TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92805
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

2008 trakus takvimi

serhattigrel serhattigrel 28.09.2007 22:47:00
Takvim ile ilgili soru cevapları, fikirleri paylaşmak için bu forumu açıyorum. Son durum ile ilgili
bilgiyi  Haberler kısmında okuyabilirsiniz.

extrip extrip 26.11.2007 20:42:00

Ben de saksağanın tür sorumlusuydum,geçen gelen mail üzerine hemen türümün bilgilerini ve haritasını
işledim.Bu arada sınavlarım biter bitmez türlerimi tamamlayıp,boşta kalan türlerden birkaç tanesinin
sorumluluğunu almayı da düşünüyorum.

Bu arada bugün fotoğraf makinası temizleme kiti de elime geçti.Teşekkür ediyorum hediye için.

Henüz bende makina olmadığı için izninizle ben bu hediyeyi değerli dostumuz Murat Bozdoğan a
hediye edeceğim.bende en yakın zamanda bir makina alıp fotoğraf çekmeye başlamayı düşünüyorum,ama
biliyorsunuz ki makina ve ekipmanları biraz tuzlu.Kısa zamanda bende fotoğraflarımla aranızda
olmaya başlarım umarım.

serhattigrel serhattigrel 13.11.2007 22:57:00

Dün bende yorumumu yazacaktım sıra gelemeden uykum geldi, Yazılanları izliyorum, Türkiyede 100 -200
civarında kuş gözlemcisi ve 70 milyon kişi var. Bu site bizim tatmin olmamız için değil, 70 milyon
kuşları tanısın , doğaya hayranlık duysun diye olmalı.,

Bir yandanda üyelerimiz mutlu olmaz ise site de olmaz.

Bakalım nasıl bir çözüm bulacağız.

çitlenbik çitlenbik 13.11.2007 12:22:00

Puanlama olayına katılıyorum. Olmaması daha mantıklı. 

Kötü tür fotoları da bazen tanımlamada çok faydalı olabiliyor. O yüzden Korhan Bey in   Tüm
fotolar sırayla dönsün   sözüne bir oy benden.

Bir de tür fotolarının iyilerini belirlerken bir önerim var benim de : Tür sorumlularının, sorumlu
olduğu türler için oy verme hakkı olsun. Bu da sorumlu olduğu türleri daha da iyi incelemesini,
değerlendirmesini şart kılacaktır. Ne dersiniz ?

korhan korhan 13.11.2007 11:50:00

Yaşasın elitizm, kahrolsun demokrasi......:)))

Şaka bir yana, ben de burasının fk ya dönmesini istemem. Onun için belki uğraştırır ama şu seçeneği
öneriyorum. Şu anki puanlama aynen kalsın. Tür fotolari sayfasında tarihe göre sıralansın şimdiki
gibi ilk açılışta.  İki değişiklik olsun bence. Öncelikle başköşe olayı kalksın ve tüm fotolar tür
için rastgele dönsün. İkincisi ise fotoğraf sayfasında iki sıralama seçeneği olsun birincisi genel
beğeni olarak bizim oylarımız ve editörlerin seçimi olarak site yöneticisi arkadaşların oyları. Bu
konuda bence tüm site yöneticileri editör olsun. Bu sayede isteyen hem tüm fotolari hem de tür
bazında fotoları hem genel beğeni hem de editörlerin seçimi olarak sıralama imkanına kavuşabilir...
Hem de farkı gözlemleme şansımız olur.

tzeybek tzeybek 13.11.2007 07:47:00

Takvim ve fotoğraf seçiminden başka bir konuya doğru kaydığımızı düşünüyorum..

riyatg riyatg 12.11.2007 19:15:00

Hiç puanlama yapılmasa ve sayfa açıldığında fotolar rsatgele bir sırayla görünse....İzleyici zaten
küçük fotolardan seçecektir derim. Aslında sayfada fotolar birkaç ana kategoride gruplansa (dişiler
bir arada, kış giysileri birarada vs) daha da iyi olur derim. Selamlar

capaci capaci 12.11.2007 13:39:00

lafı açılmışken, puanlama kalksa nasıl olur diye eski sohbeti yeniden açayım ben :)

bir seçici kurul oluşturusun (adları gizli de olabilir hatta) bunlar sadece tür sayfasında öne
çıkmeası uygun olan fotoğrafları işaretlesinler.

bu puan işi canımı sıkıyor başından beri, trakus klasik puanlı fotoğraf sitelerine dönmesim, bacım
gülüm ilişkisi olmasın, keyifle kuş konuşalım sadece.

sevgiyle...

tzeybek tzeybek 11.11.2007 17:23:00

Merhaba Serhat Bey;

Bahsettiğiniz sistem dediğiniz gibi sadece seçimi şefaf yapacaktır.Adaleti sağlamak yine mümkün
olmayacaktır.Puana dayalı sistemde çok daha iyi fotoğrafların ilgi görmediği ve sistemin fotoğrafa
göre değil kişiye göre eleştiri aldığı açık.Diğer yönde  puanı fazla olan fotoğraflar takvime uygun
olmayabiliyor.Bana göre seçici bir grup olmalı ve her yıl tekrar edilecek ise tür bazında her yıl
tekrar olup olmayacağı kararlaştırıldıkdan sonra fotoğraf vermek isteyen arkadaşlar tür bazında
müracaat etmeli ve bu müraacatlardan seçim yapılmalı.Seçimi şefaf olsun ister isek.Türler tespit
edildikden sonra havuza orjinal fotoların işlenmemiş örnek fotoğrafları istenmeli.Bu fotoğraflardan
uygun olmayanlar elendikden sonra uygun olanlar üyelerin oylarına isim belirtmeden
sunulmalı.Şimdilik aklıma gelenler bunlar.Böyle olduğunda 1-müraacat esas olur 2-ön eleme seçiciler
tarafından yapılır ve geri kalanlar takvim için uygundur. 3-Geri kalanları üyeler kime ait olduğunu
bilmeden uyladıkları için hem şeffaf hemde adil olunur ve sadece yüklenen fotoğraflar gibi dar bir
kalıpta kalınmaz.

Selam ve sevgilerimle..

Tamer Zeybek

serhattigrel serhattigrel 8.11.2007 18:49:00

Tamer bey, 

Önce kaldıysa bir takviminizden edinmek isterim, formatını merak ettim, bir ayın sayfasının
fotoğrafını çekip göndersenizde olur.

Bu deneyimlerden yola çıkarak 2008 için bir model çıkartmalıyız.

Benim düşüncem; her ay takvim fotoğrafı seçecek bir mekanizma yaratmak. Yeni bir bölüm açılması, ve
burada ay ay işin şeffaf olarak seçimin yapılması.

ocak gelene kadar bunu oluşturmaya çalışacağız.

tzeybek tzeybek 8.11.2007 16:54:00

Mustafa çok iyi ifade ettin sende.Bende işte böyle benzer bir durumu söylemek istiyorum.Sitede
yüklenen fotoğraflar tek başına baz alınmamalı.Serhat Bey in sağlamaya çalıştığı adaleti
anlıyorum.Sonuçda ne yaparsanız yapın illaki kırılan üzülenler olacaktır bunu en alt seviyede
tutmak lazım.Herkezide mutlu etmenin imkanıda yoktur..

Selamlar..

demokritos demokritos 8.11.2007 16:25:00

tamer hocam son iki yıldır takvimlerinizin müdavimiyim ve bu yıl yine istek listesinin başında
olucam:) bahar ornito toplantısında serhat abiden bir miktar esit takvimi de almıştım, işyerimde ve
evimdeki masamda duruyor her ikiside. aslında takvim fotoları için verilen ftp adresine her üye
takvim formatına uygun 3 foto ile başvursa güzel olmazmı diye düşünmeden edemedim bende, tamer
hocamın dediği gibi, site formatı için tam kadraj çalışılmışların dışında kimbilir  takvime uygun
nice kompozisyonlar olacak. hem seçim de kolay olur, toplam üye sayımızın 3/1 i başvursa elenecek
200 ham foto çok zaman almaz diye düşünyorum.

saygılar:)

tzeybek tzeybek 8.11.2007 07:52:00

Baştan beri izliyorum ama şimdi bir konuda yorum yapmak istiyorum.Yeteri kadar fotoğraf
bulunamamasının sebebi formata uymayan fotoğraflar ve bunun altındaki neden neredeyse tam kadraj
kuş fotoğraflarının olması diye anlıyorum.

Kendimden örnek vermem gerekir ise ; önce uzaktan çekiyorum ve daha sonra yavaş yavaş en yakından
poz alıyorum.Benim yüklediğim büyük kumkuşu,küçük akbaba  tam kadrajdır ama bu pozlardan önce
uzaktan ve sizin takvimde aradığınız fotmata uygun fotoğrafları vardır.Bende buraya fotoğraf yükler
iken kuşu arkadaşlar daha iyi görsünler diye en detay veren pozlarını yüklemişim.Hal böyle iken
kişiyi yüklediği fotoğrafla sınırlandırılması fotoğraf üretimine kısıtlama getirmektedir.Belki
kişilerin elinde aranılan özelliklere uygun aynı kuşun başka bir pozu olabilir ve bu sorgulanmadığı
zaman fotoğraf bulmakta zorlanıyorsunuz diye düşünüyorum.

Bir konudada yanlış anlaşılmak istemem ben zaten 3 yıldır takvim basım FK gibi sitelere ve mail
gruplara ilan atıyor ve yaptığım takvimi isteyen herkeze ücretsiz dağıtıyorum ve bu senede 4. sü
yolda çıkmak üzere.Bu tarz imkanları olmayan arkadaşların takmime istekliler ise bir şekilde
katılmaları için gerekli şartlar  sağlanmalı diye düşünüyorum.Bende kendi adıma feragat
edebilirim.

Selam ve sevgilerimle..

Tamer Zeybek

serhattigrel serhattigrel 8.11.2007 03:00:00

Bunalımım devam ediyor, Ve şimdiden herkesten özür diliyorum, pek hakkaniyetli bir yöntemle

gidemedik. Kimse ne olur bana sonuç için gücenmesin. iyi bir eser  olacak muhakkak ama seçim çok
adil olmayacak.

Sitenin seçtiği ilkonlar arasında takvim formatına uyan fotoğraf yeterince çıkmadı.

Bunun üzerine ,Bu işte görevli Grafiker arkadaşımız Tülin hanım tüm siteyi tarıyarak kedi bir dizi
fotoğraf seçti. Buda yetmedi.

Bir akşamda ben oturdum bir dizi takvim formatına uyabilecek fotoğrafları tür sayfalarından
seçtim.

Bunların orjinallerini istedik. Sitemizde çok güzel duran bir fotoğraf bazen baskı için yeterli
özelliklere sahip olamıyor. Ancak orjinal gelince bunu anlayabiliyoruz.

Birgece Mehmet çetinkoç ile oturup bir eleme yaptıksada vakit yetersizliğinden işi bitiremedik.

Hafta sonu gezisinin iptali bana buhafta sonu bir iki üyemiz ile buluşup seçimi bitirme sansını

verir diye umuyorum.

Seçeceklerimiz ile tasarım yapacağız ve son elemeyide tasarımdan sonra gerçekleştireceğiz. Emin
olun şu anda kaç fotoğraf tüm elemeleri geçti kimlerin bilemiyorum. Gelişmeleri yine yazacağım,
pek

vaktimiz kalmadı. 

capaci capaci 16.10.2007 00:42:00

yazmayı unutmuşum fotoyu yollarken, asıl uzantısı raw, ama tif jpeg ne isterseniz çevirir yollarım

sevgiyle...

capaci capaci 16.10.2007 00:41:00

amanin 41 dk gecikme ile fotoğrafımı gönderdim sonunda :)

serhattigrel serhattigrel 16.10.2007 00:01:00

Bugün saat 17:00 itibarı ile durum ; fotoğraf isteyipte bir yanıt alamadığımız    beş arkadaşımıza

yarın telefon açmaktan başka çarem kalmadı.

Gelen fotoğraflara şöyle bir baktım, işimiz zor. 

full kardraj kuş fotoğrafları çoğunlukta , takvim sayfasına sığmıyorlar , küçültünce çevre beyaz

kalıyor.   Bu arada tam uygun olanlarda geldi.

Anlatmıştım, fotoğrafı hiç bozmadan ,rakkamları yerleştirecek , flu bir alan lazım. 

Hepimiz full kadraj kuş fotoğrafı çekmeye çalışıyoruz, sitede bunlar beğeni ile karşılansada ,

fotoğrafı baskıda kullanmaya gelince kuş kadar çevresindede alanlar  aranıyor.

Bence bir evrim içindeyiz, zamanla bazı çektiklerimizi gülerek karşılayacağız. Bu konu bir forumda

veya bir buluşmada tartışılmalı. Nedir iyi fotoğraf, bizce tabii...

Seçim için güvendiğim Ömer Necipoğlu  bu hafta yok, Mehmet Çetinkoç yarın beni arıyacak.Bakalım ne

günü toplanırız , vaktimiz daralıyor.

İkinci tur seçim ile yeni adaylar belirleme gerekecek gibi görünüyor.

