TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kınalı keklik

nayko nayko 23.05.2012 17:38:00
Topluca bir kuş olup, 32-35 cm büyüklüğündedirler. Açık kahverengi arkaları, gri göğüsleri ve kahverengimsi sarı karınları vardır. Yüz siyah bir gerdanlıkla beyazdır. Pas rengi çizgili böğürleri ve kırmızı bacakları vardır. Kaya kekliğine çok benzerdir ama arkası daha kahverengidir ve ön boyunda sarımsı bir belirtisi vardır. Mükemmel tanımlanan gerdanlığı, Kırmızı bacaklı keklikten (Alectoris rufa) bu türü ayırır.

Tohumlar ve bazı böceklerden oluşan geniş bir beslenmesi vardır; yine de sarkık arpağan veya dam arpağanı denilen Bromus tectorum türü kuvvetli yiyecek tercihidir.

Açık ve çoğunlukla tepelik ülkede yerleşik bir üreyendir. 8-20 yumurta koyduğu eksik olarak çizilen bir yer kazımasında yuva yapar.

Ülkemizin sık ormanlık ve ovalık alanları hariç Türkiye nin hemen her yerinde görülür.

Pakistan ın ulusal kuşudur ve ismi Urdu dilinde Chakhoor dan türetilir.

cihaner62 cihaner62 24.06.2015 22:30:00

Kenelere karşı 2 bin kınalı keklik doğaya salındı Mersin'de, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, kene ile biyolojik mücadele kapsamında 2 bin kınalı kekliği doğayla buluşturdu.

aguler aguler 24.05.2014 23:10:00

Adıyamanda bir çok defa gördüm ama çekmeyi başaramadım maalesef, son olarak Nemrut yakınlarında gördüm

kuzeycem kuzeycem 26.07.2013 15:34:00

Kışın ODTÜ'deki biyoloji bölümünde 15-20 bireylik sürüler halinde beslenirler, eğer dikkatli olursanız ve korkutmazsanız oldukça iyi yaklaşırsınız :)

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 22.12.2012 15:11:00

Gökçeada da görülüyor.

ali6105 ali6105 29.05.2012 09:58:00

Amasya da 90 lı yıllara kadar Dayı larımın köyünde, üstelik daha köyü çıkmadan 40 lı,50 li alaylar halinde uçarlardı.Şimdilerde 3-5 tanesini bile bir arada görebilen kendini şanslı adlediyor...

Bu türün popülasyonun hızla tükenme sebebinin suni göbre kullanımı olduğunu söylüyorlar.Şimdilerde popülasyonu dengelemek için ,keklik üretim ve yetiştirme çiftlikleri var.Fakat suni gübre kullanıyla ilgili bir kısıtlama hala yok...

Bu konuya kim ne zaman dur diyecek merakla bekliyoruz....

amenevse amenevse 24.05.2012 10:57:00

Başkent Üniversitesinin arkasında yer alan Bağlıca köyünün arazinde birkaç yıldan beri gözlediğim çilkeklik ve kınalı keklikler, beşerli onarlı gruplar halinde şu anda da varlar

atmacamana atmacamana 24.05.2012 06:58:00

Bilkent Üniversitesinin ODTU ile bitişik arazisinde çok sayıda görebilirsiniz.Kışın daha belirgin olarak ortaya çıkarlar. Bilkent 3 ile Beytepe Köyü arasındaki yolda her sabah yürüyerek kayalık alana tırmanır çalıların altında yemlenirler.

hyperbiker hyperbiker 23.05.2012 19:01:00

Uşak - Kışlaköy civarlarında çiftler halinde şu anda bile görülebilir, neredeyse hergün görüyorum ama fotoğrafını henüz çekemedim. Kışın karlar üzerinde çektiğim şu kare hariç: www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=68468

Saksağan Saksağan 23.05.2012 18:54:00

ODTÜ de gördüm.ODTÜ de yerleşik olduklarını söylüyorlar;ama sadece kışın yaptığımız gözlemlerde gördük.ODTÜ de çilkeklik de varmış.Bu arada Kaya kekliği (Alectoris graeca) daha çok benziyor,kızıl ayaklı kekliği görsem tanırım;çünkü siyah izgisi biraz parçalı.Bu türün resmi için http://www.garden-birds.co.uk/birds/red-legged_partridge.htm adresini öneriyorum.Kuş Gözlemcisi nin cep kitabında da öyle gösteriliyor.Bu arada Kuş Gözlemcisinin cep kitabında keklik,kızıl yazan yere bakarsanız alakasız bir tür olduğunu anlayabilirsiniz.

nayko nayko 23.05.2012 17:43:00

Ankara / Çayyolu Köyünün içerisindeki vadide bütün kış boyunca yaklaşık 20 birey gördüm. Havaların ısınması ile birlikte gözden kayboldular.

Kışın inşallah tekrar görürüz.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT