Tür tanımı
zaferK 17.09.2012 18:06:00
Değerli tür tanımcısı arkadaşlarım ,bu yazım sizleredir ,lütfen okuyunuz...
(Önce konuyu bu platformda paylaşmam doğru olurmu diye bir hayli düşündüm...sonra tüm üyelerin bilgi sahibi olması açısından burada paylaşmanın doğru olacağına karar verdim...)
Bildiğiniz gibi fotoğraf yükleyen arkadaşlar heyecanla fotoğraflarının tanımlanıp tanımlanmadıklarını takip etmekte ,tür sayfasına giren her fotoğrafları için de büyük sevinç yaşamaktadırlar...uzun süre hiç bir açıklama yazılmadan bekletilen ve onaylanmayan fotoğraf sahipleri çok rahatsız olmakta ,bu duruma -belki de - hiç uymayacak olumsuz anlamlar yüklemektedirler.
Yazılan türe uymayan ,ya da tür sayfasında olmaması gereken fotoğrafların altına mutlaka bir neden yazılmalıdır ,bu hem huzursuzluğu ortadan kaldıracak ,hem de bir ölçüde eğitici olacaktır...
Birçok tanımcı arkadaşımız tanım sayfasına çok seyrek uğramakta ,girdiğinde de sadece bir-iki kareye onay verip çıkmaktadır.Elbette hepsini onaylama zorunluluğu yoktur ,ama örneğin 17 fotoğraf tanım beklerken sadece iki tanesini tanımlayıp çıkmanında bir mantığı yoktur.
Diğer tanımları doğru bulmuyorsanız lütfen doğrusunu yazınız ,yanlışsa neden yanlış olduğunu yazınız...kendini aşmış aklı başında hiç bir arkadaşımızın alınacağını veya itiraz edeceğini sanmıyorum...nitekim bu güne kadar onaylarda hata yapan hiç bir tanımcı arkadaşımız öneri ve eleştirilere itiraz etmemiş ,daima uyum göstermiştir...
Kişisel kırgınlıkların veya kişisel polemiklerin tanım sayfasına yansıtılma ihtimalini düşünmek istemiyorum...
Dilerseniz aktif birkaç tanımcı bir süre ara verelim ,devamlı sizler tanımlayın...(Gerçi bunu da denedik ,tanımsız sayısı üç günde yüze yaklaştı...)
Ama artık bir ucundan tutun lütfen ,onlarca fotoğraf yükleyen üye bizlerden tanım bekliyor...kafanıza uymayan tanımın altına da birkaç kelime yazın lütfen...aceleye getirip bir an evvel hepsi tanımlansın demiyorum elbet ,ama tanımlanmayan fotoğraf sahiplerine bir açıklama borcumuz olduğunu söylemek istiyorum sadece...
Ha ,biriniz kalkıp ta Sana ne oluyor kardeşim ,yönetici değilsin...sadece bir üyesin diyorsa ,işte ben de tam burada bir üye olarak sizlere bunları hatırlatmak için bu forumu açtım diyorum...
Selamlar...
zaferK 27.09.2012 12:24:00 Sevgili ahmet hocam...
İki gündür internetten uzağım ,ancak yazabildim...
Zaten benim yazımda kastettiğim illa tanım yazılması değil...elbetteki tanımlanmayacak durumda ,sıkıntılı birçok fotoğraf var...benim ricam ,neden tanımlanmadığını ,ya da neden başka tanım düşünüldüğünü açıklar mahiyette alt yazılar olursa fotoğraf sahibi de ikna olur ,akılna can sıkıcı şeyler gelmez...fotoğrafın açısı ,ışığı ,pozisyonu ,detayları yeterli olmayabilir...işte onların mümkün olduğunca yazılmasını istirham ediyorum...
Senin dediğin gibi fotoğraf yükleyen arkadaşlar ,fotoğraf altına yazılan yazıları da muntazam takip etmeli...selamlar...
rousettus 25.09.2012 23:09:00 Zafer Ağabey, yazdıklarına tamamen katılıyorum. Tanımlanabilecek veya birkaç tanımcının el atması ile tanımlanabilecek fotoğrafların bekletilmemesi taraftarıyım. Ancak tanımlanması için bazen ilave fotoğraflar gerekebilir; Tanım Bekleyenler bölümüne girerek her üyenin fotoğraflarıyla ilgili notları takip etmesi gerekir. Bundan sonra yapılacak iş, varsa ilave (genellikle farklı açıdan olanlar) fotoğrafları fotoforuma eklemektir.
Diğer taraftan; malumun olduğu üzere, bazen fotoğraf tür tanımına yetecek özellikle olmuyor. Bu durumda üyenin ısrarcı olmaması gerekir. Zira üye, tanımda ısrar edince zorlayarak yapılan tanım, hatalı tanımların çoğalmasına sebep oluyor. Fotoğraftan tür tanımlamak sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Gerçi sonradan fark edilince düzeltilmesi mümkün ve kolay. Ama bazen yapılan tanımla ilgili soru işaretleri çoğalınca, iş zorlaşıyor.
Birbirine karışabilen, benzeyen çok sayıda tür var. Mesela çıvgın-söğütbülbülü, sinekkapanların dişisi. İlaveten hayvanlar aleminde çok sayıda Sibling Species, Türkçesi ile İkiz Tür mevcut. Bazen ikiz kelimesi üçüz, dördüz, beşiz gibi de kullanılabiliyor. Yani tek tür sandığımız şey aslında 4-5 ayrı tür halinde olabiliyor. Şu an aklıma ilk gelen örnek bildiğimiz Sivrisinek (Anopheles sp) veya Uzunkulaklı Yarasa (Plecotus sp.) ya da Akgözlü Ötleğen ile Boz Çıvgınlar. Hepsi son yıllarda birden fazla türe ayrılmış durumda. Bir hayvan sistematiği uzmanı olarak üzerinde doktorasını yaptığımız türlerde bile hatalı tanımlama yapılabiliyor. Hele fotoğraftan. Dünyanın en iyi sistematikçilerinde bile bu normal. Sistematiğin babası Carl Linné dışında hiç bir meşhur sistematikçide 250 yıldır yüzde yüz başarı görülmemiş. Bu sebeplerle hatalı tür tanımında bir eksik, kusur olarak görmemek gerek.
Sağlıcakla kalasın, saygı ve selamlarımla iyi akşamlar dilerim.