Buda zor 3000 fotomuz var ,nasıl olacak bakalım. 

capaci capaci 11.10.2007 10:17:00

ben maili aldım ama fotomu gonderemedim henüz

en kısa zamanda abicim

hepinize iyi bayramlar...

serhattigrel serhattigrel 10.10.2007 00:34:00

Takvim için ilk eleme yapılmış aşağıdaki arkadaşlara hangi fotoğraflarının seçildiği mail ile

bildirilmişti.

jepg ,hiç PS ile  oynanmamış , sadece küçültülmüş örnek istenmişti,

Yarıdan fazla arkadaşımızdan hiç yanıt alamadık.

Bu ay ortası seçim için bir masaya oturmak gerekiyor. Gelen fotoğraflar takvime  uygun çıkmayabilir

kinci bir seçim ve çağırma gerekebilir.Vaktimiz daralıyor.

Aşağıdaki arkadaşlardan ricam; 

Ayın 15 ine kadar fotoğrafları gönderin veya takvime katılmayacağınızı bildirin. Fotoğraf talebi
maili 

almadıysanız, bana durumu , mail ile bildirin. Fotoğraf gönderdiyseniz , gönderdim olarak yine bana
mail atın. .  serhatt@esit.com.tr

Liste ;

alptekin kutlu

emin yoğurtçuoğlu

ergün turan

fikret yorgancıoğlu

hakan perek

haldun savaş

ilker kül

inanç sevim

kazım çapacı

korhan özkan

kürşat akın

mehmet çetinkoç

mehmet hanay

mustafa erturhan

naki tez

nizamettin yavuz

okan koçyiğit

ömer necipoğlu

selen ediger

selim imamoğlu

serhat tigrel

soner bekir

tamer zeybek

timur türker

tuncer tozsin

serhattigrel serhattigrel 8.10.2007 19:50:00

GELİŞMELER,

Fotoğraf seçimi yapıdı ,fotoğraf sahiplerine mailler çekildi, Bekleniyor,

Site tam adaletli bir seçim yapamadı, Bazı güzel fotoğraflar  değerlendirme dışında kalabildi.

Bir heyet kurup , dışarıda kalan çok iyileri değerlendirmeye alma gerekebilir.

Mehmet Çetinkoç seçime katılabileceğini söyledi. 

serhattigrel serhattigrel 1.10.2007 01:19:00

bazı şeyler tasarımların başına oturmadan söylenemez. Ama sanıyorum arka sayfa için fikrin güzel,
kuş bilgilerinden başkada elimizde başkamalzemede yok.

Ama acaba o türün birkaç değişik pozu nasıl olur , bir kenardada,(arka)diyede düşüneceğiz.

Bu hafta fotoğrafları çağırmaya başlıyacağız.

alp alp 1.10.2007 00:17:00

2008 TRAKUS Takvimi’ nin ön sayfalarının seçimi yöntem olarak belirlendi ama Serhat Bey’ in de
dikkat çektiği gibi “arka sayfa” formatı belli değil.

Sitenin amacı; ülkemizde doğal ortamda yaşayan kuş türleri hakkında anonim olarak bilgi toplamak ve
bu bilgilerin paylaşılması olduğuna göre takvime seçilen kuş türünün arka sayfasında tür bilgileri
verilebilir; Bilgilerin detaylı olarak ancak limitli karakter sayısı ile hazırlanması görünümde ve
dizgide kolaylık sağlayacaktır. 

Saksağan örneğinde sağ altta verilen türün kısa tanımı yerine tür isimleri (Türkçe / İngilizce /
Latince) ve kod numarası verilebilir, arka sayfada siluet saksağan resmi yanına (takvimin olduğu
alana) detaylı tür tanımı işlenebilir. Saygılarımla,  

serhattigrel serhattigrel 29.09.2007 01:44:00

Kimin logosunun baskın olacağı  sorun oldu, Esit takvimi ayrı trakusta ayrı olunca sorun çözüldü.,
trakus takvimi saksağan fotoluya  benzer düşünülüyor.

hamisami hamisami 29.09.2007 01:38:00

Tamam şimdi buldum. Örnek kızılgerdan (Şubat) sahifesindeki kızıllar kuşun kızılına bire bir
benziyordu ve çok hoşuma gitti. Ayrıca etrafa dağılan gri tonlarda harika yakışmış. Esit ve Trakus
aynı fontlarla ve renkte daha ufak aynı köşede yer alsa bence çok güzel olur.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT