TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Gökkuzgun

riyatg riyatg 16.10.2007 14:43:00
Sevgili arkadaşlar,

Bird Life Int. tarafından, Türkiyede gökkuzgunun son yıllardaki durumu ile ilgili doğa derneğinden
yardım istenmiştir. Son birkaç yıldaki gözlemlerinizi; üreme kayıtlarını; kuşun bölgenizdeki
trendini (daha sık mı seyrek mi görüyorsunuz) vs. özetle ne gördüyseniz paylaşmanızı rica edeceğim.
Şimdiden herkese teşekkürler.

Çulluk Çulluk 27.10.2007 12:12:00

Gökkuzgun için Yalova ili Termal İlçesi dahilinde şunları söyleyebilirim:Babam en az 30 yıl
öncesinden bahsederken bu kuşu sıklıkla gördüklerini söylerdi.Ben ise en az 25 yılı hatırladığımı
düşünürsem bu kuşu o bölgede hiç görmedim.Bahsettiğim bölgeyi uzun yıllar sıklıkla takip ettiğime
göre sayıdaki azalmanın en azından bölge için kesin olduğunu söyleyebilirim.İstanbul için 10 yıllık
kuşçuluğumda çok az gördüğüm bir kuş oldu.Tabi bu bölgenin daha öncesi için bilgim olmadığından
geçmişe yönelik bir karşılaştırma yapamıyorum.

chanak chanak 1.11.2007 14:20:00

Merhaba, Gökkuzgun Çanakkale ve civarında görülüyor. Bu türün tür yetkilisi olmama rağmen bu tür ile
ilgili bilgileri diğer türler ile ilgilenmekten hemen toparlayamadım. Çanakkale de En fazla Gelibolu
- kavak deltası civarında mevcut. Ancak zaman zaman Kuzey ege sahillerindeki yol kenarlarında da
gözlemleniyor. 

Ayrıca konu dışında söylemek istediğim bir durum var. Tür yetkilisi olduğum kuşların bilgilerini
birileri o kadar uğraşmama rağmen bilgim dışında güncelliyor. En son güncelleme bölümünde
başkalarının isimleri var. O kadar uğraşıp didinip bulduğum bilgileri birileri gelip değiştiriyor.
Bu doğru değil. Tür sorumlusu olduğum kuşları sadece ben güncellemeliyim. Çözüm bekliyorum. Geçen
gece sabahlara kadar uğraştım. Biri gelmiş birşeyler eklemiş ve değiştirmiş birçok kuş türümde.

alicihan1 alicihan1 8.05.2008 17:07:00

Bir faydası olacak mı bilmem ama geçen haftasonu Kozanlı ya 5-10km kala Aladoğanlar ve kerkenezlerle dolu olan direklerin üzerinde aladoğanın 2-3 metre yanında tellerde asılı bir gökkuzgun gördüm. Birkaç fotosunu çektim sonra kaçtı...

shooter shooter 9.05.2008 23:35:00

Sevgili Riyat.. Gökkuzgun benim çocukluğumdan beri ilgimi çeken kuşların başında geliyor. Ordu yaylaları dışında şimdi kentin içinde kalan, Melet deltasında ve Boztepede her bahar ortasından ağustos sonuna kadar çok miktarda gökkuzgun görürdüm... Özellikle ekime hazırlanan tarlalar yanında sık sık görülen tür idi. Ama son onbeş yıldır bir tane bile görmedim... Yaylalarda tek tük görüldüğünü biliyorum... En azından Ordu yöresinde sayısı azalmış.

Nisan ayının son haftasında izmir de karşıma çıktılar. Yıllar sonra. Bakırçay havzasına yakın, Aliağa- Şakran arasında yol kenarında iki çift gördüm. Fotograladım da..

Ertesi gün, Çandarlı/ Dikili arasında yine bir iki çift gördüm..

Bir kilometre sonra bir tek gökkuzgun gördüm. Eşi nerde diye arandım.. Bir kaç yüz metre sonra karayolunda ölü halde gördüm. Sanırım bir araç çarpıştı...

Çevredeki insanlara fotografını gösterdim. Uzun zamandır buralarda görünmüyorlardı. Bu yıl yeniden göründüler dediler..

Sanırım bu bilgi küçük de olsa işe yarar..

ömer

izler izler 10.05.2008 16:55:00

son gezimde Fırat kenarında 50 üzerinde saydım genelde tek idiler bazıları da çift olarak duruyordu

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 452  |  Kalan Tür Adedi:39
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT