yeni mak kararları
halimdiker 2.08.2012 12:09:00
Yeni MAK kararlarını görünce içim burkuldu. Memeliler konusunu geçeyim hadi, zira yaban hayatı hakkında zerre bilgisi olmayan kişilerce kaleme alınmış bölümler var, mesela ülkemizde yaşamayan kunduz avı yasak, ama en nadir türlerden günde 2 ağaç sansarı avlanabiliyor.
Kuşlara bakınca yok artık dedim. Karaördek, Kaya güvercini, tahtalı, sakarmeke, sakarca kazı, yaban ördekleri (yeşilbaş, bozördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk ördek, karabaş patka, elmabaş patka, çıkrıkçın, altıngöz, karatavuk, çulluk ve su çulluğu (bekasin) avı sebestmiş. Bildiğim kadarıyla kara ördek, boz ördek, kılkuyruk, karabaş patka, altıngöz en nadir kuş türlerimizden. Bu aslında şu demek, sulak alanda görülen ördeğe benzeyen her şeyi vurabilirsiniz...
birgök 3.08.2012 09:37:00 Merak ettim MAK üyeleri kimlerden oluşuyor?Çevre Derneklerinden,Kuş gözlem topluluklarından vs. temsilciler bulunuyor mu? Eğer doğayı ve içindeki hayvanlarını canından çok seven kuruluşlar yoksa istenen kararlar alınır. Bizlerin bir an görebilsek diye canımızı verebileceğimiz türler,sırf bir hedefe atış yapılır gibi kuşlara rahatça ateş edebilen avcılar onları katlederler.
Çareleri nelerdir?
*İlkokuldan itibaren ders müfredatlarına doğa ve kuşlar ile hayvanların korunmasına yönelik dersler konmalı.
*İnsanın doğası gereği tabiata çıkma isteği ,çok gelişmemiş ülkelerde sadece avcılıkla sağlanır.Bunu önlemek için doğa sporları,diğer spor dalları, kampçılık, dağcılık vs. geliştirilmeli.
*Av olayı yasaklanamadığına göre ,avcılara çok iyi bir eğitim ve çok sıkı denetimler ve suçlarına ağır cezalar getirilmeli.
*Çevre örgütleri okullarda öğrencilere seminerler düzenlemeli,kuş ve yaban hayatı gözlemleri yaptırmalı.
* Her gün azalan kuş ve diğer hayvanları ile ilgili fotoğraflar ve yazılar dergilere, gazetelere ek broşür olarak konmalı, televizyon programlarında reklam olarak yayınlanmalı.
*Çevreci bilim adamları sık sık televizyonlardaki programlarda fikir ve düşüncelerini sunmalı.
****Şu an aklıma gelmeyen başka tedbirler de düşünülüp hayata geçirilmeli; yoksa her gün ah-vah çekmekten başka birşey yapmak elimizden gelmeyecek.
Bunun için en önemli şey birlik olmak, örgütlenmek ve güçlü bir ses çıkarmak.
Büyük bir ülke olan Türkiye de bununla ilgili olarak ses getiren kalabalık eylemler yapılıyor mu???