2007 02:21:00

Merhabalar, İl il kuşlar bölümü benim de en sık başvurmak istediğim bir bölüm. Ama ben de o bölümü
yeterince fonksiyonlu bulmadım. İllere göre kuşları istediğim gibi bulamıyorum. Kişinin altında
sadece o kişinin yüklediği fotoları bulabildiğimiz gibi ilin altına sadece o ilden yüklenen
fotoları ve tür listesini bulabilmeliyiz. Yrıva bir türü tıkladığımızda o türün hangi illerden
yüklendiğini Türkiye haritası üzrinde görebilmeliyiz. Türler hakkındaki bilgilerde bazen Türkiye
haritaarı var ama oradaki bilgiler de güncel değil ve çoğunluk yeterli değil. Bir ilden kendiniz
bir foto ekliyorsunuz, bakınca türün bilgisinde o il belirtilmemiş, sanki o ilde o kuş yok gibi
görünüyor. Ahmetin fikirlerine katılıyorum. 

serhattigrel serhattigrel 28.09.2007 23:34:00

Bu arada haritaya bilgi girişi zor bununda farkındayım. Düzeltilecek.Ama bilinki farkında
olduklarımın ancak yüzde 10-15 ini her ay düzeltebiliyoruz. Ömce boşver olmuş işte dediğimiz
çözümler bu gün elden geçmek zorunda.

serhattigrel serhattigrel 28.09.2007 23:29:00

Sitede, bir ilde görülmüş türlerin tespiti amacı ile bir sistem var , ama yetersiz . 

Şöyle çalışmasını hayal ederek kurmuştum.

Her tür sorumlusu kuş forumdan veya yaptığı araştırmalardan öğrendiği il bilgilerini kendi
haritasına işleyecek.

Buradan girilen bilgi ile illere kayıt gidecek.

Yeni yalıçapkını sorumlusu bir haber alırda istanbulda kuşun varlığını öğrenirse haritasına
işliyor,

Biri de istanbulda ne kuş var diye bakarsa sistem ihemen tür tür tarıyarak istanbuldaki türleri
listeliyor.

Bu şu anda çalışan bir sistem ancak tür sayfaları nın yarıdan çoğu hala sahipsiz, ve bilgi
girişleri sürmekte,

Zaman içinde türler yeterli bilgi ile donatıldıkça , amaç asıl olacak.

Yalnız iki eksik var bunları yapacağım.

1 foto girişindeki il bilgisi de  bu sisteme gidecek( şu an girmiyor)

2 bir ili seçince türleri a-b-c  baş harflere göre veriyor , Hepsi düğmeside koyacağım.

Bilmem sistemi size anlatabildimmi,

Excel e gerek varmı

Önerilerinizi bekliyorum

rousettus rousettus 28.09.2007 22:54:00

çok teşekkür ediyorum Hami bey, Riyat Bey, ayrıca Kazım bey e de (o da az önce maille desteğini
bildirdi sağolsun).

foruma destek amacıyla birkaç şey daha yazmak istiyorum.

il, ilçe, tarih yer gibi detaylar belki çok oyalar; ilk başta her vilayete bir artı (+), eksi (-)
koysak bile büyük iş çıkar derim. veya 0 (yok), 1 (var)koyarak da olabilir. biraz daha sağlıksı
Hami beyin teklifindeki gibi Üreyen, kışlayan, geçit kuşları ve yerliler. bunlar için tabloda basit
simgeler kullanabiliriz. kışgöçmeni için K, yaz için Y veya YG gibi.

bu konuda ben üzerime düşeni seve seve yaparım. şimdiye kadar 1835 ten beri olan hemen bütün
Türkiye memeli kayıtlarını girdim ve tek tek koordinatlarına kadar bularak 20 bin kaydı geçen bir
veritabanı oluştu. hala da çılgın bir fikir gibi geliyor -ki yıllarımı da vermiş oldum.

Doğa derneğinin ve Birdlife International hatta IUCN in Türkiye memeliler için kullandığı veriler
büyük ölçüde buna dayanıyor.

bu örneği verdim ki kuşları yapmak (ilk planda sadece il il, detaya girmeden) çok daha kolay diye
düşünüyorum. çünkü memelide yer detayları, örnek-birey sayısı, makale vs bir sürü detayla
girilmişti.

ben bu konuda üzerime düşecek her çeşit göreve hazırım, koordinasyon için mesai harcayabilirim.

sabırla okduğunuz için teşekkür ediyor, iyi akşamlar diliyorum.

hamisami hamisami 28.09.2007 22:21:00

Öneriye katılıyor ve destekliyorum. Türleri 4 ayrı bölümde toplayabileceğimizi düşünüyorum, Üreyen,
kışlayan, geçit kuşları ve yerliler.

Ayrıca nedense foruma bir konu açılınca herzaman ana sahifeye düşmüyor. 

riyatg riyatg 28.09.2007 22:13:00

Maalesef gözden kaçırmışım bu forumu, özür dilerim. Kişisel fikrimi sorarsanız zaten il il kuşlar
bölümünün yetersizliğinden ve amaçsızlığından yakınıyordum. Bence şu anda hiç fonksiyonel değil
ancak tüm sorunumuz webmasterimiz sevgili Serkanın, kısıtlı zamanında daha acil ayrıntılarla
uğraşıyor olması. Umarım ilk fırsatta Serhat ta bu fikri uygun görür ve gerekli değişiklikleri
yaptırır. Zaten o bölümün başlangıçtaki amacı sizin belirttiğiniz durumdu ve bence ele almanın
zamanı geldi. Selamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT