göç yolları
hamisami 23.10.2007 17:20:00
Bir arkadaşım aşağıdaki yazıyı yollamış. Ben okumamıştım, başka okumayanlar da olabilir diye
yüklüyorum.
Mayis 2007 de Kazakistan da halkalanan 3 surmeli kiz kusundan biri takip edilerek, Turkiye de 3
binin uzerinde kusun sayilmasi saglandi. Kazakistan da ureyen ve Ingiltere Kraliyet Kuslari Koruma
Dernegi tarafindan uydu vericisi yerlestirmis 3 surmeli kizkusunun birisinden gectigimiz hafta
sinyal alindi.
Bunun uzerine, Doga Dernegi uzmanlari ve Dicle Universitesi Biyoloji Bolumu ogretim uyeleri
guneydogu bolgesinde hizla inceleme baslatti. Yapilan incelemeler sonunda 3 binin uzerinde Surmeli
Kiz Kusu Ceylanpinar Onemli Doga Alani nda belirlendi. Ureme alanlari Kazakistan olan surmeli kiz
kuslarinin, Turkiye ye gelene kadar yaklasIk 3 bin kilometrelik bir goc rotasini izledikleri bu
gozlem sayesinde anlasilmis oldu. Kazakistan dan yola cikan kuslar, uydu verilerine gore once
Hazar Denizi nin kuzeyinden gecmekte ve ardindan Kafkaslari gecerek ulkemizin guneydogu
bolgelerine ugruyor. Kazakistan da kuslara uydu vericisini yerlestiren Kraliyet Kuslari Koruma
Dernegi nden Dr. Rob Sheldon, bu kesfin bugune kadar hayal bile edilemeyecek kadar onemli oldugunu
vurguladi. Surmeli kiz kuslari dunya uzerindeki en nadir kuslardan oldugunu kaydeden Dr. Sheldon:
"5 yil once, dunya uzerinde yalnizca 400 surmeli kiz kusunun kaldigi dusunuluyordu. Bundan dolayi
bir alanda tespit edilen 3 bin surmeli kizkusu umut verici" dedi. Tespit edilen kus sayisinin
Kazakistan ve Turkiye nin bu turun neslinin devamliligi icin ne kadar onemli oldugunu gosterdigini
belirten Dr. Sheldon, artik bir sonraki adimin kusun Kazakistan daki ureme ve Turkiye deki goc
noktalarinin korunmasi oldugunun altini cizdi. Doga Dernegi Bilim Koordinatoru Ozge Balkiz ise
Kazakistan daki ureme alanlarindan hareket eden tek bir surmeli kizkusunu izleyerek, bu turun
dunya populasyonun en yuksek oldugu alani belirlediklediklerini dile getirdi. Turun korunmasi icin
surmeli kizkuslarinin ureme alanlarini terk ettikten sonra baslayan goc yollarinin anlasilmasinin
buyuk onem tasidigini anlatan Balkiz, "Boylesi kalabalik bir grubun varliginin Turkiye de
belirlenmis olmasi, turun korunmasi icin Turkiye nin ne kadar onemli oldugunu gosterdi. Surmeli
kiz kuslari Turkiye yi yalnizca goc uzerinde bir durak olarak degil, yasam alanlari olarak
kullaniyorlarsa, bu alanlarin korunmasinin onemi buyuk olcude artiyor" degerlendirmesinde bulundu.
Surmeli Kizkuslarinin goc rotalarinin hala tam olarak bilinmedigini soyleyen Ozge Balkiz, surmeli
kiz kuslarinin Turkiye den goclerine devam ederek, Irak ve Dogu Afrika ya devam ediyor