X Simge
TR EN
X Simge
TR EN
Belgeli Tür 506
Fotoğraflar 92820
Gözlemler 9870
Videolar 1349

FORUM

RAW format zorunluluğu

ademyagiz ademyagiz 17.10.2012 21:12:00
Ben raw format çekim yapmıyorum, galeriye yüklediğim bir fotoğrafın bana ait olması için elimde raw format dosya mı olması gerek? böyle bir zorunluluğum mu var? Fotoğrafın bana ait olduğunu ispatlamanın başka yolu olamaz mı yani? mesela arka arkaya çekilmiş bir kaç poz olsa yeterli değil midir?

cenkog cenkog 24.10.2012 12:18:00

Fotoğraf işlemeyi sevmiyorsanız in-camera JPEG motorunda Canon bariz bir biçimde Nikon a üstündür... İyi bir Canon gövde alıp (5DMKIII gibi) ön ayarlarını (sharpness, contrast, color, WB, noise reduction etc) çok iyi yapmalısınız...

ademyagiz ademyagiz 18.10.2012 11:22:00

Çok teşekkür ederim Zafer abi, RAW formatın avantajlarını az da olsa biliyorum fakat fotoğraf işlemeyi hiç sevmediğimden ve fotoğrafları evde ayıklamsı daha zor olduğundan sadece jpeg formatta çekim yapıyorum. Benim takıldığım nokta ilerde buraya yüklediğim bir fotoğrafın bana ait olduğunu ispatlamanın, raw format dosyadan başka bir seçeneğin kabul edilmemesidir. Bunu bu şekilde düşünenlerin haklı gerekçeleri vardır mutlaka. Gerçi o derece inanılmaz bir fotoğraf çekebileceğimi de sanmıyorum, sadece bu konu kafama takılmıştı :))

Murat beye, Ahmet hocama ve size, vakit ayırdığınız, konu ile ilgili açıklamalarınız için çok teşekkür ediyorum.

Selam ve saygılar.

zaferK zaferK 18.10.2012 10:57:00

Adem merhaba...

Biliyorsun eskiden ,yani dijital fotoğrafa henüz geçmemişken analog çekimlerde elimizde negatif filmler vardı.O negatif filmleri saklar ,gerektiğinde istediğimiz sayıda tekrar o kayıtlardan baskı alırdık.Hatta vesikalık fotoğraf için çoğu kez yeniden fotoğraf çektirmez ,o negatif filmlerden tab ettirirdik...RAW ı böyle de düşünebilirsin.Yani fotoğrafın işlenmemiş ,ham hali.Onu saklarsan istediğin zaman tekrar tekrar kopyalayıp JPEG e çevirerek istediğin şekilde işleyebilirsin.Onun için arkadaşların dediği gibi ,binbir zahmetle çekilen ,belki bir daha çekme imkanı olmayacak bu değerli karelerin RAW olarak ta saklanmasında yarar var...selamlar ,sevgiler...

ademyagiz ademyagiz 18.10.2012 08:43:00

Teşekkür ederim.

rousettus rousettus 18.10.2012 01:59:00

Murat beyin dediği gibi kurallarda böyle bir zorunluluk yok. Ancak her fotoğrafçı er veya geç JPEGten RAWa geçiyor ve duyulan söz genellikle "keşke..." oluyor. Bu kural açısından değil, işleme avantajları, pek çok hatalı çekimi düzeltme şansı açısından. RAW her daim iyidir. Fazla geç kalmadan siz de geçin derim.

MuratC MuratC 18.10.2012 01:53:00

Adem bey,

Sitemizde uyelerin cekimlerini RAW yapmasi sarttir diye bir kural yok. Ancak gerektigi zamanlarda fotografin kurallara gore cekilip cekilmedigini anlamak veya fotografa kabul edilemez islemler yapilip yapilmadigina karar verebilmemiz icin maalesef sadece orjinal RAW bakarak karar vermemiz gerekiyor.

Bildiginiz gibi RAW cekimden sonra isleme yapmanmin sayisiz faydalari ama bu dosyalari islemek tabiki zahmetli ve tecrube istiyor, o yuzden herkesten boyle bir sey beklememiz dogru degil. Bir baska yolda makinanizla RAW + JPEG cekimde yapabilirsiniz saniyorum. Bu bence en iyi cozum olabilir.

Benim sahsi gorusum, bu ise merakli her fotografci RAW veya RAW+JPEG cekmeli. Cok kiymetli olcaka karelerin orjinali hep RAW saklanmali diye dusunuyorum. Cunku bu formattaki dosya sizin cektiginiz her turlu detaya sahip, JPEG ise her zaman kayipli ve problemli bir format.

ademyagiz ademyagiz 17.10.2012 21:12:00

RAW format zorunluluğu?

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 506  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2025 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT