TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Kötü fotoğraflar.

hakkidogan hakkidogan 17.07.2012 00:44:00
Sitenin hızla düşen fotoğraf kalitesi hakkında site yönetimi bir şey yapmayı düşünmüyormu ? Eskiden çok severek girdiğim izlediğim siteye artık neredeyse girmez oldum. Çünkü önceden açıp örnek aldığım bir sürü fotoğraf görürdüm. Kimse alınmasın ama son zamanlarda yüklenen fotoğraflara bakın. Büyük çoğunluğu tür ekleden girmesi gereken fotoğraflar. Bu kadar sıradan HD lere nasıl tahammül ediliyor ? Yoksa HD den anlaşılan 1920x1080 ebatlı fotoğrafmı ? Benim anladığım tam detaylı,nefis ışıkta çekilmiş fotoğraflar. Ama sanırım ben yanlış düşünüyorum. :(

Site yönetimi bir seçme yapmayı düşünmüyormu hala ? Hiçbir fotoğrafik değeri olmayan fotoğraflara birde harika,nefis,üstad denmiyormu. :((

Neyse daha fazla uzatmayayım.

Sevgiler...

gedizmen gedizmen 19.07.2012 09:33:00

Hakkının aynen dediklerine katılıyorum ben bile artık eskisi gibi siteye girmez oldum, sanırım bir çözüm bulunması gerektiği inancındayım...

özellikle " Hiçbir fotoğrafik değeri olmayan fotoğraflara birde harika,nefis,üstad denmiyormu." hakkının bu sözü bence site yönetimi olarak dikkate alınmalıdır..

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 19.07.2012 09:32:00

yada full hd formati 1280x720 olarak degistirilebilir. boylece monitor kalite farkliliklarindan kaynaklanan gorus farkliliklari, noise, detay problemleri azalabilir..

atmacamana atmacamana 19.07.2012 09:21:00

Çok beğendiğim bir değerlendirmeyi belki okumayan vardır yeniden okur diye aynen alarak söylemek istediklerime başlayayım. Burası ülkemizin kuşlarını tanıtan bir site. Kuşçuların yıllardır özlemini çektiği kör topal birbirleri ile kavga gürültü ornitolojide yer edinmeye, uluslararası düzeyde tanınmaya çalışan pek çok arkadaşımızın çok özlediği bir meydan.Üstelik hepsinin baş düşman olduğu eski avcılardan biri olan bir arkadaşımızın kurduğu bir düzen.Am pek çoğumuz (ben dahil) burayı er meydanına çevirdik. Burada kendi ölçülerimizde ahlak arayışlarına girdik. Hep en iyilerden en öndelerden olmaya çalıştık. Hırslarımızın esiri olduk, sevebileceğimiz, en kısa sürede dost olabileceğimiz insanlarla tanışmadan küstük.Eski tanışlarla da dalaştık yine küstük. Pek çok yetenek şimdi yetenekleri ile başka mahfillerde ya da tek başına hevesini sürdürüyor. Ama hergün burayı izlemekten kendini alamıyor. Çünkü kuş tutkusu devam ediyorsa gidebileceği yerlerin başında burası geliyor. Alkoliğin meyhaneye, dindarın camiye gitmesi gerektiği gibi birşeyi şimdi tek başlarına yapıyorlar.Meyhaneci görür , cemaat eleştirir diye.Kuşlar aleminin bir parçası olan bu yerde insanları şerefi ile değerlendirmek yerine yeteneği ile değerlendirmek gerek.Fiziki haline bakarak değil. Bir fotoğraf yükleme cesaretini göstermek ne kadar zordur.Hepiniz bilmelisiniz.Kötü denilen fotoğrafta bir beyaz gerdan kuşun türünü belirler.Yerinin önemi vardır.Cinsinin değeri vardır. O kötü fotoğraftaki kuşun peşinden yıllarca koşan kardeşlerimiz vardır.

Balığı suda değerlendirirsek çok başarılı bir yüzücü ve nefes alan bir canlıdır.Ancak karada fazla bir yetenek sergileyemez.Balığı ağaçta değerlendirmek arızidir.Onu su içinde değerlendirip yeteneklerini bulmaya çalışmalıyız. Hepinize sevgilerimle

tzeybek tzeybek 19.07.2012 07:40:00

İşte bu ! Dileyen en üst çözünürlük olan HD seviyesine kadar dilediği ölçüde fotoğraf yüklesin.Beğenenler alkışlasın , beğenmeyenler eleştirsin. Ayrıca HD yanında 3*2 oranında kadrajlanmış fotoğraf da yüklensin.

yavuzeryavuz yavuzeryavuz 19.07.2012 00:47:00

Murat C dostum detaylica aciklamis.. Benim onerim HD fotograf olayinin kaldirilmasi bunun yerine normal fotograf boyutunun ust sinirinin 1280x olacak sekilde ayarlanmasi...

Karacaali Karacaali 18.07.2012 17:10:00

Merhabalar,şimdi gördüğüm bu güzel forumda hele benim gibi fotoğraf bilgisi sıfır olan cep telefonu ile bile çekmeyi zor beceren biri olarak hdinin çok değerli bir şans olduğunu ancak profosyonel çekimleri olana hakettiğini düşünüyorum,onları izlemekten büyük keyif alıyorum.Koruma çalışmalarımız gereği aralıklı olarak siteye girsemde çok güzel fotoğrafları gördükçe mutlu oluyorum.Bana arazilerde arkadaşların emanet vererek otomotik konumunda teslim ettiği şekilde ancak çekebildiğimden ana sayfada hdisimi düşünemiyorum :)bu yüzden her konumda sadece seyirciyim.Artık internetim tekrar takıldından daha çok izlemeye devam edeceğim,siteye bolca selam.

mehmetz mehmetz 18.07.2012 16:01:00

Sevgili Hakkı. Yazdıklarına tamamen katılıyorum. HD fotoğraf, kesinlikle HD olabilecek kalitede olmalı. FG, zaman zaman farklı bakış açılarından, farklı ihtiyaçlardan dolayı çok çok iyi olmayan fotoğraflara sahne olabiliyor. Sende bunu yadsımamışsın zaten. Aslında sitenin kuralları ve site hakkında kısmı okunduğunda hangi fotonun HD, hangi fotonun FG, hangi fotonun Tür ekleden yüklenmesi gerektiği açıkça yazılmış durumda. Çok özel bir durumda, tür eklenmenin dışında olağandışı bir kayıt olması durumunda FG kullanılabilir elbette. Ama bizler bunu çok çok nadir yaparken bile, altına aslında FG lik değil ama şu özel durum için yüklüyorum açıklaması ile yüklerdik.

Ancak işin yönetim tarafında, zaman zaman toplantılarda bulunduğumdan Murat a da hak vermemek elde değil. Sitenin amacı zaten belli. Burası esasen TR deki kuş databankını oluşturabilmek. Bu işi cazip hale getirmenin yolu sahne ki, burası da FG. Herkes doğal olarak orada sahnede olmak istiyor.

Murat ın yazdığı gibi, ileride belki daha profesyonel, kimsenin itirazına mahal bırakmayacak, kimseyi darıltıp gücendirmeden ayrımları yapabilecek bir fotoğraf seçim ekibi oluşturulabilir.

Selamlar

hakkidogan hakkidogan 18.07.2012 14:39:00

Adnan bey konunun sizin yüklediğiniz hd fotoğrafla doğrudan alakası yoktur. Ama sizin fotoğrafınızın hd yüklenmemesi gerektiğini açıkça fotoğrafınızın altına yazdım zaten. Bu forumu açmayı epeyden beri düşünüyordum. Size yazdığım yorumdan sonraya sadece tesadüfen denk gelmiş. Yaptığım yorumda ne gibi bir anormallik varki başkası farklı yanıt verecekti doğrusu anlayamadım. PS ta 30 saniyenizi ayırarak kadrajınızı düzeltmek varken bunu yamuk&yokuş aşağı kadraj ile sunmanız karşılığında nefis olmuş dememmi gerekiyordu. Gördüğümü yazdım. Ama bunun için insanlar farklı cevaplar verecekse o onların bileceği iştir. Yorumlarımn çoğunda kendi fotoğraf bilgimce görebildiğim kusurları en yakın arkadaşlarıma dahi yazdım bu güne kadar. Bir çok fotoğrafa da bir şey yazmadım kusurlarını (yine kendimce) görmeme rağmen. Çünkü herkesin vereceği cevap sizinki gibi olmayabiliyor.

Bana yazılan olumsuz eleştirilere her zaman kulak verdim ve teşekkür ettim. Çünkü bu eleştiriler sayesinde çok şeyler öğrendim.

Örnekleyeyim; Kuşun kafa üstünde ayklarından daha fazla boşuk bırakılmasını eleştirilerden öğrendim.

Eğer fotoğraf imkan veriyorsa gözü altın noktaya yerleştirmeyi eleştirilerden öğrendim.

Soldan saga doğru bakan kuşların insanın gözüne (alfabemizde soldan saga olduğundan insan gözünün daha iyi alglılamasındamış) daha iyi göründüğünü eleştirilerden öğrendim.

Bu örnekleri çoğaltabilirim.

Kısaca bir kez daha söylemek gerekirse hd fotoğrafların (yalnızkurt un dediği gibi) daha özenle seçilip yüklenmesinden ve ihtiyacı olan fotoğraflara yorum yapılırken eksiklerin söylenmesi taraftarıyım.

Adnan bey en basiti sizin bir daha yamuk kadrajla fotoğraf yüklemeyeceğinizi tahmin ediyorum. Kendimden pay biçerek bu sözü söyledim. Lütfen yanlış anlamayın. Çünkü bana bu tarz eleştiri geldiğinde bir sonraki fotoğrafımda bu hatamı hep gidermeye çalıştım.

Umarım yazdıklarımla kimseyi incitmiyorumdur. Çünkü en son istediğim şey insanları incitmektir.

Sevgilerimle

hakkidogan hakkidogan 18.07.2012 14:17:00

Ahmet bey yorumunuzu dikkatlice okudum. Ama benim söylemek istdediklerimle alakalı bir şey göremedim. Fotoğraflara gelen yorumlarla ilgili bir sıkıntıdan bahsetmedim.Ne kadar zamandan beri üyesiniz ve bu siteyle ne kadar alakalısınız bunu bilmiyorum. Ama fotoğraf kalitesi düştü derken şu bir kaç aylık süreden bahsetmedim. Iki,üç sene öncelerinde gelen nefis fotoğraflar yerini şimdiki fotoğraflara bıraktı. Her geçen gün yükselmesi gerekirken,hızla kan kaybediyor.

Benim dertlerimden biriside tam dediğiniz gibi yenilere imkan vermek. Yeni yeni arkadaşlara üstad,harika,nefis dememek. Elbette fotoğraf hakediyorsa diyeceğiz. İsterse iki günlük fotoğrafçı olsun. Ama fotoğraftaki sorun ve sıkıntıları uygun bir dille anlatmazsak haketmeyen fotoğrafa methiyeler düzersek bu arkadaşımız nasıl öğrenecek yanlışlarını ?

Hocam Kazım Çapacı dan zamanında aldığım ağır eleştirileri hatırlıyorum da, ben çok sabırlıymışım. Bunları fotoğraf diye çekiyormusundan tutun sil bunları hemen cümlelerine kadar varan eleştiriler. Benim hocamdır. Şu anda da en yakın arkadaşlarımdan biridir.

Bu sitenin yaptığı harika işler elbette var. Bunu kimse inkar edemez. İnsanların birbirleriyle arkadaşlık kurmasını sağlaması dahi tek başına büyük bir kazanım. Diğerlerini buradan oturup saymaya gerek yok. Bu siteyi çok sevdiğimden ve daha iyi olmasını istemesinden başka bir isteğim yok. Yazdıklarımın bir çoğuda bu yüzden zaten.

Hiçbir zaman yorum alma ve fotoğrafımın ana sayfayı çıkması gibi kaygılarım olmadığı gibi bu kaygıları taşıyanlarada gülenlerdenim.

Sevgilerimle

amenevse amenevse 18.07.2012 14:06:00

Kötü fotoğraflarla ilgili Hakkı beyin başlattığı tartışmanın esas muhatabı sanırım benim HD gafletinde bulunarak yüklediğim Dikkuyruk karesiydi; Hakkı bey fotoğraf için "Adnan bey HD yükleme adına aşırı zorlanmış bir kare. Hiç değilse güzelim kuşu yokuş aşağı yüzdürmeseydiniz." yorumunda bulunmanın akabinde forumda kötü fotoğraflarla ilgili yazısı çıkmıştı. Aslında fotoğrafım içim yaptığı yoruma benim yanıtım " Hakkı bey haklısınız; ben de beğenmedim, ilginize teşekkür ederim. Selam ve sevgilerimle.." şeklinde olmuştu. Biraz yaşlılığın, özellikle kuş sevgisinin bizlerde biraktığı hoş görülük, yoruma verdiğimiz yanıtta yansımıştı. Oysa farklı bir kişinin bu yoruma vereceği yanıt herhalde çok başka olurdu. Herkes yorumlarında haklı olabilir; kuşun değerini, sadece fotoğraf karelerindeki görüntüleriyle, çekenlerin acemiliklerini eleştirmekle vermenin ötesinde de düşünmenin yerinde olacağına inanıyorum. Sevgiyle ve dostça kalın, saygılarımla.

Sevgilerimle...

benimpencerem benimpencerem 18.07.2012 13:48:00

Bunun üzerine birde öneri yapayım.:)))

fotoğraf beğenisi ile yorumun ayrılması ve foto sahibinin beğeni verenleri görmemesini sağlayacak bir sistem faydalı olur diye düşünüyorum.

benimpencerem benimpencerem 18.07.2012 13:45:00

Sade kullanıcı iken bende birçok şeye kızıyor , kendimce düzelmasi için fikirler yürütüyordum. TRAKEL de es kaza sorumluluk alınca gördümki ne karar alırsanız alın beğenenler kadar beğenmeyenlerde oluyor .

Birisi ben fotoğraf derdinde değilim tür olsun diyor, diğeri hem tür olsun hem fotoğrafı iyi olsun diyor , bir başkasıda ben kalite isterim diyor.

Trakel de fg ye çıkan karelerde seçilerek çıkıyor. Biliyorum ki bu sistemi TrAKUS da beğenen ve keşke bizde de böyle olsa diyenler var. Fakat bizde birçokda beğenmeyen var. Hatta bu yüzde küseni var gideni var.

Ben çıkmışım Erzurum un dağına çekmişim kareyi siz ne hakla tür eklede bırakıyorsunuz diyeni var vs vs.

Full hd konusunda seçici olsanız bir dert olmasanız bir dert. Kim seçecek o ayrı bir dert.

Demem o ki bu tarz sitelerde herkese hoş gelecek kararlar almak , çok ama çok zor.

Benimkisi siteyi savunmak değil sadece tüm arkadaşlara farklı bir açıyı göstermek. Selam ve sevgilerimle.

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 18.07.2012 13:36:00

Hakkı bey, bir konuda yanlış anlaşılmışım. Ortaya iyisini koyarak örnek olmak laızm derken sizin fotograflar kötü, iyisini çekerek örnek olmalısınızı kastetmedim. fotograflarınıza hiç bakmadım. bakma gereği de duymuyorum. mutlaka iyidir. ben şimdiye kadar hiç HD yüklemedim. sebebi ise yüklenen HD fotografları görünce yüklememem gerektiğini düşündüm. Ayrıca yazımın ilk başında katıldığımı da belirttim.

katılmadığım noktaları da zaten yazmıştım. belirtmek istediğim noktalar:

İyi olan fotograflar zaten gerekli yorumu alarak üste çıkıyorlar.

trakus da şöyle bir durumda da var malesef. tanıdık tanıdığa yorum yapıyor.

bir diğer konu veri kaybından ve yaz sezonundan dolayı siteye yüklenen foto ve uğrayan kişi sayısı fazla olmadığını, ondan dolayı da az yorumla fotoların seçişmiş hale geldiğini düşünüyorum.

Bu arada ilk başlayan, yeterli ekipmanı olmayan, kuş yerlerini iyi bilmeyen arkadaşlara da imkan vermek gerektiğini düşünüyorum.

Özmenin söylediği gibi hangi ile gideceksen o ildeki trakuş üyesi ile kontak kurup orada beraber fotograf çekebiliyor olman bu sitenin yaptığı en iyi hareketlerden birisi.

burada belirleyici olan gelen yorumlarla iyi ile iyi olmayan fotografın ayrışmasıdır. bugünlerde bu süreç az giren olduğundan dolayı sıkıntılı olabilir.

önceki söylediklerim de şimdi söylediklerim de kişisel değil fikirsel düzeyde söylenmiştir.

bilginize.

Rastgele.

hakkidogan hakkidogan 18.07.2012 12:13:00

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=77694 http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=77747

Ne demek istediğimi bu iki linkteki fotoğraflar anlatır sanırım. :)

Sevgilerimle...

wolfkenan wolfkenan 18.07.2012 10:26:00

bende tür eklelik fotoğrafları silip fgdeki sayfamı minimuma indirirken veri kaybı ile birçoğu geri döndü...malum dört günde bir silinebiliyor ama tür eklenin il bazında eklemelere yansıtılmadığından bazı ilim için ilk kayıt değerli kuşları silemiyorum...ancak hdlerde Hakkı abim haklı ve herkes hd yüklememeli,bizim lenslerle çok zor olduğuna göre hakedecek kareler yüklenmeli...ben zaten fg ye kolay kolay yüklememe kararı aldım,çünkü bu işten soğuturcasına verilen tepkiler bazılarının kendini daha üstün görme egosu ve kıskançlıklar siteye hep zarar vermişdir...asıl amaç hep unutulmuş ve fotoğrafsever bir site imajı olması için devamlı baskılar yapılmıştır...kuş fotosu her yere yüklenir ama buradaki misyonu gözardı edip illaki o ilk dörde girme telaşesi karşısındakininde bir kalbi

ruhu olduğunu unutup pervasızca saldırılarla forumlar ve fgdeki savaşlara çanak tutulmuştur ki bu kalp kırmalar cezalar ile ayrılmalarla devam etmiştir ve de etmeye devam edecektir.Hakkı abim fotoğraf için siteye girdiğini söylüyor bense ilimiz ve ülkemizin kuşlarına ilgim için giriyorum herkesin değişik duygu ve öğrenilerle girdiği bu güzel sitede elbet eksiklikler olacaktır ama bu fg olma yarışı büyük boyutlarda olduğu sürece hep kuş yerine fotoğraf sevgisi gölgesinin altında hep ikinci planda kalmaya devam edecektir ...buda bu çok sevdiğimiz siteye olan ilgimizi körlemeye neden olmaktadır,sonuç olarak hd ye hiç itirazımız yok,ancak normal bir kareyle aynı savaşa sokulmamalı,ayrıca iddaa ediyorum bu yarış bir hd bir normal kare olarak düşürülse fotoğraf yarışı çok azalacak ve millet sadece iyilere yorum yazmaktan vazgeçecektir,şu an bir çok sıfır yorumla kapatılan karelerdeki arkadaşların bu sevdası baltalanmamış olacaktır,ilgisizlik dostça yaklaşımlar olmadığı sürece sadece hep iyiler ile devam edildiği sürece değişmez ana elemanlarla kısır döngü devam edecektir,peki kuşseverlerin şevki kırıldıkça sayımız artmazsa güzelmi olur,bunu tüm çevremize aşıladıkça koruma bilincinin ne kadar arttığını gözlerimle şahit olarak bu konuların çok hassas incelenmesine taraftarım...sadece naçizane uzun zamandır hep düşüncelerimi tekrar edip duruyorum sayın yönetime,biraz uzun oldu değerli vakitlerinizden aldım varsa kusurumuz affola,kurullara bu güzel uğraşılarında kolaylık diliyorum....saygılarımla... wolf s.kenan

sezmez sezmez 18.07.2012 10:00:00

Herkese Merhaba ;

Malesef herkes ileri derecede fotoğrafçılık bilgisi oluştuktan sonra trakuşa katılmıyor, benim gibi... Bu nedenle belgeleme adına çekilen fotoğraflar bazen amatörce çekimler olabiliyor... Fakat takdir edersiniz ki iyi kareler almak sadece iyi fotoğraf bilgisi ile de olmuyor bazen gerçekten de iyi ekipman gerektiriyor... Özellikle aksiyon sahnelerini görüntülerken...

Herkesin maddi gücü bu konuda aynı olmayabilir, burada da imkanı olmayanın iyi sonuç almadıkça fotoğraf yüklememesine sebebiyet verecek kıstaslar konulmamalı...Sonuç itibariyle fotoğrafları değerlendirirken türe, nerede görüntülendiğine, nasıl davranış sergilediklerine de bakılıyor.

Bence insanların hevesini kırmak yerine tecrübeler konuşturularak daha kaliteli çekimler için katkı yapmak adına eleştirilmeli, eleştiri alan fotoğrafların sahipleri de bunlardan kendine birşeyler katmalıdır. Kuş gözlemciliği ile birlikte fotoğrafın da içine derinlemesine giren herkes kendi veritabanında ilk çektiği fotoğraflara bakacak olurlarsa ne demek istediğim gayet iyi anlaşılacaktır.

Bence eleştiri yapan da yapılan da biraz dönüp kendisine bakmalıdır. Benim sitede gördüğüm en büyük eksiklik tür sayısını arttırmak için yapılan yarışta, birbirini tanıyan gruplar dışında istisna sayılabilecek kişileri de bu gruba dahil edersek, birbirimizin fotoğraflarını ya yorumlamıyoruz, ya da yorumlasak bile ne tür hakkında, ne yeri hakkında, ne de fotoğraf hakkında bir eleştiri yazmıyoruz... Yanlış anlaşılmasın buna ben de dahilim...

Bir çok yer geziyorum, gezdikçe daha fazla gözlemliyorum, gölemlerim arttıkça bilgim artıyor ve tanıştığım insanlardan aldığım bilgiler sayesinde daha iyi çekimler yapabiliyorum...

hyperbiker hyperbiker 18.07.2012 07:55:00

Kendi yüklediğim fotoğraflarla ilgili bir yorum yapmak isterim: hiç bir estetik yönü olmayan fotoğraflarımı Tür Ekle den yüklemek yerine zaman zaman FG de yayınlamak zorunda kalıyorum. Bunun nedeni ise Tür Ekle kısmından eklenen fotoğraflar ilgili şehrin veritabanına girmiyor. Yani yeni güncellemeden sonra konulan şehre göre aramada çıkmıyor. Durum böyle olunca da eğer çektiğim tür daha önce ilgili şehir refere edilmeden yayınlanmamışsa fotoğraf kötü olsa bile FG den yüklemek zorunda kalıyorum.

Bu durum düzeltilirse yani Tür Ekle den yükllenen fotoğraflar da ilgili şehirlerin veritabanında gözükebilirse kendimce kötü olarak adlandırabileceğim fotoğraflarımı insanların göz estetik zevklerini bozmamak adına FG ye yüklemeyeceğim.

MuratC MuratC 18.07.2012 01:41:00

Fotogalerideki fotograflarda bir kalite dususu oldugu bir gercek. Evet bu HDlerde daha bir goze batiyor oda cok dogru. Bildiginiz gibi HD ilk uygulanmaya basladiginda, bence pekte dogru bir yontem olmamasina ragmen Tur Tanim heyetinde olan arkadaslar tarafindan onaylaniyordu. Bir kisminin fotograf tecrubesi gayet iyiyken, hepsinin fotografa ayni gozle bakmasini beklemekte gene bence hataydi. Haliyle cogu HD fotograf yuklenir yuklenmez onay aldi, sadece cok azi elemeden gecemedi. Bir cok arkadasimiz HD onayini degil bir kac gun, 1-2 saat gec aldi diye bozuldu, kustu.

Bu durum yonetim kurulunda ve diger toplantilarda saatlerce konusuldu ve tartisildi. Evet, bizlerde bir ara HD onayini ehil kisilerin eline verelim diye dusunduk. Ancak detayli dusunursek bununda bir cok sikintisi var. Iyi HD ve kotu HD fotograf siyah beyaz kadar net degil cogunlukla. Gordukki arada bir suru gri olabilecek fotograf var. Bunlarin HD onayi alip alamayacagi bizler arasindada gorus farkliliklari yaratiyor. Kimi gercekten cok mukemmel fotograflar ararken, bir diger uyemiz bu konuda bu kadar kati olamiyor. Isin icine es, dost, arkadas girince fotograflara baska gozle bakiliyor. HD olurmu olmaz diye bir cok kare cikabiliyor ve bunlarin reddinde veya biraz gec onaylanmasinda bile insanlar gercekten inanilmaz bir sekilde kiralabiliyor. Bunlar yasanmis gerceklerdir...

Bu isin gercek cozumu bu filtreleme isini bu isten cok iyi anlayan, sitede profesyonelce 7/24 calisabilecek, kimsenin taniyip bilemedigi insanlarla olur. Maaalesef sitemizde boyle bir grup ikame etme olanagimiz yok. Hali hazirda yoneticilik yapan insanlarda zaten bu isi bir cok seyden feda ederek yapiyorlar ve gercekten sitedeki bir cok olaya ve probleme yetisebilmek bu kadar vakit alirken birde boylesine sikintili bir gorevi kimsenin ustlenecegini sanmiyorum.

Bu sebelerle, en azindan simdilik HD fotograflar onay istemiyor. Kalitesiz fotograflara dizilen abartili iltifatlar ise bu fotograf camiasinin bir parcasi maalesef. Hemen hemen her fotograf sitesinde var. Ama sonucta iyi fotograf zaten gerektigi ilgiyi genellikle goruyor. Umarim bu onay isinin neden kaldirildigini ve niye saglikli calisamadigini aciklayabilmisimdir. Belki ilerde yeniden daha profesyonelce yapilir ve bu zaman icindede uyelerimiz daha iyi fotograflar cekmeye, daha cok gayret etmeye ve yuklerken daha secici davranmaya baslarlar.

alhn alhn 18.07.2012 01:24:00

Hakkı Beye katılıyorum. FG deki fotoğraflar NEFİS, HD ler ise NEFİS ÖTESİ olmalı. Bence FG deneme öğrenme yeri olmamalı, fotoğraf bilgisi için zaten kurslar var. İnsanlar FG deki nefis fotoğrafları gördükçe zaten kendisindeki eksikleri farkeder ve daha iyisini çekmek için hırslanır, FG de kötü fotoğrafları gördükçe bende zaten bukadar çekiyorum deyip ilerlemesine bir fayda sağlayamaz. Sitenin diğer misyonlarını FG de nefis fotoğrafların yer alması engellemez aksine katkı sağlar diye düşünüyorum.

millidere millidere 18.07.2012 00:54:00

Hakkıcığım kesinlikle doğrusun, hd detaylarına , netliğine, güzel ışığa, fotoğrafik kaliteye sahip olmayan fotoğraflar, sırf boyutlarından dolayı hd olarak yayınlanmamalı. site yönetimi burada çok güzel bir insiyatifi, kontrolu kullanıcılara vermiş durumda, fakat otokontrol işe yaramıyor, heryerde olduğu gibi ölçüyü tutturamıyoruz. bu nedenle evet bir seçici kurul gerekiyor. (keşke olmasa, insanlar bunu kendisi tesbit edebilse.)

evet ayrıca sitemiz bir bilgi paylaşımına ve bilgi birikiminede vesile oluyor, bu sebeble, (evet keşke herzaman güzel olabilse temennisinde bulunarak) tür tanımı için kötü fotoğraflarda kabulüm, ama bu fotoğrafları türümüz çok özel yada nadir olmadıkça tür ekle kısmından eklense daha iyi olur diye düşünüyorum. ama bakıyorum üyelerimiz yüzbinkere yüklenmiş bir serçenin çok kötü bir fotoğrafını fotogaleriye hemde hd olarak yüklemiş. bu pek şık bir görüntü oluşturmuyor, bu siteyi ileri götürecek bizleriz. ama çok bulunan bir tür, serçe olabilir, hd fotoğrafını beğeniyle izleyebiliriz, kesinlikle rahatsız etmez....

hakkidogan hakkidogan 18.07.2012 00:46:00

Foruma katıan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Fakat sanırım yazdıklarımı yanlış anlayan arkadaşlar var.Bu sebepten biraz daha detaylı anlatmaya çalışayım. Lütfen yazdıklarımı bir kez daha okuyun.

Ben site yönetimi seçme yapmayı düşünmüyormu dedim. HD fotoğraf demek eğer kadrajı yamuk,bol grenli,bulanık vs., fotoğraf demekse veya siz o şekilde HD ler görüp zevk alıyorsanız sözüm yok elbet.

Sevgili arkadaşlar ne nadir türe lafım var ne kuşçuluğa ne de fotoğrafçılığa. Ama HD fotoğraf diye yüklenen size öyle fotoğraflar gösteririmki burada. Hoş sizde görüp biliyorsunuz. Ayrıca bunların altına üstad,nefis filan gibi şeyler yazılıpta gerçekler söylenmezse o fotoğrafçı hakikaten iyi olduğunu sanıyor. Ve gelişimi duruyor.Tabi bu bence.

Ahmet bey yazdıklarınızı gülümseyerek okudum. Yüklediğim HD ler elbette Türkiye nin en iyi HD leri değil. Ama sanırım son aylarda yüklenen bir çok HD den daha iyi olduğunu görebiliyorum. Size de bakıp incelemenizi öneriyorum. Ben ortaya bayağı iyi örnekler koyduğumu sanıyorum. Ya da ekranım beni yanıltıyor.:)

Birtan bey yazdıklarınızın bir kısmını yukarıda cevapladım. İnsan bir işe başladığında önündeki daha iyilere bakıp örnek almaya çalışmalı. Nasıl yapmış nasıl çekmiş diye. Ama demekki herkes benim gibi düşünmeyip yamuk yumuk fotoğraflara nefis,üstad,harika yazıp o kötü fotoğrafı çeken insana iyilik yaptığını zannadiyor. Dediğiniz gibi süper fotoğraf çekenlere bir zararı yok diledikleri kadar birbirlerine üstad,harika,nefis desinler benim açımdan hiiç sorun yok. Ama o yorumu alan bazı arkadaşlar iyi olduklarını sanabilirler. Bunu yerine fotoğraftaki kusurları herkes birbirine söylerse sanırım o zaman yabancı sitelerde gördüğümüz fotoğrafları bizde çekebiliriz.Sürekli o şekilde yorum alan arkadaşların fotoğraflarına bakın geçen sene ,önceki sene ne çekiyorsa bugün hala aynı kalitede foto çekiyor. Bozulmam bundan yoksa banane o ona ne demiş ne yapmış. Ama bu hobiyle uğraşıyorsak doğaya ve kuşlara bir miktar fayda verebiliyorsak neden kaliteli fotoğraflarla bunu desteklemeyelim. Bende sizin bu mantığınızı anlamlandıramadım doğrusu

Ayrıca fotogaleri hakkında bir şey de yazmadım. Ben HD lerden bahsettim. Sanırım dikkatinizden bu da kaçmış.

HD fotoğrafın kaliteside fotogalerideki bazı kötü fotoğraflar kalitesinde olacaksa o halde neden HD var ? Grenleri daha büyük görelim diyemi ? Detaysızlığı daha iyi görelim diyemi ? Yoksa beyazı cascavlak patlamış bir fotoğraftaki gözü tırmalayan kireç beyazını daha büyük görelim diyemi var ???

Amacım kimseyi asla kırmak değildir. Sadece HD fotoğrafların daha kaliteli olması gerektiğini düşünüyorum. Site yönetiminden ricam hiç değilse HD leri bir seçici (veya birkaç seçici) bir elekten geçirse ve HD olabilecek kriterleri taşımayan fotoğrafları fotogaleriye atsa derim.

Sevgilerimle...

rockisland rockisland 18.07.2012 00:21:00

Bu siteye üye olduğumda ne ekipmanım ne de kuşlarla ilgili bir bilgim vardı. Üye olurkenki ilk amacım yaşadığım ilde kuş türleri ile ilgili bir kayıt listesi oluşturmaktı. Benim için önemli olan kuş türünün tanımlanabildiği bir fotoğraf çekebilmek, kalite ikinci planda, ha tanımlama yapıldıktan sonra türün daha güzel fotoğraflarını çekebilmeyi herkes ister.
Hiç fotoğraf yüklemeden siteye bir sürü katkısı olan gözlemci arkadaşlarımız var ve onlardan birçok şey öğreniyoruz.
Bence TRAKUS un öncelikli amacı ülkemizdeki kuş türleri ile ilgili sağlam bir veritabanı oluşturmak ve şimdiye kadar çok geç kalmış bir farkındalık yaratmak ve doğa sevgisi aşılamak.
Kaldı ki hiç birimiz fotoğrafçı olarak doğmadık ve sürekli kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Selamlar, sevgiler

gusto gusto 18.07.2012 00:20:00

Eleştiriye kesinlikle katılıyorum. Ayrıca geç kalmış serzenişe öncü olduğundan, Hakkı Abi ye de teşekkür ederim. Zira, bu site hepimiz için, sadece fotoğraflarımızın paylaşıldığı platformdan öte, genel hobi alanımız. Bu yüzden çözümler sunmalı, haklı ve rasyonel tespitlerle sahip çıkmalıyız ve geliştirmeliyiz diye düşünüyorum.

Elbette sitenin tek amacı; sanatsal/üst düzey fotoğraflar yayınlamak olmamalidır. Yeni baslayanlari da teşvik etmeli/heveslendirmeli, kayıtlara, habitata, belgelemeye destek olmalı. Türleri paylaşmalı. En önemlisi veri kaynağı olmalıdır.

Bununla birlikte, daha titiz bir seçim sistemi kullanilmaz ise, fotoğraf kalitesi gitgide düşmekte ve kendimizi zorlayacak örnekleri göremedikçe, gelisme saglayamayacağız.

Sitede halihazırda çalışan sistem, biraz daha verimli/seçici çalıştığı takdirde, fotografik seviyenin yükselecegine ve en iyi örnekleri göreceğimize inaniyorum.

Bunun sonucu olarak, en basitinden, çok rastlayabileceğimiz bir türün bile, nasıl güzel fotoğraflanabileceğini, nasil farkli bakilabilecegini gorup hevesimiz artacaktir. Yeni tür bulamadıkça fotoğraf çekmekten kopmaların dahi önüne geçilebileceğini düşünüyorum.

Herkese selamlar...

abrecchia abrecchia 17.07.2012 23:50:00

Ben sadece fotoğraf olarak bakmıyorum olaya.

Her fotoğraf, içerdiği exif bilgilerinden tutun da çekildiği yer, türün davranışı vs. gibi çok farklı bilgiler de içeriyor.

Müthiş bir paylaşım sözkonusu.

Ben yurtiçinde herhangi bir yere gideceğim zaman o ildeki trakuş üyesine mail atabiliyor ve o da bana yardımcı olabiliyorsa olay bitmiştir.

Tabi ki güzel fotoğraf.. Ama yalnızca fotoğraf değil.

Edirne den selamlar.

oktayK oktayK 17.07.2012 23:48:00

Birtan Hocama +1

plmt plmt 17.07.2012 23:32:00

bu sitenin sadece sanatsal manada kusursuz fotoğraflarla değil, yeni başlayan bu işe heves eden kişileri cesaretlendirmesi ve heveslerini daim kılması gereken bir site olarak düşündüm hep..Sanatsal manada iyi olmayan fotoğraflara yapılacak olan eleştiri ve tavsiyelerle kişilerin kendilerini ileriye götürebileceği bir site.. ya da ne bileyim bir alanda kuşların sadece fotoğraf içn bir obje olarak kullanılıp sonrasında bir türün her tip fotoğrafı çekildikten sonra yüzüne bakılmayan kuşlar olmamasına hizmet eden, fotoğrafın yanında onların korunmasına katkı sağlayan bir site..İçerdiği binlerce kelimelik bilgi ile bilmeyenlerin öğrenmesini sağlayan, bir kişi bizim ilimizde de ne varmış dediğinde o ildeki türleri görebildiği( bazen belgelenen türler çok kaliteli olmuyor) bir site..Tüm bunları hizmet eden bir site olarak düşündüm trakuşu ve bu tip bir yorum gördüğüm de kuş fotoğrafçısı ile kuşçu arasında ki ayrımı daha iyi anlıyor ve düşüncenize bazı noktalarda( hd foto) katılarak geri kalanına katılmıyor ve desteklemiyorum..

birgök birgök 17.07.2012 23:27:00

Türkiye nin Anonim Kusları (Trakus)nın birinci amacı,zannedersem Türkiye de kayıt altına alınması gerekli kuş türlerinin tesbitini yapmak ve ikinci amaç da daha güzel fotoğraflar yayınlamak. Bu anlamda gelişen düşüncelerle pek çok kuş ve doğa dostu bu sitede buluşmuş ve Türkiye nin en ücra köşelerinde türler taranmıştır ve taranmaktadır. Esas olan veridir. Elindeki fotoğraf makinesi yetersiz, fotoğraf bilgisi yetersiz üyeler muhakkak ki vardır. Onlar da bu gayretle çalışırken gün gele daha güzel ekipman ile fotoğraf çekmeye,daha çok fotoğraf bilgisine arkadaşlık iletişimleri sayesine ulaşabilmektedirler.Pek çok değerli tür de fotoğrafları çok güzel olmayan ama kuşları çok seven veya yerleri hakkında bilgi veren arkadaşlarla sağlanmaktadır.

Sitede fotoğraf kalitesi düşükse, fotoğrafları çok iyi olan arkadaşların çeşitli haklı veya haksız sebeplerle fotoğraf yüklememelerinden de kaynaklanıyor. O kadar değerli arkadaşlar bu sitede yer almışlardır ki baktığunız zaman şimdi burada yokturlar. Fotoğrafları çok güzel olan arkadaşlar zaten fotoğraflarıyla bilinmektedir. Başka arkadaşların fotoğrafları o derecede güzel değil ama birbirlerine nefis/harika /çok güzel terimlerini kullanıyorsa ,süper kareler çeken arkadaşlara ne gibi bir zararı oluyor pek anlayamadım.

Türkiye de tek bir birey kuş için pek çok arkadaşın fotogaleride,Türün 1. fotoğrafı....Türün 50. fotoğrafının yayınlanması ne kadar bir başarıdır. Tabii ki ben de yakın olsam ben de gider türün 51. karesini çekerdim:)

Bence,TR deki türler yakalanmalı,ve her türlü karesi yayınlanmalıdır.

Çok güzel kareler zaten çok güzel yorumlar almakta,fotoğrafları yarışmalara katılmakta, takvim yapraklarını süslemekte...

Bence fotogaleride tüm fotoğraflar sergilenmezse, bahsettiğmiz kalitede fotoğrafı olmayan üyelerin hiçbir karesi hakkında kimsenin fikri olmayacak.

Ender pek çok türün çok kötü karelerine rağmen fotogaleride sergilendiği de unutulmamalı vs. vs.

Tüm üyelere tüm fotoğraflarıyla kucak açılmıştır bu sayede de her gün kuş fotoğrafçıları çoğalmakta, yeni türler yakalanmakta ve Türkiye bu açıdan da çok değerli kuş ve doğa dostlarıyla daha güzel günler görmektedir.

Fotoğrafları çok güzel olan arkadaşların kareleri de her zaman gözardı edilmemektedir.

Tüm seviyelerde fotoğraf çeken arkadaşlara Kıbrıs tan en derin selam ve sevgilerimi iletiyorum.İnsan, doğa ve kuşlara daha güzel bir dünya diliyorum.

ahmetyilmaz ahmetyilmaz 17.07.2012 22:51:00

Yorumlara katıldığım nokta, foto galeri kalitesinde düşme var. doğru. Buun sebepleri arasında kanımca birincisi yaz mevsiminde olmamız, ikincisi ise 2.defa yüklemelerden dolayı can sıkıntısı.

katılmadığım nokta ise şudur; eleştirmek kolaydır. eğer eleştiriyorsan ortaya kastettiğin kalitede fotograf koymak lazım ve arkadaş işte böyle olmalı demek lazım. sadece eleştirmeyi doğru bulmuyorum. iyi fotograflar kolay çekilmiyor.

herkesin evinin dibinde, bir gala gölü, mogan gölü, samsun deltası, gediz deltası, bolu yok.

naçizane fikrim budur.

levent35 levent35 17.07.2012 22:04:00

Görselliği iyi olan fotoğrafların yeri Fotogaleri, diğer tür,bilgi paylaşımlarının yeri ise tür ekle ve fotoforum olduğunu düşünüyorum özellikle hd fotoğrafların daha titizlikle seçilmesini uygun görüyorum

chokokerem chokokerem 17.07.2012 01:14:00

ne yalan söyleyeyim bazen ben de aynı şeyleri düşünüyorum. tür ekleye atılması gereken fotolar fg ye atılıyor. lütfen kimse yanlış anlamasın ama bazı fotoğraflar gerçekten bu şekilde düşündürüyor. senin fotoların çok mu güzel ki böyle diyorsun diyenler de çıkacaktır elbette ama gerçekten kalitesi çok düşük fotoları fg de görüyoruz.

tureg tureg 17.07.2012 01:08:00

Biraz ağır bir eleştiri olmuş...Sanatsal anlamda fotoğraf çekme ve yayınlama üzerine önceliği olan bir site olsaydı ben üye bile olamazdım...

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT